skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The

De Zusters een zorg

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 12 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Na het herstel van de bisschoppelijke hiƫrarchie in Nederland in 1853 kwam een katholieke emancipatiebeweging op gang. Op lokaal niveau kwam dat tot uiting door pogingen het onderwijs en de zorgsector in handen te geven van religieuzen. Ook in Mill zien we dat gebeuren.

De r.k. meisjesschoolPlaatselijke notabelen gingen op zoek naar een congregatie die zich in Mill wilde vestigen. Notaris Verstraaten, zijn neef burgemeester Verstraaten en pastoor Michiels vroegen in 1871 aan het bisdom toestemming voor een stichting van zusters in Mill.

Direct na hun bezoek aan bisschop Zwijsen toog het drietal naar Gemert om de zusters Franciscanessen daar te vragen naar Mill te komen. Dezen gingen op hun beurt meteen mee om de door de notaris aangeboden huisvesting te bekijken. Resultaat was dat de zusters bleven.

De Franciscanessen begonnen met het onderwijs: ze stichtten een kleuterschool en een meisjesschool. Aan arme kinderen verstrekten ze warme maaltijden. In 1897 begonnen ze vervolgens een bejaardenhuis. Weer enige jaren later stichtte men een naaischool.

Paus JohanneshoveHet Millse meisjesonderwijs en de ouderenzorg werden lang door de Zusters Franciscanessen behartigd. Pas in 1963 werd het schoolhoofd vervangen door een leek. Een jaar later trokken de zusters zich helemaal uit het onderwijs terug en concentreerden zich op de bejaardenzorg.

In 1962 was na jarenlange voorbereiding het bejaardenhuis Paus Johanneshove gebouwd. De zusters bleven zich hier nog jarenlang inzetten voor de ouderenzorg. In 1971 vierden ze hun 100-jarig jubileum in Mill. Maar ook op dit gebied verminderde uiteindelijk de rol van de congregatie.

In 1986 verlieten de laatste vier zusters Mill en sindsdien is de gezondheidszorg geheel in lekenhanden.

Reacties (2)

Dorien van Rens zei op 3 februari 2009 om 16:22
Hallo,ik heb in het voorjaar van 1969 drie maanden stage gelopen inde Paus Johanneshove in Mill.Ik vraag me af of er van die carnaval nog foto'zijn,ik was namelijk de carnavals prinses en Martien de prins.Gaarne reactie waar ik eventueel foto's kan vinden.groetjes,Dorien van Rens.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 februari 2009 om 16:54
Dag Dorien,

In fotoboeken van Mill heb ik niets kunnen achterhalen van carnaval'69 in het Millse bejaardenhuis. Ook onze site van het BHIC geeft geen treffer. Maar wellicht zijn er andere carnavalsliefhebbers die de prins en prinses van dat jaar hebben vastgelegd?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!