i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 28 mei 2017 om 16:09 uur

Begin 1803 werd Petrus Jozef Triest tot pastoor benoemd te Lovendegem (B.). Als antwoord op de behoeften van de plaatselijke bevolking aan onderwijs en gezondheidszorg bracht hij enkele vrome, alleenstaande vrouwen samen in een geestelijk genootschap. Ze betrokken kort daarop een klein huis op Appensvoorde: de wieg van de congregatie.

Op 4 november 1803 wijdde de bisschop van Gent, Mgr. Fallot de Beaumont het kloostertje toe aan O.-L.-Vrouw-ter-Engelen en gaf de vrouwengemeenschap de status van congregatie, onder de naam Congregatie der Zusters van Liefde van Jezus en Maria.

Triest kon rekenen op de hulp van Maria Theresia van der Gauwen,  een gewezen cisterciënzernovice. Zij werd als moeder Placida de eerste overste. Op 2 juli 1804 legden de eerste zusters de kloostergeloften af en wijdden hun leven aan: ‘het houden en dienen der arme en ellendige menschen’. De zusters gaven onderwijs, zorgden voor de weeskinderen en verzorgden zieken en ouderen aan huis.

Als kloostergemeenschap volgden de zusters een eigen regel die de spiritualiteit van Sint-Vincentius á Paolo verenigde met die van Bernardus van Clairvaux. Ze wilden een contemplatief leven combineren met de beoefening van de naastenliefde. Op 21 maart 1805 namen ze het cisterciënzerkleed aan: een wit habijt met zwart scapulier en zwarte sluier.

In 1908 kwamen de zusters naar Sint Anna in Venray om de verpleging van krankzinnige vrouwen op zich te nemen. Met eenzelfde doel werd in 1928 Sancta Maria te Noordwijk gesticht. In 1968 werd Nederland een zelfstandige provincie. Petrus Triest stichtte ook de Broeders van Liefde te Gent.

In Noord-Brabant had de congregatie één klooster, in Eindhoven (klooster Terhaghe). Buiten de provincie waren de zusters actief in Noordwijk en Venray (psychiatrische inrichting Sint Anna). En buiten Nederland is de congregatie aanwezig in België, Zaïre, Israël, Sri Lanka, Australië en Nieuw-Guinea.

Foto’s
Maria Theresia van der Gauwen, moeder Placida (1769-1844). Bron: Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM.
Gent, zusters van de communiteit met een aantal bejaarde mannen, 1937. Bron: Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM, fotonr. A6-BEL-Bertem-02b.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Zusters van Liefde van Jezus en Maria.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: