i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda
Tags:

"De Zweetploeg" van André van Hilst

vertelde op 11 juli 2012 om 11:52 uur

Aan de Ginnekenweg te Breda wordt op 2 maart 1934 een winkel van André van Hilst in die stad geopend. André van Hilst is een kruidenier uit Waalwijk en verkoopt naast A-merken ook eigen merken zoals Aveha en Fortuno. Voor het personeel aan de Ginnekenweg is het flink aanpoten. Op de betreffende foto bestempelen deze onbekende personen zichzelf als “De Zweetploeg”.

Men heeft geen kantine bij de winkel om de meegebrachte lunch te kunnen nuttigen. In een hoekje van het winkelmagazijn, of bij mooi weer in de buitenlucht, is er een mogelijkheid omde meegebrachte boterhammen te kunnen opeten. Met wat kisten wordt er een tafeltje en zitplaatsen gecreëerd. Alleen de cheffin had de eer om op een “normale” stoel te mogen plaats nemen.

Dat men wel eens “zwetend” achter de toonbank staat te werken, is te zien in een ander Bredase filiaal van André van Hilst aan de Haagdijk. Bij de opening van dit filiaal, waardoor de zweetploeg aan de Ginnekenweg het wat rustiger krijgt, staan op 17 juni 1937 veel volk in de winkel en een lange rij voor de winkelpui. Geduldig wachten de potentiële klanten op hun beurt. Dat gebeurt niet alleen in Breda, ook in Zundert schijnt het een klein jaartje later geheel uit de hand te zijn gelopen. Van heinde en verre kwam men op de fiets naar dat filiaal toe.

Bij een opening van een filiaal was altijd iets lekkers te koop voor een leuk, betaalbaar prijsje. Het interieur van een winkel van André van Hilst zag overal hetzelfde uit. Dezelfde indeling van producten en van piramidevormige stapels blikken soep tot glazen potten huishoudjam. Ook op de toonbank wordt elke ruimte optimaal benut met allerlei producten en altijd twee weegschalen. Ergens op een onzichtbare plaats staat een snijmachine om het fijne vleeswaar te “schaven”.

Wat zou de reden kunnen zijn dat aan Ginnekenweg te Breda op 17 juni 1937 een rij wachtende mensen voor de etalage van de winkel staat? Bij de opening van een filiaal bevindt zich in de winkel een zee van bloemen, zoals een week later bij de opening van een filiaal in Rotterdam aan de Groene Hilledijk. Daardoor zouden mondjesmaat klanten de winkel kunnen betreden. Dan is voor het personeel toch wel écht aanpoten om de klanten goed te kunnen bedienen. Zeker als het een warme maand juni zou zijn geweest. Dan zouden veel winkels van André van Hilst een “zweetploeg” hebben gekend.

Benieuwd naar meer foto's van André van Hilst? Kijk dan hier.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Nel Goeijers-Jorissen zei op 25 januari 2015 om 19:31 uur

Ik ben Nellie Jorissen en heb bij André van Hilst gewerkt vanaf ca. 1942 tot 1955. Ik heb gewerkt met Mientje v.d. Enden en Riekie en Dynie Schets, Bep,mijn chef was Mijnheer Frie. We droegen witte schorten met witte revers. Ik heb er altijd graag gewerkt, we hadden samen een fijne ploeg. Ik ben nu 89 jaar, heb na mijn jaren dat ik daar gewerkt heb samen met mijn man Jan Goeijers in Gilze een kruidenierszaak gerund. Ik kijk terug op een leuke tijd daar. Groeten, Nel Goeijers-Jorissen.

Frans Schuurbiers zei op 11 maart 2015 om 07:32 uur

André van Hilst had ook een filiaal in het Liniekwartier in Breda, eerst in de Buys Ballotstraat, later aan het Edisonplein.

Fien Brosens zei op 4 september 2015 om 09:20 uur

Ook op de Haagweg /hoek van Meterenstraat was een Andre van Hilst in de jaren 60......IK weet niet precies meer wanneer hij is weggegaan

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 december 2009 om 08:18 uur

Op de plaats rust!

vertelde op 26 april 2013 om 14:50 uur

Vruchtenwijn en speculaas

vertelde op 24 augustus 2012 om 11:25 uur

Bladerend door verleden André van Hilst