skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Den Bonte Os

Volgens de protocollen en verpondingen moet dit al een zeer oud pand zijn geweest. De naam ‘De Bonte Os’ komen we pas in 1725 voor het eerst tegen.

Klik op het plaatje voor een vergrotingWegens executie werd het pand in 1725 verkocht aan Matijs Huijskens, dan komen we het in de protocollen tegen als ‘Den Bonte Os’.
Matijs werd weer rond 1735 opgevolgd door de volgende koper Reinier van den Broek. Wanneer de weduwe van Reinier eigenaresse is komen we haar tegen in de huizenlijsten. Haar medebewoners in 1761 zijn Salomon Moses en de weduwe Hendrik van Hirtum.

Via Jan Peter van Dijk en later Gijsbert de Poorter komen we aan bij het kadaster in 1832. Daarin lezen we dat Hendrik Willem van den Boom de eigenaar was. Zijn zoon Reinier neemt de zaak over en komt in de patentregisters voor als: tapper, biljarthouder, looier van leer met een kuip en als houder van een overdekte kolfbaan.

Onlangs is een staand horloge tevoorschijn gekomen met het signatuur P.P. Hombergh. Pieter Paulus van Hombergh was horlogemaker, winkelier en kastelein en gehuwd met Petronella Verstrepen.

Het pand komt circa 1888 voor met de naam ‘De Gouden Leeuw’, zijnde een logement met schuur, erf, en tuin, benevens vier huizen met erf die achter het pand stonden.

Theodorus van Liempd kuiper en herbergier was de volgende koper, opgevolgd door Martinus van Oorschot, caféhouder en schoenmaker. Hij zat in het linker gedeelte en Johannes van Oorschot, brood- en banketbakker, zat in het rechter gedeelte. Dat laatste gedeelte werd in 1947 gehuurd door Pieter van Aarle, hij runde daar met zijn familie een goedlopende bakkerij met winkel. Het was voor de huurder van Aarle en de pachter van het café van het linker gedeelte, de familie Koosje en Hans van Steijn, dan ook een hard gelag toen plotsklaps het pand werd verkocht aan “Etos” Coöperatieve Verbruiksvereniging en Broodbakkerij. Heel Rooi stond op z’n kop: twee hardwerkende gezinnen werden zomaar op straat gezet.

Foto: collectie Jo van der Kaaij

Maar het tij keerde bij het faillissement van Etos. De gebroeders van Aarle, zonen van Piet en Betsie, kregen de gelegenheid om het pand in 1974 terug te kopen. Jan begon er de bistro Sint Joris en Gijs een winkel en bakkerij in Anton Pieck stijl. Gijs bakte er brood tot 1989 en ondanks de drukke zaak wist hij in de winter van 1986 de Elfstedentocht uit te rijden. Op de winkelruit stond in grote letters ‘Wegens Elfstedentocht gesloten’.

Wilhelmien, zijn vrouw, deed de winkel en vervaardigde met naald en draad de prachtigste naaldschilderwerken zoals Sint Joris en de draak voor het Rooise gilde.

Nu zijn café Sint Joris de winkel en de Paulusgasthuisje voor het toerisme opgebouwd in de Gasthuishoeve, Kremsel 2. Ook is er informatie over de geschiedenis van klompen en bier te vinden, er is zelfs een echte Rooise Bierbrouwerij!

Bronnen

Foto’s: Jo van der Kaaij
BHIC Verpondingen Dorpsbestuur 1315 – 1811 Sint-Oedenrode, toegang 7633
BHIC, Schepenbanken Sint-Oedenrode, 1548-7636, toegang 7636
BHIC, Notariële akten Sint-Oedenrode, toegang 7637
BHIC, Gemeentelijk kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971

Reacties (7)

Rinus van der Heijden zei op 17 september 2018 om 14:00
Mooi artikel met mooie foto's.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 14:17
Bedankt voor je compliment Rinus. Willie Damen schrijft regelmatig van dit soort verhalen voor onze website, dus veel leesplezier.
Rini de Groot. zei op 17 september 2018 om 17:22
De Herberg in het Pre Historisch Dorp van Eindhoven draagt de naam, 'Bonten Os'
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 18 september 2018 om 09:39
Wat bijzonder! Is 'Bonte(n) Os' zo'n gangbare naam of gaat het hier op een of andere manier om hetzelfde pand?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 18 september 2018 om 19:28
Dag Rinie,

Ik ga nog nog eens naar het Pre Historich Dorp in Eijndhoven om de herberg 'De Bonten Os' te bezoeken.
kijken en zeker naar den 'BontenOs'.
Rini de Groot zei op 18 september 2018 om 21:32
Willie, van de uitspanning ‘Den Bonten Os’ heb ik, ten tijde van de uitbreiding naar de Middeleeuwen, een maquette gemaakt als 'Insecten Herberg'
Bezoek 6 of 7 oktober a.s. dit dorp, Endehoven en beoefen tussen de bewoners diverse handigheden. Ik laat je brandneteltouw maken, vuur maken met vuursteen, en lont nodig bij het kaarsen dompelen en nog veel meer, na afloop was je je handen met Zeepkruid. Drink Kervelthee gezeten op zachte schapenvacht en luister naar m,n verhalen die méér dan, 500 woorden bedragen.
Het is tevens voor de vrijwilligers al weer het laatste maandelijkse 'Vrij Willigers Weekend' van dit jaar.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 20 april 2019 om 16:13
Op 9 augustus 1876 verscheen ten raadhuize van Sint-Oedenrode, aanklager Martinus Adriaanzoon van Oorschot 55 jaar timmerman.
Hij zat voor omtrent een uur geleden met de veldwachter Johannes van der Heijden en meer anderen voor de deur van P. P. van Hombergh, toen ik hoorde dat genoemde veldwachter zei ‘Driek van Schijndel is een schelm’, waarop ik antwoordde ‘dan zijt gij een laffe politie als gij hem niet gearresteerd hebt voor zulk een zaak’. Hierop heeft hij mij gelast, mede naar de burgemeester te gaan. Bij het huis was de Burgemeester niet thuis. Hij gaf mij een klap en trok zijn sabel en sloeg naar mijn hoofd, doch Cornelis Latijnhouwers greep de sabel nog even, zodat hij mijn oor slechts raakte, dat als u kunt zien bloedt. Wij vatte elkaar daarop aan, doch werden door de omstanders uit elkaar getrokken. Ik bespeurde toen dat er in mijn broek nabij den rechterzak, zich een gat bevond, zeer waarschijnlijk toegebracht door een steek van den sabel. Getuigen over deze zaak waren: P.P. van Hombergh, Cornelis Thomaszoon Latijnhouwers 35 jaren landbouwer te Sint-Oedenrode
en Conrad Pierre Spruitenburg 38 jaar klerk te Sint-Oedenrode. Toegang 7634 inventaris 98,
Zie ook Delpher, Provinciale Noord-Brabantsche en ’s-Hertogenbossche Courant van 22 augustus 1876 het bericht over de veldwachter Johannes van der Heijden amokmaker te Sint-Oedenrode

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.