i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Tags:

Den Hoek

vertelde op 26 februari 2009 om 11:09 uur

Den Hoek in Helvoirt is een van die gebiedjes waar de tijd in Brabant stil lijkt te hebben gestaan. Eerst heb je de kerk, dan het kerkhof en daarnaast ligt het straatje Den Hoek. De twee burgermanswoningen en de twee boerderijen liggen tegen het dorpshart aan en tegelijk is Den Hoek tamelijk geïsoleerd.

Je kunt wel doorrijden en zelfs het spoor oversteken, maar het zandpad dat daar loopt, loopt dood. Den Hoek huisnummer 1 is een boerderij die op het moment dat dit stukje in de krant verscheen, werd verbouwd door Jas van den Bijgaart.

De boerderij is in 1937 gebouwd en ondanks de jeugdige leeftijd toch interessant genoeg om er de aandacht op te vestigen.

De door architect Drijvers uit Oisterwijk getekende boerderij ziet er uit als een langgevelboerderij, maar de voordeur zit aan de kopse kant: een kopgevelboerderij.

In het interieur zitten nog de bakoven, de pekelbak en twee verzierhoolen, de openingen tussen woongedeelte en stal waarin een olielampje werd geplaatst. In 1937 was de vernieuwingsdrang van boerderijen al zover gevorderd, dat het interieur toen als tamelijk behoudend kan worden gezien.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 30 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Jan van Balkom zei op 26 februari 2012 om 11:25 uur

Mooi verhaal en een juiste schets van de sfeer die er nu nog heerst (februari 2012). Aan al deze 'romantiek' gaan de plannen die de Gemeente Haaren heeft om hier een nieuwbouwwijk te gaan ontwikkelen helemaal voorbij. Er moeten ruim 170 woningen komen. Weg sfeer, weg landschap....

Henk Buijks bhic zei op 27 februari 2012 om 08:41 uur

@Jan, ik voel met je mee. Maar misschien gaat het toch allemaal wat langer duren als gevolg van de economische crisis... Geniet ervan zolang het kan!

M.Schapendonk zei op 18 maart 2012 om 10:40 uur

De door architect Drijver uit Oisterwijk getekende boerderij in den hoek 1, moet dit soms zijn DRIJVERS uit oisterwijk?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 mei 2012 om 14:22 uur

De Kapelhof

vertelde op 1 oktober 2009 om 10:00 uur

De Roskam

vertelde op 7 december 2009 om 13:57 uur

‘t Raedthuys