skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Deursensche Burgerwacht opgericht

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918 heerst er in een aantal Europese landen chaos. Revolutie dreigt. Ook in ons land is het onrustig en overal richt men vrijwillige burgerwachten op, om de gemeenschap te beveiligen tegen gewelddadige aanslagen, de openbare orde te helpen handhaven en personen en goederen te beschermen.

Zoöok in Deursen, waar op maandag 5 mei 1919 69 mannen in het schoolgebouw bijeenkomen. Na de openingsvergadering tekenen alle leden de ledenlijst, waarbij zij verklaren “toe te treden tot de Deursensche Burgerwacht, en zweren hun plicht als leden daarvan getrouwelijk te zullen vervullen en in dienst de bevelen hunner meerderen in rang stiptelijk te zullen opvolgen”.

Alle aanwezige mannen worden als lid aangenomen. Afgesproken wordt dat ze nog een militaire training zullen krijgen van een deskundige. Die zal de leden onderverdelen in een afdeling gewapende en een afdeling ongewapende Burgerwacht. Elke afdeling krijgt een eigen sectiecommandant en een eigen voorman, die in de volgende vergadering zullen worden benoemd.

In de vergadering van 14 maart 1920 neemt burgemeester P.A. van der Putten 38 leden de eed af. De resterende twaalf, die op dat moment niet aanwezig kunnen zijn, worden later door de burgemeester beëdigd. Na de plechtigheid neemt pastoor Hamers het woord. Hij drukt de aanwezigen op het hart om ‘vooral in tijden van nood paraat te blijven, vertrouwende op God en te blijven strijden voor ons Heilige geloof’.

Als snel na de oprichting van de Deursensche Burgerwacht komt vanuit Ravenstein het verzoek om met de aangrenzende burgerwachten samen te gaan werken in de vorm van het houden van schietwedstrijden en marstochten. In Deursen willen ze dat best, op voorwaarde dat het niet meer zal kosten dan 25 cent per gewapend lid.

Al gauw worden de vergaderingen van de burgerwacht nog maar eenmaal per jaar gehouden. De vaste (en vaak ook de enige) onderwerpen in deze vergaderingen zijn de vaststelling van de notulen van de vergadering van vorig jaar, het vaststellen van de rekening van het afgelopen jaar en de benoeming van de nieuwe bestuursleden. De laatste vergadering die in het notulenboek is vastgelegd, is die van 14 februari 1939.

Er zijn dan nog 33 leden aanwezig en er worden 2 nieuwe bestuursleden benoemd. Er wordt nog gesproken over een optocht op de eerste zondag na 5 mei 1939, naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de burgerwacht. Dat moet een optocht door het dorp worden, met trom en vaandel en zoveel mogelijk leden. Of dit optreden nog doorgegaan is, is niet duidelijk. In 1940 heeft de Duitse bezetter de burgerwachten opgeheven, nadat ze hun wapens hadden moeten inleveren.

Het notulenboek is bewaard gebleven, maar verder is er weinig bekend over de Burgerwacht van Deursen. Heeft iemand nog foto’s of (familie)verhalen hierover?

Reacties (3)

Rob van Gruijthuijsen zei op 11 augustus 2014 om 00:43
Beste Mariët,

Er is/was een hele mooie groepsfoto van de burgerwacht op het internet, of jullie site, die genomen was voor het café/winkel (rechts van het Sint Rochuskapelletje) in de Rondestraat in Deursen. Ergens in de jaren dertig genomen als ik me niet vergis. Deze is helaas nergens meer te vinden.
Hier hebben al wat oud inwoners op gereageerd over wie wie is....kan ik me herinneren. Dat is ongeveer twee jaar geleden dat ik die foto met commentaar toevallig ben tegengekomen. Misschien heb je er iets aan.
Annie Thijssen v .d.Berg zei op 25 maart 2015 om 12:18
Hallo MarietMijn vader zat ook bij de burgerwacht heb helaas geen foto vandat was Jan vandenBerg Jan van Linnaart zo was de naam van mijnopa ik ben zijn dochter Annie
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 26 maart 2015 om 15:27
Wat leuk, Annie. Uw vader J. van den Berg staat als derde op de herziene ledenlijst, ingetreden op 10-4-1932! Hebt u uw vader ooit verhalen horen vertellen over die tijd?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.