
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het drijft de Houtvester in 1919 bijna tot wanhoop. Al tijden komen er klachten binnen van het wandelend publiek die zedeloze activiteiten in het bos waarnemen of zelfs lastig gevallen worden. De veroorzaker is een bende van tien à twaalf vrouwen, die van het Mastbos praktisch een bordeel hebben gemaakt. Het wegjagen van illegale sprokkelaars, daar is de Houtvester wel mee bekend. Maar hoe moet hij in vredesnaam een einde maken aan dit brutale, zedeloze gedrag? Het laten patrouilleren van al zijn boswachters en leerlingen helpt in ieder geval niets- het blijft klachten regenen. In juni datzelfde jaar komt er nog een brief binnen van de RK vereniging ter bescherming van meisjes, waarin geklaagd wordt over de slechte invloed van de bende op jonge vrouwen in de regio. De maat is dan vol. Het kan zo niet langer!
In een laatste poging een einde te maken aan alle zedeloosheid in het Mastbos doet de Houtvester een oproep aan iedereen die maar zou kunnen helpen. De burgemeester, Staatsbosbeheer, de officier van justitie en zelfs de Koninklijke marechaussee, iedereen ontvangt per post een roep om hulp. En allen blijken zeker bereid om mee te helpen om aan deze praktijken een einde te maken.
De burgemeester zegt de hulp van de gemeentepolitie toe. Staatsbosbeheer stuurt een extra leerling ter ondersteuning. De officier van justitie vaardigt een bosverbod uit voor de drie meest notoire vrouwen uit de bende- alleen geldig voor een verblijf buiten de publieke wandelpaden. En ook de Koninklijke marechaussee zegt toe te helpen met het herstellen van orde in het bos.
Welke van deze maatregelen het beste gewerkt heeft, is niet uit het dossier te halen. Zelf denk ik dat de aanwezigheid van gewapende agenten een groot verschil zal hebben gemaakt. Iets zal in ieder geval hebben gewerkt, want na 1919 lijkt het leven van de Houtvester niet meer zuur te worden gemaakt door deze bende. Lang kan hij niet van zijn rust genieten. Niet lang daarna wordt hij geconfronteerd met klachten over naaktlopers. Een bende chanteurs maakt vervolgens een thuisbasis van het Mastbos. En dan verdwijnen rond Kerst ineens een hoop dennenbomen uit het bos. Zo blijkt dat het bos toch altijd een zekere aantrekkingskracht voor criminelen behoudt…
Geheime archieven gaan voor het eerst sinds 75 jaar open! Voor een groot aantal dossiers vervalt de beperking op de openbaarheid na al die jaren en dat zorgt er voor dat je nu zelf kunt lezen wat erin in het beladen jaar 1945 en daarvoor allemaal speelde. Zoals dit verhaal uit het archief van de Houtvesterijen van Staatsbosbeheer in Breda, Eindhoven en Helmond (toegangsnummer 134, archiefnummer 773)