i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

Dijkmonument

vertelde op 22 februari 2009 om 14:22 uur

De tijd gaat zo snel dat Een Ons Brabant zich afvraagt of de Maaspoort in Den Bosch nog ‘nieuw’-bouwwijk moet worden genoemd.

Vanaf Maaspoort kun je over de dijk langs de Maas naar oud-Empel fietsen. Je komt dan langs een monument dat daar is geplaatst bij de voltooiing van de dijkverbetering van het dijkvak Maaspoort.

Waterschap Aa en Maas heeft de goede gewoonte bij grote werken geld te reserveren voor kunst. Omdat de laatste jaren veel aan de dijken is gewerkt, is een aantal nieuwe monumenten daarvan het gevolg.

Zoals het genoemde kunstwerk dat in 1988 door Neelie Smit-Kroes is onthuld. Zij was toen minister van Verkeer en Waterstaat - over het vlieden van de tijd gesproken. De Bossche kunstenaar Sander Dorenbosch heeft het Maaspoort-monument ontworpen. Dat het er als nieuw uitziet heeft een reden.

Het is nog niet zo lang geleden geramd door een automobilist, hersteld en teruggeplaatst. Het kunstwerk, dat een doorsnede van een dijk voorstelt, laat zich letterlijk lezen. Er staat op: Ik lig hier hecht en vast en keer het water als het wast.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 26 oktober 2007

Naschrift: Het monument bestaat uit twee delen: een binnenvorm die de dwarsdoorsnede van een dijk voorstelt en daar omheen een beschermend raamwerk. In de dwarsdoorsnede zie je het profiel van de oude dijk in een bruine staalsoort en het profiel van de dijkverbetering daarboven in roestvrijstaal.

Zoals de echte dijk wordt beschermd door het waterschap, zo wordt deze binnenvorm beschermd door een raamwerk van buizen.

De staanders staan voor de waterschapsmensen, de liggende buizen geven de verschillende waterstanden weer: een normale stand, die geen problemen opleverde voor de oude dijk; een hogere waterstand waarvoor de verbeterde dijk bedoeld is en daarboven nog een extreem hoge waterstand, waarmee de kunstenaar wil wijzen op de onmogelijkheid altijd alles onder controle te houden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

sander zelf zei op 17 mei 2013 om 04:10 uur

hij heeft niet alleen het kunstwerk ontworpen maar ook helemaal zelf gemaakt op het buigwerk van de zware platen van het dijklichaam na.Een mooie foto volgt later. m.v.g. Sander D

Mariët Bruggeman bhic zei op 21 mei 2013 om 21:45 uur

Bedankt Sander, voor je aanvulling bij ons verhaal.
En het is altijd mooi om te weten dat het niet alleen ontworpen, maar ook gemaakt is door de kunstenaar zélf.
We zijn erg benieuwd naar de foto.
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 juni 2012 om 12:21 uur

Een bemand Fiatje

vertelde op 19 april 2009 om 16:06 uur

Een klein monument op de dijk

vertelde op 6 februari 2009 om 13:11 uur

Vol verwachting