
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Heel eenvoudig: de N.V. Koopvaart is de opvolger van de Veghelsche Schroefstoomboot Maatschappij, die al in 1861 werd opgericht door Henri’s grootvader Hendrikus de Graauw (Ammerzoden 1801 – Veghel 1865) en Gijsbert Baas. Over de VSM staat elders op deze website een uitgebreid verhaal.
Henricus Adrianus Maria de Graauw wordt op 7 oktober 1885 geboren in Veghel, als zoon van Gerardus Adrianus de Graauw (40 jaar), ‘stoomboot-commissaris’, en Susanna Johanna Heestermans.
In 1898 gaat hij voor zijn schoolopleiding naar Sint-Michielsgestel, eerst naar internaat De Ruwenberg en twee jaar later naar het klein-seminarie Beekvliet. Op 17 november 1902 wordt hij weer ingeschreven als inwoner van Veghel en gaat aan het werk bij de VSM. Als “Agent eener Stoomboot maatschappij”, staat er in het bevolkingsregister van Veghel.
In 1916 trouwt Henri met Martha Clothilde Theodora Marie Langhendries uit Eindhoven. De bruid werd geboren in Lokeren (België). Het stel vestigt zich in Veghel aan de Zuidkade B107, maar vertrekt in 1920 naar Rotterdam. Dat heeft te maken met overnames van andere rederijen. Het hoofdkantoor van de NV Koopvaart staat in Rotterdam. Maar in Veghel blijft ook een vestiging en in de loop der jaren heeft de NV Koopvaart in de loop der jaren in Brabant ook vestigingen in Cuijk, Lith , Eindhoven, ’s-Hertogenbosch.
In 1927 wordt zijn 25-jarige jubileum bij de N.V. Koopvaart en rechtsvoorganger gevierd. Henricus is dan directeur, waarschijnlijk ongeveer sinds de oprichting van de NV Koopvaart in 1919. Het personeel biedt hem een fraai album aan met foto’s en gekalligrafeerde naamlijsten van het personeel. Kleinzoon Henk de Graauw stuurde ons er scans van, waar voor onze hartelijke dank. Hieronder zie je het album.
(Tekst gaat verder na de foto's)
Naast zijn directeurschap is Henri de Graauw actief in de Vereeniging tot behartiging der Stoomvaart-Belangen, waaronder een paar keer een termijn als bestuurslid. Na de oorlog wordt hij benoemd tot lid van het Tribunaal in het arrondissement Rotterdam (1945-1946). Deze tribunalen beoordeelden na de oorlog Nederlanders, die in de oorlog aan de verkeerde kant hadden gestaan. Ze hadden een jurist als voorzitter en twee burgers als leden. De tribunalen konden maatregelen opleggen: internering, ontzetting uit bepaalde rechten en verbeurdverklaring (van een deel) van het vermogen. Meer op zijn eigen vakgebied ligt zijn lidmaatschap van de Bedrijfszuiveringsraad voor de binnenscheepvaart en havenbedrijven, dat in 1947 op zijn verzoek eindigt.
In 1953 ontvangt Henri een koninklijke onderscheiding, Hij wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
De NV Koopvaart blijft onder zijn leiding bestaan tot 1962. Toen is het bedrijf overgenomen door SBS N.V., dat eigenlijk meer vrachtvervoer over land uitvoerde. Nog enkele jaren worden echter ook nog enkele schepen van de NV Koopvaart ingezet. Henri zorgt goed voor zijn beide zonen: zij worden respectievelijk directeur en hoofd boekhouding van SBS.
Henri de Graauw overlijdt op 27 december 1963 in Rotterdam.