skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Dochter in het klooster

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 april 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Trots kijken vader en moeder in de lens, want zij hebben een dochter in het klooster! Zij zit tussen hen in. Misschien heeft zij vandaag, als Birgitines, haar eeuwige geloften afgelegd.

Uden, Birgitinessenklooster

Ook de zussen en broers weten het gebeuren naar waarde te schatten, want zij zijn op hun paasbest gekleed. Aan de snit van de colberts te zien is het zo rond 1965.

Deze foto, die genomen is bij de poort van het Udense Birgitinessen-klooster, had enkele jaren later al niet meer zo vanzelfsprekend genomen kunnen worden, want kloosterroepingen werden snel zeldzamer.

Ruim 40 jaar later willen we best weten welk gezin hier op de foto staat. Hopelijk zijn het mensen uit Uden of omgeving, want dan stromen de reacties vast binnen.

We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (12)

henny zei op 4 april 2009 om 14:02
dit is de familie van rosmalen
woonde op lagerandweg in uden
dochter deed intrede in het klooster
birgittenessen
w.donkers@live.nl zei op 5 april 2009 om 09:20
Hier trad in Corry v. Rosmalen, zij woonde inderdaad toen op de Lage Randweg en ze is m.i. nu nog steeds Moeder-Overste in dit klooster.
barbara van dijk zei op 5 april 2009 om 13:19
Ja, dat klopt, het is Corry van Rosmalen, de huidige moeder abdis, zuster Karin, van het klooster. In het klooster zijn momenteel nog 6 birgittinessen, waarvan zuster Bernadette, die enkele jaren gelden is ingetreden, de jongste is.
Het is heel waarschijnlijk dat de foto genomen is bij de officiele proffessie van zuster Karin, want pas daarna mogen ze de birgittijnse kroon dragen, die symbool staat voor de 5 wonden van Christus.
De zusters leven een contemplatief leven en hebben weinig contact met de buitenwereld. Omdat ik secretaresse ben van het Museum voor Religieuze Kunst, wat gedeeltelijk is gehuisvest in de oude abdij, zie en spreek ik Moeder Abdis regelmatig: zij komt elke dag eventjes het museum in om de post te brengen.
Jo van Rosmalen zei op 5 april 2009 om 14:04
Deze foto is inderdaad van de familie van Rosmalen uit Uden en is genomen op de dag dat zuster Maria Karin haar eeuwige gelofte heeft gedaan. Dus niet bij de intrede maar ongeveer 6 jaar later.
Zr. Maria Karin (thans abdis van het klooster in Uden) heette Corrie van Rosmalen en is een dochter van Dorus van Rosmalen en Bertha Gerrits geboren en getogen op Kooldert (Lage randweg)
in Uden.
Op de Foto staan verder van links naar rechts op de tweede rij:
Marius van Rosmalen, Harrie van de Ven en echtgenote Dora van Rosmalen,Jo van Rosmalen en echtgenote Jo Verwegen, Jan en Theo van Rosmalen.
Ger van der Rijt zei op 5 april 2009 om 20:17
M'n oude buurmeisje !
Tegenwoordig MoederAbdis van het klooster in Uden. Ik heb haar in 2005 na lange tijd weer eens kunnen spreken.
Ze herkende me meteen na zo'n lange tijd.
Wilma Nooijen zei op 5 april 2009 om 21:04
volgens mij is het de fam. Cornelissen ik ken er 4 van gezicht. hopelijk krijgt U nog meer reacties .[
groetjes Wilma Nooijen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 6 april 2009 om 09:00
Geweldig, deze lawine van informatie! Nu zijn we echt helemaal op de hoogte. Bedankt, jullie allemaal!
Germa Siroen zei op 6 april 2009 om 09:58
Op de foto staat de familie Van Rosmalen. Deze woonde toendertijd in Volkel. De zuster heet Corrie, de derde van links boven is Dora en de ouders (onder) zijn Berta en Dorus. Het moet tussen 1963 en 1964 geweest zijn. Berta is een zus van mijn oma, zodoende dat ik het gezin op de foto meteen herkende.
Mevr.Ceelen (Uden) (telefonisch) zei op 6 april 2009 om 11:44
Omdat ik naaste buur ben van het Udense Birgitinessenklooster, sprak deze foto mij erg aan en kon ik de informatie krijgen van de abdis persoonlijk. Zij is de zuster die in het middelpunt staat.
Ze trad in in 1963 en legde de eeuwige geloften af op 12 april 1970, de dag waarop deze foto is gemaakt. Ze is nu alweer 11 jaar abdis.
Op de foto bovenaan v.l.n.r.: Marius (broer), Harrie (zwager), Dora (zus), Jo (broer), Joke (schoonzus), Jan en Theo (broers). Onder: de latere abdis met haar vader en moeder.
Mw. Van de Ligt, Uden zei op 6 april 2009 om 16:51
Het was in 1964, toen ik net bevallen was van mijn eerste kind, dat ik met de kraamverzorgster, oudere zus van Corry van Rosmalen, praatte over het intreden van haar zuster. Ze vond het erg moeilijk zo definitief afscheid te moeten nemen van haar jonge zus. En anderhalf jaar later, toen mijn tweede geboren werd, bekende ze dat ze het verschrikkelijk vond, en er nog steeds niet aan kon wennen.
Mevr.Rovers-Timmers uit Uden (telefonisch) zei op 9 april 2009 om 11:32
Zelf woonachtig in de Udense Birgitinessenstraat kom ik regelmatig in het klooster en ken ik ook moeder abdis goed. Zij komt uit een prachtig gezin (Van Rosmalen). De oudste zoon heeft nu nog steeds de ouderlijke boerderij aan de Lage Randweg.
De vader van de abdis is in de jaren '90 in de armen van mijn man overleden. Er was toen een triduum (drie dagen van gebed en erdedienst)ter ere van Onze Lieve Rouw ter Linden in de kapel van de Kruisheren hier in Uden. Tijdens een evangelielezing zagen mijn man en ik dat hij onwel werd. Mijn man pakte hem beet en kort daarna was hij dood.
mw. J. Geurts, Uden zei op 19 mei 2009 om 08:01
Deze foto dateert van 12 april 1966, de dag dat Cornelia Johanna Maria van Rosmalen haar eeuwige gelofte deed. Cornelia is geboren te Uden op 12-2-1940 als dochter van Theodorus Martinus van Rosmalen (geb Uden 20-4-1895) en Egberta Maria Gerrits (geb Reek 19-5-1904). Zij deed haar intrede in de orde der Zusters Birgittinessen op 8-9-1963. Zuster Maria Karin werd op 3 juli 1998 plechtig tot Abdis gewijd van de Udense Birgittinessen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!