i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Periode: 1900 - 1940
Tags:

Dominee Amadée Daran

vertelde op 20 september 2015 om 08:27 uur

Amadée Daran, dominee te Sint-Oedenrode, wordt geboren te New Orleans (V.S.). Bij zijn naturalisatie is hij student in de godgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Daar huwt hij in 1898 met zijn eerste vrouw Aleida Baltesen.

Mevrouw Daran en twee kinderen, onbekende vrouw.Doordat zij een klein puistje op de neus had opengekrabd, overlijdt zij aan een bloedvergiftiging. Na een tienjarig verblijf te Antwerpen komt Daran in 1915 samen met zijn tweede vrouw Cornelia Dane en kinderen in Sint-Oedenrode wonen.

Op 24 juni 1923 vestigt hij zich in Odijk. In zijn overlijdensbericht uit 1929 lezen we dat hij daar Predikant was en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In Sint-Oedenrode bewoonde hij het bekende ‘Stompershoek’. Dat stond - en staat nog steeds - aan het begin van de Stomperstraat. In die tijd was het eigendom van de Hervormde Gemeente.

Hier in Sint-Oedenrode vierde hij zijn 25-jarig ambtsfeest. Hij was lid en propagandist van de Gewestelijke Landstormcommissie ‘De Meijerij’ en werkte nauw samen met de Burgerwacht. Doninee Daran met toneelgroep Euphemina. Met o.a. van Teun van Hemel, Jan Damen, Jacob en Leen Welle.De Landstorm, opgericht op 20 december 1813, was een leger van bewapende burgers, opgericht ter ondersteuning van het reguliere leger. Alle weerbare mannen tussen de 17 en 50 jaar oud dienden zich te organiseren in bataljons ter verdediging van de eigen omgeving.

In het notulenboek van de Burgerwacht lezen we dan ook dat actieve leden waren: de heer H. van de Kamp, H. J. Smits en J. Moonen. Verdere leden waren o.a.: pastoor A. J. van Erp, pastoor te Nijnsel A. Panken, burgemeester Jhr. H. van Rijckevorsel van Kessel, raadslid G. van de Meijden uit Olland, onderwijzer G. van de Velden en de commandanten W. van den Berk en Raaijmakers.

Tuin 'Stompershoek' Dominee Daran met militairen met dochter Emma.

Om de bestaande goede verstandhouding en de prettige samenwerking tussen de Burgerwacht en de Vrijwillige Landstorm te bevorderen stuurde ’t Diocesaan Comité van Actie een welkomstgeschenk  aan de Commandant van de Vrijwillige Landstorm in de vorm van 1100 sigaren van gerenommeerde merken van de firma Goulmy en Baar te 's-Hertogenbosch. Het begeleidend schrijven nodigde de commandant uit de sigaren op de feestvergadering aan de leden van beide korpsen uit te delen.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1934-1969, BHIC, toeg.nr. 7635. www.delpher.nl

 

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Peter Ten Arve zei op 23 december 2016 om 12:05 uur

Bij onderzoek naar de komst/het verblijf en vertrek van Belgische vluchtelingen in Wassenaar ( m.n. op Huize de Paauw) kom ik een enkele maal de naam van ds Daran tegen. Komt u deze (bemiddelende/adviserende) rol van ds. Daran zoals bv in Wassenaar vaker tegen?

Willie Damen van de Mosselaer zei op 23 december 2016 om 19:06 uur

Helaas, kom ik ds. Daran in die rol in Sint-Oedenrode niet tegen in de archieven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 december 2008 om 12:57 uur

Borstelfabriek De Jonge

vertelde op 28 augustus 2009 om 10:12 uur

Stephanus Hanewinckel (1766-1856): dominee, reporter en berucht schrijver

vertelde op 15 augustus 2007 om 15:27 uur

Een predikant met noten op zijn zang: Dominee Cornelis Kraijenhoff