i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Baardwijk
Tags:

Dominee Groen over Baardwijk

vertelde op 9 december 2011 om 13:15 uur

Theodorus Groen werd geboren in Heusden in 1599. Je komt zijn naam dan ook wel eens tegen als Th. Groen Heusdanus. Hij studeerde theologie in Leiden, waar hij op 22 Mei 1619 werd ingeschreven. Na zijn studie werd hij predikant in Vlijmen en Onsenoort. Dat was in 1623. In datzelfde jaar trouwde hij met de weduwe van Ds. Johannes Seroyen, Anneken Lamberts van Bueren. In 1640 werd hij predikant te Maastricht, waar hij in 1654 overleed.

Volgens het Biographisch Woordenboek van Van der Aa was hij niet alleen een kundig godgeleerde, maar ook “ervaren in de geschiedenis en oudheidkunde”. Dat blijkt ook wel uit de werken die hij geschreven heeft. Zo produceerde hij tijdens zijn verblijf in Maastricht een beschrijving van Maastricht en het land van Overmaas. Het handschrift is niet uitgegeven.

Wél uitgegeven zijn enkele theologische werken, met titels als Naaktheid en schande der Roomsche Kerk (1642); Antwoordt op seecker Manifest, genaemt Gheloofs-Spieghel, (Amsterdam, 1648) en Voorstel en bewijs der strijdigheyt van de Roomsche kerk in verscheyde leerstucken, tegens de Catholijke waerheyt.

“Oudheidkundig” was hij ook zijn geboortegrond in het diepe zuiden niet vergeten, zoals blijkt uit een handschrift van omstreeks 1650, dat de titel draagt Beschrijving van Stad en Lande van Heusden. Het handschrift berust nu in de bibliotheek van de Tilburgse Universiteit (PGNB, hss C1). Delen daarvan zijn uitgegeven. Bekijk hier het stukje over Baardwijk.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 maart 2009 om 11:17 uur

Dominee Groen over Drongelen

vertelde op 19 april 2010 om 11:34 uur

Vuurwerk in de kerk (1957)

vertelde op 30 maart 2009 om 15:56 uur

De Commissaris van de Koningin over Baardwijk