i

Dominee Groen over Doeveren

vertelde op 3 maart 2009 om 11:11 uur

Theodorus Groen werd geboren in Heusden in 1599. Hij studeerde theologie in Leiden, waar hij op 22 Mei 1619 werd ingeschreven. Na zijn studie werd hij predikant in Vlijmen en Onsenoort.

Dat was in 1623. In datzelfde jaar trouwde hij met de weduwe van Ds. Johannes Seroyen, Anneken Lamberts van Bueren. In 1640 werd hij predikant te Maastricht, waar hij in 1654 overleed.

Volgens het Biographisch Woordenboek van Van der Aa was hij niet alleen een kundig godgeleerde, maar ook “ervaren in de geschiedenis en oudheidkunde”. Dat blijkt ook wel uit de werken die hij geschreven heeft. Zo produceerde hij tijdens zijn verblijf in Maastricht een beschrijving van Maastricht en het land van Overmaas. Het handschrift is niet uitgegeven.

Wél uitgegeven zijn enkele theologische werken, met titels als Naaktheid en schande der Roomsche Kerk (1642); Antwoordt op seecker Manifest, genaemt Gheloofs-Spieghel, (Amsterdam, 1648) en Voorstel en bewijs der strijdigheyt van de Roomsche kerk in verscheyde leerstucken, tegens de Catholijke waerheyt.

“Oudheidkundig” was hij ook zijn geboortegrond in het diepe zuiden niet vergeten, zoals blijkt uit een handschrift van omstreeks 1650, dat de titel draagt Beschrijving van Stad en Lande van Heusden. Het handschrift berust nu in de bibliotheek van de Tilburgse Universiteit (PGNB, hss C1). Delen daarvan zijn uitgegeven. Bekijk hier het stukje over Doeveren.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

henk van sinten zei op 27 oktober 2012 om 15:56 uur

ik heb ,n boek gevonden,geschreven door DS. GROEN tekst ;Beschrijvinge der Stad en Lande van HEUSDEN in ,t ligt gebragt door DS. GROEN
zou graag weten welk jaar het boek is geschreven.

mvgroeten henk van sinten heusden

Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2012 om 08:39 uur

@Henk: Van de site van de heemkunde Oostelijke Langstraat haal ik de informatie dat jaar 1612 moet zijn geweest. <a href="http://hvdol.nl/database/product_info.php?products_id=8383&amp;osCsid=ea046501712e0f8e00c85bd9816c7270" target="_blank">Op hun site</a> vind je meer wetenswaardigheden over het boek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: