i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Goirle
Tags:

Doorbijter met eigen schaatshal

vertelde op 11 juli 2016 om 07:49 uur

Bestaat die dan, een Oscar voor het schaatsen? Nou en of die bestaat! De schaatsoscar heet voluit de Oscar Mathisen Award, en die krijg je niet zomaar. Anders dan bij de bekendere filmoscars, waar voor iedere denkbare categorie met die beeldjes wordt gestrooid alsof het pepernoten zijn, wordt er van deze Oscar Mathishen Award maar eentje per jaar uitgereikt: dat is dus voor één man of voor één vrouw.

Ireen Wust in actie

Irene (Ireen) Karlijn Wüst (Goirle 1986)

In 2013 was Ireen Wüst de eerste Nederlandse vrouw die hem bemachtigde, maar daarvoor moest ze wel eerst en in hetzelfde seizoen, Europees en Wereldkampioen allround-schaatsen worden, wereldkampioen op de 1500 en 3000 meter ( en zilver winnen op de 1000 & 5000 meter), en tenslotte ook nog eens wereldkampioen ploegenachtervolging worden. Ga d’r maar aanstaan!

Bij haar toenmalige ploeg waren ze niet eens echt verbaasd, op hun site schreven ze:

Ireen Wüst heeft een aangeboren talent voor bewegen, maar bovenal voor doorbijten. Ze is een zeldzame volhouder, iemand die nooit opgeeft.

Uit de mond van de eigen sponsor klinkt dat natuurlijk weinig objectief, maar de koele cijfers liegen niet: Ireen Wüst werd tot op heden (zomer 2016) 4x Europees en 5x wereldkampioene allround. Daarbovenop werd ze ook nog eens 9x wereldkampioene per afstand.

Nog een gouden olympische medaille

Ze won 1 bronzen, 3 zilveren en 4 gouden medailles, op drie achtereenvolgende Olympische winterspelen, en dat is méér dan welke andere Nederlander ook. Als junior scoorde ze al acht wereldrecords, en haar afstandsmedailles als senior zijn nauwelijks meer te tellen, terwijl de concurrentie toch niet gering is. Ondanks alle successen lijkt Wüst nog lang niet verzadigd; ze droomt van nog minstens ‘n gouden olympische medaille erbij. Voor haar was het dus uitstekend nieuws om te horen dat haar sponsor nog in ieder geval tot en met de volgende Olympische Winterspelen, die van Pyeongchang in 2018, van de partij zal blijven.

Schaatsmedailles bij vier achtereenvolgende Spelen; het zou uniek zijn, maar in het geval van Wüst zeker niet onmogelijk. Trainen daarvoor kan ze in ieder geval naar hartenlust op de naar haar vernoemde Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 februari 2018 om 12:08 uur

Nou, Frans van de Pol. Je kunt dit verhaal weer enigszins aanpassen. Want die Ireen Wüst weet (gelukkig ;o) van geen ophouden .

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 februari 2018 om 14:45 uur

Haha, daar heb je gelijk in Gerard. Hoeveel heeft ze er nu al bij gescoord?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 december 2009 om 08:38 uur

Schaatsen op de Markt

vertelde op 11 november 2011 om 19:34 uur

De Man van Mars komt uit Made