skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Doorkijkje in een bibliotheek

In 1959 werd dit doorkijkje in een leeszaal of bibliotheek in Boxmeer gefotografeerd. We zien stellingkasten, boeken en drie heren. Op andere foto's die Fotopersbureau Het Zuiden van deze dag bewaard heeft, zien we nog meer aanwezigen - waaronder een aantal nonnen - en is de ruimte vanuit verschillende hoeken te zien. Kun jij ons iets vertellen over deze foto's of deze plek? We hopen op reacties.

Klik op de foto om deze te vergrotenBoxmeer 1959 (foto: BOX1283)

Drie mannen bladeren geïnteresseerd door de boeken in een leeszaal. Ze werden een kleine zestig jaar geleden op de foto gezet, maar misschien zijn er nog wel mensen die hen (of zichzelf) herkennen. Deze en andere foto’s zijn in 1959 genomen in een ‘bibliotheek en leeszaal’ in Boxmeer door een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden. Waar precies? Dat weten we niet.

Gelukkig werden die dag nog meer foto's gemaakt. Hieronder vind je er nog een aantal, met de nodige aanknopingspunten. Zo zijn bijvoorbeeld ook nog andere bezoekers te zien en is de ruimte vanuit verschillende hoeken gefotografeerd. De gordijnen vallen daarbij op en ook de glas-in-loodramen en de rieten stoelen zorgen wellicht voor herkenning.

Klik op de foto om deze te vergroten Klik op de foto om deze te vergroten
Klik op de foto om deze te vergroten Klik op de foto om deze te vergroten
Kijk naar Toen

Ken jij een van deze drie heren of een van de andere aanwezigen? Weet jij waar deze bibliotheek was of waarom daar die dag foto’s gemaakt zijn? We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' onder dit verhaal.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (6)

Jo Linders Theunissen zei op 23 mei 2018 om 20:47
Ik ben regelmatig naar de bieb in de kapel achter de Petruskerk geweest.
De foto’s zullen m.i alles te maken hebben met onderstaand artikel in De Volkskrant.
De Volkskrant 29 december 1959

Brabants lectuurplan begon in Boxmeer
(Van onze correspondent)
. BOXMEER, 29 dcc. —
Met de opening van de katholieke openbare leeszaal en bibliotheek in Boxmeer is maandag een begin gemaakt met de uitvoering van het Brabantse lectuurplan. In zijn openingswoord prees het lid van Gedeputeerde Staten T. Coppes het particulier initiatief van Boxmeer en omliggende gemeenten, die van het Boxmeerse karmelklooster de kinderkapel gratis kregen aangeboden voor de inrichting van deze leeszaal-bibliotheek.
Binnen tien, tot vijftien jaar zullen in Brabant 36 nieuwe leeszalen en 27 uitleenbibliotheken worden geopend om aan de enorme lectuur-behoefte ten plattelande te voldoen. Dit betekent dat vóór 1975 270 duizend boeken beschikbaar komen voor het Brabantse platteland, waar de parochiële bibliotheken ondanks goede wil vaak In deskundigheid tekort schoten. Uit KASKI-onderzoekingen is duidelijk gebleken dat op het Brabantse platteland te weinig wordt gelezen. Dit is mede een* gevolg van een tekortschieten van de bibliotheken. In het kader van het lectuurplan-Brabant zullen op korte termijn ook Uden, Rucphen, Oud-Gastel en Oudenbosch leeszalen en bibliotheken krijgen. Naast Boxmeer werd gisteren in Mill en Cuyck een bibliotheek officieel geopend.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 mei 2018 om 10:26
Bedankt Jo, voor het doorsturen van die geweldige artikel. Wat mooi dat er toen zoveel aandacht was voor het lezen op het Brabantse platteland. Ook het gehele plan om binnen afzienbare tijd tot een bepaald aantal bibliotheken te komen en ook tot een vastgesteld aantal boeken klinkt ons als muziek in de oren.
Jan van den Broek zei op 30 mei 2018 om 21:38
De beide heren op de foto zijn (links) Henk van den Heuvel. Zijn vader had een koperslagerij aan de Steenstraat in Boxmeer ter hoogte van juwelier Hinke. Naast hem Huub van de 'HP'. Zijn ouders hadden een winkel in koloniale waren in de Veerstraat. In de buurt van de huidige 'Chinees'.
De man rechts is Willy Muller. Die werkte op het gemeentehuis in Boxmeer en woonde in de Bakelgeertstraat. Aan het raam achter Willy Muller is te zien dat het hier gaat om de kinderkapel van het Carmelbolwerk in de Steenstraat. Daar huisden de toenmalige rooms katholieke machthebbers. Immers, zonder de uitdrukkelijke goedkeuring van de 'ayatollahs' gebeurde er niets onder de grote rivieren.
Ik heb mijn vader vaak vergezeld naar de bibliotheek en herinner mij dat de 'geestelijk adviseur' op een gegeven moment niet akkoord ging toen mijn vader te kennen gaf het boek 'Mareintje Gijssens Jeugd' mee te willen nemen. Mijn vader werkte 'onder de zak' bij Wimke de Körver in Boxmeer. Maar de geestelijk adviseur van de bibliotheek (zover ik mij herinner pater Silverius) verbood dat. Een werkman diende dergelijke lectuur niet te lezen. Mijn vader (Frans van den Broek, doorgaans de rust zelve) heeft Silverius, ten overstaan van bibliotheek-bezoekers toen te verstaan gegeven dat hij (Silverius) zich daar niet mee te bemoeien had. En die bond (ongaarne) in. Het was de zelfde Silverius die een keer bij mijn moeder thuis kwam (Bakelgeertstraat 16) en informeerde of zijn wist dat haar dochter (toen 18 jaar) een vriendje had met wie zij zich regelmatig werd gesignaleerd in 'Heijnens Pedje'. Dat kon toch niet? Wie was die jongeman? Toen mijn zuster Antoinette 's avonds van haar werk kwam (zij werkte bij de Edah) zwaaide er wat. Tot mijn vader er de lucht van kreeg. Die ging Silverius persoonlijk vertellen dat hij nooit meer één poot over de drempel van ons huis mocht zetten. Die geheimzinnige jongeman was Jan Moors, zoon van Toon Moors. De man van Van Gend&Loos.

Succes allemaal. Jan van den Broek, thans woonachtig in Gennep.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 10:12
Bedankt Jan, voor het delen van je herinneringen met ons en voor het herkennen van de namen van de mannen op deze foto. Wat een mooi verhaal over het verbieden van het lezen van het boek Mareintje Gijssens Jeugd en dat je vader daar tegenin ging. Heeft hij het toch nog met veel plezier gelezen?
Norah zei op 31 mei 2018 om 10:58
De drie delen over 'dokter Vlimmen", later ook verfilmd, en door A. Roothaert geschreven, werden door de zusters in de kraamkliniek toen mijn moeder daar lag afgekeurd en met afschuw bekeken. Maar mijn moeder trok zich daar niets van aan.
Wat een mens vroeger toch betutteld werd door de katholieke kerk, je houdt het nu niet voor mogelijk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 13:01
Bedankt Norah voor je reactie; die betutteling is inderdaad heden ten dage niet meer voor te stellen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen