i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nieuwkuijk en Onsenoort
Tags:

Drie graven

vertelde op 13 februari 2009 om 12:12 uur

Op het kerkhof, achter de parochiekerk H. Johannes Geboorte in Nieuwkuijk, liggen drie graven met de status van rijksmonument. Het ene is van de op 7 oktober 1913 overleden pastoor Smolders. Dat het een pastoorsgraf is, is goed te zien aan de typische beeldtaal, als een kelk met een hostie, een wierookvat, een lelie en een druivenrank.

Als je ooit een graf ziet met zulke ornamenten, dan weet je zeker dat er een priester ligt begraven. Als je de iconografie kent van het rijke Roomsche Leven, kun je die tijd als het ware lezen.

Het tweede rijksmonument is dat van de op 5 juli 1901 overleden burgemeester Johannes van der Aa. Ook zijn echtgenote rust in het rijksmonument.

Het grootste monumentale graf is van de adellijke familie Onsenoort en Nieuwkuijk. Het echtpaar dat in de grafkelder onder het monument is bijgezet in 1782 en 1784, bewoonde kasteel Onsenoort, nu abdij Mariënkroon.

De natuurstenen dekplaat was tientallen jaren verdwenen en werd bij toeval teruggevonden bij een steenhouwer in Winterswijk en in 2005 gerestaureerd en teruggeplaatst.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 27 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 februari 2009 om 09:08 uur

Mausoleum

vertelde op 14 maart 2008 om 11:01 uur

Pastoorsgraf

vertelde op 13 februari 2009 om 13:00 uur

Graf van moheel