skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Drie graven

Op het kerkhof, achter de parochiekerk H. Johannes Geboorte in Nieuwkuijk, liggen drie graven met de status van rijksmonument. Het ene is van de op 7 oktober 1913 overleden pastoor Smolders. Dat het een pastoorsgraf is, is goed te zien aan de typische beeldtaal, als een kelk met een hostie, een wierookvat, een lelie en een druivenrank.

Als je ooit een graf ziet met zulke ornamenten, dan weet je zeker dat er een priester ligt begraven. Als je de iconografie kent van het rijke Roomsche Leven, kun je die tijd als het ware lezen.

Het tweede rijksmonument is dat van de op 5 juli 1901 overleden burgemeester Johannes van der Aa. Ook zijn echtgenote rust in het rijksmonument. [lees de reactie Bert Meijs 26 september 2022 hieronder]

Het grootste monumentale graf is van de adellijke familie Onsenoort en Nieuwkuijk. Het echtpaar dat in de grafkelder onder het monument is bijgezet in 1782 en 1784, bewoonde kasteel Onsenoort, nu abdij Mariënkroon. [lees ook de reactie Bert Meijs 3 juli 2020 hieronder]

De natuurstenen dekplaat was tientallen jaren verdwenen en werd bij toeval teruggevonden bij een steenhouwer in Winterswijk en in 2005 gerestaureerd en teruggeplaatst.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 27 juli 2007

Reacties (6)

Bert Meijs zei op 3 juli 2020 om 19:40
Het verhaal over het echtpaar klopt niet. Het echtpaar is begraven in de kerk van Nieuwkuijk en later toen de kerk is afgebroken bijgezet in het familiegraf. Hier liggen dus meer leden van de familie Half-Wassenaer en de la Court begraven, wat o.a. blijkt uit de wapens van deze families die voor op het monument staan.
De dekplaat is zeer waarschijnlijk afkomstig uit de afgebroken kerk
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juli 2020 om 06:28
Bedankt voor je correctie, Bert. Omdat dit al een eerder gepubliceerd verhaal uit Brabants Dagblad is, heb ik in de tekst een verwijzing naar je bericht gemaakt.

Fijn dat je dat hier laat weten!
Bert Meijs zei op 19 januari 2022 om 19:18
In aansluiting op het verhaal over het grafmonument van de de familie de la Court/Half-Wassenaer heb ik nog de volgende gegevens ontvangen.
Het grafmonument is in 2006 gerestaureerd en toen is de kelder open geweest. Men heeft toen vastgesteld dat er 3 houten en 1 loden kist aanwezig waren. Overigens zijn er bij een eerdere restauratie (jaren 80) toen de kelder ook open is geweest foto`s gemaakt, overigens zonder toestemming van het kerkbestuur, door iemand van firma De Bonth.
De restauratie in de 80-tiger jaren is niet succes vol verlopen en deze is gestaakt na een verschil van inzicht over de restauratie tussen de rechthebbende en de firma de Bonth.
De rechthebbende de heer J.H.L. van de Mortel was het niet eens met het tot dan toe geleverde restauratie -werk. Hij wilde dat dit werd overgedaan en anders werd er door hem niet betaald.
Er gebeurde geen herstel van het geleverde restauratiewerk, en dus ook geen betaling.
De afdekplaat van de grafkelder, afkomstig van een eerder graf uit de kerk, lag nog wel in de werkplaats van de firma de Bonth en deze werd als onderpand vastgehouden omdat niet werd betaald.
De firma de Bonth die in 2006 toch weer de restauratie was gegund vertelde dat ze de grafplaat hadden “ontdekt”. Deze plaat is toen alsnog gerestaureerd en na ruim 20 jaar weer terug geplaatst.
De rechthebbende de heer J.H.L. van de Mortel is op 22 juli 2018 overleden en toen zijn de rechten overgedragen aan zijn dochter Joanna de Lagarde -van de Mortel die in Zwitserland woont.
Op 25 januari 2019 zijn de rechten door de rechthebbende overgedragen aan het kerkbestuur van de parochie Augustinus te Vlijmen.

De aanwezige kisten zijn van Leopoldus Josephus Antonius de La Court, zijn vrouw Julia Maria Clara Half-Wassenaer van Onsenoort, en van Julia Maria Josepha Clara Ghislena de La Court, de dochter van Jos de la Court, dit lichaam ligt in een loden kist. Omdat ze in 1890 is overleden, en waarschijnlijk de familiegrafkelder toen nog niet gereed was, is ze waarschijnlijk in een loden kist begraven.
Er is nog een derde houten kist maar het is niet bekend wie daarin zou liggen. Mogelijk van Jos de la Court of liggen hier de resten in van de voorouders van hem?.
In het verleden, ongeveer 25 jaar geleden, zijn er wel 1 of 2 kisten opgehaald en naar elders gebracht. Pater Jacobus, toen pastoor van Nieuwkuijk, zou hierbij aanwezig geweest zijn, maar nergens is vastgelegd door wie en welke lichamen zijn meegenomen voor een herbegrafenis op een onbekende plaats.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 januari 2022 om 14:50
Veel dank, Bert, voor deze intrigerende aanvulling. Het blijkt wel dat het verhaal over dit grafmonument nog een uitgebreide staartje heeft, bedankt voor het delen!
Bert Meijs zei op 26 september 2022 om 10:32
Spapens doet kennelijk weinig onderzoek want er zitten nogal wat foutjes in zijn verhaal. Jan van der Aa, die van 1866 tot zijn dood in 1901 burgemeester van Nieuwkuijk was, is nooit getrouwd geweest. Zijn twee ongehuwde zussen liggen even eens in het graf begraven., zoals vermeld op het monument.
BID VOOR DE ZIEL
VAN ZALIGER
GOVERDINA VAN DER AA
OVERLEDEN 27 JULI 1883
ANTONETTA JOHANNA VAN DER AA
OVERLEDEN 10 JULI 1889
E.A. HEER JOHANNES VAN DER AA
BURGEMEESTER
GEB 1812 OVERL 5 JULI 1901
Het monument is vervaardigd door de in Nieuwkuijk geboren beeldhouwer Michiel van Bokhoven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 september 2022 om 12:41
Bedankt voor je bericht en je oplettendheid, Bert. In het artikel van Paul Spapens maken we verwijzingen naar jouw aanpassingen hieronder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen