i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schaijk
Tags:

Dromend van verre oorden

vertelde op 14 augustus 2015 om 09:31 uur

Deed jij dat nou ook als kind; Sigarenbandjes verzamelen? Apentrots was je op je plakboeken vol met de prachtigste bandjes.

Dromend van verre oorden

Soms gewoon uit Nederland: Ritmeester, Willem II, Karel V of  Elisabeth Bas. Maar vaak ook uit verre, verre landen en die vond je uiteraard het mooist: Duc George, Balmoral, Velasquez  of La Paz.

Pas veel later ontdek je dan dat die bijzondere bandjes vaak gewoon uit Budel, Bergeijk of Schaijk kwamen.

Welke herinneringen heb jij nog aan die tijd? Hoe was het op de werkvloer van Velasques in Schaijk? Wat is jouw verhaal bij deze foto?

Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Annie Vos (telefonisch) zei op 21 augustus 2015 om 12:35 uur

Ik heb zelf gewerkt in de sigarenfabriek van Velasques in Schaijk. Vlak na de start in 1958 tot 1964. Nog steeds woon ik er vlakbij en het gebouw van Velasques staat er ook nog steeds. Tegenwoordig zit er een sorteercentrum van de post in. Nadat Velasques in Schaijk stopte (volgens mij vertrok de fabriek naar België) kwam De Zwaluw er in. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt bij Velasques in veel verschillende functies. Velasques was een bedrijf in Schaijk waar veel jongeren op hun veertiende begonnen te werken voordat ze een aantal jaren later de bouw op gingen. Er werkten mensen uit de hele regio, Herpen, Oss, Lith, Berghem. En de Herpse collega’s werden zelfs met een bus opgehaald om te komen werken in Schaijk. Iedere werknemer kreeg een eigen nummer. Ik had nr. 55 en in totaal hebben er volgens mij ongeveer 300 mensen gewerkt.

Verder hield Velasques in het begin nog kijkdagen. Er werden drie verschillende soorten sigaren gefabriceerd. Dit gebeurde helemaal automatisch en dat trok indertijd veel bekijks. Iedere twee weken konden alle werknemers heel goedkoop een doosje sigaren (van 50 stuks) kopen. En deze werden veelvuldig doorverkocht, dat was een echte handel. De winkelprijs was indertijd 11 gulden. Ik heb namelijk nog zo’n sigarendoosje met de prijs er op!

leo van oort zei op 3 september 2015 om 14:20 uur

ook ik heb bij velasques gewerkt,begonnen in 1963(veertien dagen voor mijn 14de verjaardag)op de afdeling lappen,hier werden sigaren gerepareerd waar gaatjes in zaten b.v door een stengel of wat ook wel eens gebeurde een vogelveer,die trok je eruit en plakte het gaatje,je legde een tabaksblad op een zinken plaat,lijmde die in en sneed er met een rond mesje de nerven uit,en sneed vervolgens een lapje uit groot genoeg om het gaatje te bedekken,dan stapelde je ze in een aan de voorkant open kist die vervolgens meestal door de bazen werden gekeurd dan op transport gezet om gepoederd te worden.het was premiewerk dus kon je goed verdienen als je doorwerkte,maar dat was op die leeftijd in die jaren niet altijd even gemakkelijk,en als je lol trapte of te ver ging moest je snipperen op eigen kosten.we hebben er wel een mooie tijd gehad al duurde het niet zolang door de sluiting van de fabriek.

Rini de Groot. zei op 3 september 2015 om 21:27 uur

Werkend als onderhoudsmonteur bij Philips Papierfabriek in Eindhoven,
zag ik daar regelmatig vrachtwagens met papierafval van de drukkerijen.
Hele vellen bedrukt met de kleurige sigaren bandjes.
Soms ruilde wij die vellen bij de naast gelegen Machinefabriek aan de
magazijn bediendes in ruil voor materiaal, dat we met spoed
nodig hadden bij een karwei.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 september 2015 om 14:21 uur

Bedankt Leo en Rini, voor deze levendige herinneringen. Ik kan bijna de sigaren ruiken door jullie verhalen; bedankt!

Rini de Groot zei op 4 september 2015 om 17:54 uur

Twee van mijn broers waren werkzaam in de Belgische Congo voor de bouw van kerken en scholen. Een van de twee nam terug van vakantie sigaren mee om die daar, na een dankbaar karwei te presenteren aan de roker. De ontvanger moest die dan wel ter plaatse opsteken, want mijn broer wilde de fijne geur opsnuiven, en nam dan plaats naast de roker en in goede windrichting.
Ik rookte ook sigaren en nam het aantal mee van de jarige tijdens vakantieperiode, ook mijn vrouw genoot van de geur.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 november 2011 om 09:59 uur

Nieuw Schaijk

vertelde op 8 september 2014 om 12:58 uur

De sigarenfabriek Eugene Goulmy & Baar

vertelde op 18 maart 2015 om 11:27 uur

Asseldonkers Rooy