i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Duivelse kerstlegende

vertelde op 24 december 2015 om 12:15 uur

Wat doet dat rare duiveltje nou bij de Sambeekse kerktoren? Het verwijst naar één van de meest angstige kerstlegendes die wij kennen. Die van de 'Sambeeksche Duuvelsklok.' Lees en griezel met ons mee...

De legende van de Sambeekse 'Duuvelsklok' blijft tot de verbeelding spreken...De legende in dichtvorm (Boxmeers Weekblad, 1896)

Deze legende werd eeuwenlang van generatie op generatie doorverteld, aan de haard tijdens lange koude winteravonden. In het Boxmeers Weekblad van 1896 lezen we het verhaal in typisch dialect terug.

Er was eens een Sambeekse pastoor, die rond het jaar 1500 een prachtige kerk liet bouwen, compleet met toren en klokken. Apetrots was hij op het mooie bouwwerk, alleen vergat hij één dingetje, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. De pastoor was zó vervuld van de nieuwe kerk dat hij helemaal vergat de klokken in te wijden!

De kerstnacht van dat jaar was prachtig. Een heldere, koude nacht met fonkelende sterren aan de hemel. Plotseling stak er een geweldige storm op en de wind raasde om de kerk. Het haantje zwiepte alle kanten op. De klokken begonnen zelfs te luiden en de pastoor schrok wakker. Hij sprong uit zijn bed en vanuit zijn slaapkamerraam keek hij naar een luguber schouwspel.

Rond de kerktoren vloog namelijk een duivel, 'als het roet van de ketel zo zwart', met vurige ogen en een krullende, kronkelende staart. Met een akelige schreeuw kroop hij door het galmgat, greep met zijn bek het 'kluksen' en vloog ermee door de weiden en akkers tussen Sambeek en Boxmeer.

Monument in Sambeek ter herinnering aan de eeuwenoude kerstlegende

Uiteindelijk begraaft het griezelige wezen de kerkklokken in een moeras op het Sambeekse Veld. Deze plek werd ook wel de Lins genoemd en verwijst naar een grote waterpoel, die later gedempt is. De Lins is waarschijnlijk rond 1493 ontstaan, toen de akkers tussen Sambeek en Boxmeer getroffen werden door enorme hagelstormen.

Iedere Kerstnacht klokslag 12 uur luidt de duivel aldaar de Sambeekse verzonken klokken. Vroeger durfde niemand op dat tijdstip ook maar één voet te zetten op het Sambeekse Veld. Durf jij het aan?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Henk Beijers zei op 24 december 2015 om 09:38 uur

Pracht verhaal Lisette en schitterend geschreven in het Sambeeks dialect.
Overigens.....wat een aparte toren hebben ze in Sambeek.
Beetje dom van die pastoor die de klokken wel heeft horen luiden, waarschijnlijk ook nog wel wist waar de klepel hing, maar als je ze niet inwijdt kan dat dus kennelijk kwade gevolgen hebben!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 december 2015 om 09:58 uur

Bedankt voor je leuke reactie, Henk! Ik wens jou gezellige en vrolijke feestdagen toe en een gelukkig 2016!

Willie Damen van de Mosselaer zei op 24 december 2015 om 13:45 uur

Bedankt iedereen, voor de mooie verhalen met foto's die ik tegenkwam met het uitpakken van 26 kerstdoosjes. En zo mooi dat laatste verhaal en gedichtje.
En ook de verhalen die hier onderstaan,

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 25 december 2015 om 14:28 uur

Dit was een waardige en laatste afsluiting van onze verhaaltjes, ons 'dank-je-wel'
Dank je wel voor jullie reacties, jullie bijdragen, jullie aanvullingen, jullie verhalen. Waar zouden we zijn zonder jullie?
We hebben het heel graag gedaan en hopen in 2016 weer op een prettige samenwerking.
Rest mij jullie allen heel mooie feestdagen te wensen en .............. op naar het kerstdiner. Smakelijk.

Frank->clericus.nl
Frank->clericus.nl zei op 25 december 2015 om 17:27 uur

Een zeer goed gelezen adventskalender waar het kindergevoel weer terug kwam om elke dag weer een luikje te openen.

Leentje Derks van Vlijmen zei op 26 december 2015 om 10:25 uur

Dank voor dit leuke initiatief: hier origineel om zo voor te bereiden op Kerstmis. Het vroegere adventshuisje in een moderne vorm, heel nostalgisch voor mij.
Nogmaals vredige Kerstdagen en een "hoop"vol nieuwjaar gewenst! Nogmaals veel dank!

wim lindemann zei op 27 december 2015 om 16:26 uur

Beste medewerkers aan deze adventskalender. Heel hartelijk dank voor jullie bijdragen. Ik heb ervan genoten. Ik wens jullie allen een goed, voorspoedig en gezond nieuwjaar en tot ziens in 2016.

Peter Diemer zei op 20 augustus 2018 om 16:14 uur

Lisette, wat een mooi verhaal. Ik hoorde het afgelopen zaterdag of zondag op de radio. Ik wil je stukje graag opnemen in ons tijdschrift "De Kerstgroep" van komende november 2018. Is dat goed ? Met vriendelijke groet, Peter Diemer. Vereniging "vrienden van de Kerstgroep - Nederland www.vriendenvandekerstgroep.nl

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 augustus 2018 om 13:57 uur

Beste Peter, bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie.
Je mag uiteraard dit verhaal opnemen in jullie tijdschrift, graag met vermelding van www.bhic.nl als bron en Lisette Kuijper als schrijver van het verhaal.
Veel succes en met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman, Coördinator studiezaal BHIC

p.diemer zei op 21 augustus 2018 om 17:03 uur

Lisette, geweldig dat wij het stukje mogen plaatsen. Ook willen wij graag het novembernummer van het tijdschrift "De Kerstgroep" toesturen" moet je wel even je adres doorgeven via mijn mail. Met vriendelijke groet, Peter Diemer, Vereniging "Vrienden van de Kerstgroep" - Nederland.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 11:41 uur

Wat leuk dat jullie het novembernummer aan mijn collega Lisette willen opsturen. Je mag hiervoor ons adres gebruiken: BHIC, Postbus 81, 5201 AB 's-Hertogenbosch.
Namens Lisette alvast bedankt!

Peter Diemer zei op 22 augustus 2018 om 11:55 uur

Wij gaan komende november het tijdschrift naar jullie opsturen. Met vriendelijke groet, Peter Diemer, Vereniging "Vrienden van de Kerstgroep" - Nederland

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 14:23 uur

@Peter: dank je !

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 december 2018 om 16:17 uur

Hartelijk dank voor het toesturen van het tijdschrift, Peter! Erg leuk om ons verhaal in jullie blad terug te zien komen. Mochten er nog reacties op komen van jullie lezers, dan horen we het natuurlijk graag. Het is misschien nog een beetje vroeg, maar alvast fijne kerstdagen gewenst :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 mei 2009 om 10:05 uur

Dominee in opspraak

vertelde op 22 februari 2009 om 14:44 uur

Duuvelsklökske

vertelde op 2 augustus 2011 om 12:15 uur

Duivelse klokken