i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Tags:

Duizendste baby in Lunetten

vertelde op 21 maart 2016 om 11:20 uur

Mevrouw Kippuw-Hiariej zal inmiddels 60 jaar zijn en of ze nog steeds in Vught woont weten we eigenlijk niet. Zij was in 1956 de 1000ste baby die in het Molukse woonoord Lunetten in Vught geboren werd. Vanwege die bijzondere gelegenheid kreeg zij bij haar geboorte niet alleen de namen Eveline Carla mee maar als derde naam ook nog ‘Lunetty’, naar de naam van het woonoord.

Baby Lunetty

In 1951 werd in Vught het Woonoord Lunetten ingericht voor de huisvesting van een groot aantal Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Binnen enkele maanden na het begin leefden er meer dan 3.000 mensen in het woonoord, dat als een compleet dorp was ingericht, met een centrale keuken, een ziekenhuisje, kerken, scholen en winkels.

Het jaar 1956 was voor de Molukse gemeenschap in Nederland opnieuw een jaar van veranderingen: de Nederlandse regering was eindelijk tot het inzicht gekomen dat het 'tijdelijk' verblijf van de ex-KNIL’ers wel eens minder tijdelijk zou kunnen zijn dan men eerst had gedacht.

Een van de veranderingen die als gevolg van dat nieuwe inzicht werden doorgevoerd was de “zelfzorg”: men moest op zoek naar werk om in het eigen onderhoud te voorzien, de centrale keuken werd afgeschaft. Dat leidde tot veel protesten, vooral vanwege het eenzijdige en dwangkarakter van de maatregel. Maar er werd ook volop gefeest, bijvoorbeeld bij de geboorte van Lunetty. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

hanneke bekers zei op 22 maart 2016 om 13:37 uur

wat een mooi verhaal!
De geschiedenis herhaalt zich! (Een beetje). Ik wil de Molukkers niet vergelijken met vluchtelingen, maar toch. Wat is tijdelijk? Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan, maar men moet/ kan er ook voor vechten! Petje af voor alle Molukkers, zij hebben gevochten!

Margot America zei op 22 maart 2016 om 21:27 uur

Beste Hanneke, hartelijk dank voor je leuke reactie en ik ben het helemaal met je eens!

yvonne zei op 22 maart 2016 om 21:40 uur

Indrukwekkend. Temeer omdat gisteren de documentaire over het Woonoord Lunetten te Vught op t.v. was.
Die vrouw in jullie verhaal moet toch te vinden zijn!!

Margot America zei op 23 maart 2016 om 20:13 uur

Dat klopt Yvonne! Wij hopen ook dat we nog even contact kunnen krijgen met Eveline (Lunetty). Veel dank voor je reactie.
Vriendelijke groeten, Margot

Eveline Kippuw-Hiariej zei op 24 maart 2016 om 07:28 uur

Bijzonder om over mijn geboorte te lezen. Met mij en gezin gaat het goed.

Margot America zei op 24 maart 2016 om 11:48 uur

Beste Eveline, zéker bijzonder! Heel fijn om te horen dat het goed gaat met u en uw gezin. We gaan proberen om achter de schermen contact met u te krijgen. Hartelijke groeten, Margot

Yvonne zei op 24 maart 2016 om 11:54 uur

Goede morgen Mevr. Kippuw. Leuk om Uw reactie te lezen. Kent U misschien Laura Uhlenbusch? Zij ( ongeveer 66 jaar) heeft volgens mij ook gewoond in het woonoord Lunetten, ze zat bij mij op de Leonardus Mulo.. Mijn schoonouders, naam Krijnen, hadden een toko naast het badhuis in het woonoord. Kunt U zich dat nog herinneren? Mijn echtgenoot Ton heeft als kleine jongen op het voetbalveld vaak gespeeld met vriendjes van het woonoord. Alvast dank voor Uw reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 januari 2009 om 14:27 uur

Een Bossche bevrijdingsbaby

vertelde op 7 juni 2015 om 07:08 uur

Vroedvrouwen