skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Echt winter

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Meer dan 50 jaar geleden was het echt winter in Nistelrode. Een ambtenaar van bouw- en woningtoezicht moest de plek fotograferen waar binnenkort een nieuw huis zou worden gebouwd. Het is gewoon maar een kiekje: zelfs de horizon staat scheef. En er zitten plaksporen op het fotootje.

Nistelrode, c. 1950Maar al wat nodig is, staat erop. Ten overvloede is de bouwplaats aangekruist. Aardig is natuurlijk dat we ook een aardig beeld krijgen van de omgeving: links wat grotere gebouwen, op de achtergrond een fabrieksschoorsteen en rechts enkele woonhuizen.

Waar in Nistelrode zou de fotograaf hebben gestaan en welke gebouwen zien we? Veel Nistelrodenaars zullen het antwoord kennen. Hopen we.

Vandaar de oproep om te reageren. We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (12)

Lambert van den Bogaart zei op 5 januari 2009 om 22:17
Deze foto is genomen in de lindestraat aan de kant van het maxend, richting oude melkfabriek.
Links op de voorgrond zie je de oude Kleuterschool later Witgelekruisgebouw, daarachter het oude Parochiehuis, tegenwoordig Dorpshuis, waarin ondermeer de Heemhunde Nistelvorst is gehuisvest.
Rechts op de voorgrond de woning van de familie Janus van de Wielen, daarachter het woonhuis waar o.a Antoon van Nuland woonde, daarachter het woonhuis van de familie Smits- de Mol.
Op de achtergrond zie je de schoorsteen van het oude melkfabriek waarin tegenwoordig onder meer de Apotheek is gevestigd,voor de schoorsteen zie je nog de woning waarin de directeur van het melkfabriek woonde.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 6 januari 2009 om 07:55
Lambert, dank voor je waardevolle informatie. Overigens hadden we niet kunnen bedenken dat de Lindestraat er op dit ogenblik precies zo winters uitziet!
Jan Hanegraaf zei op 7 januari 2009 om 16:45
De foto is genomen vanaf de hoek Maxend/Lindestraat; gebouwtje links was de oude kleuterschool, later WITGELE Kruisgebouw/consultatieburo en nu afgebroken. Daarachter het Parochiehuis; op de achtergrond de melk-/boterfabriek annex Sprookjesijsfabriek met de woning van directeur Besseling; rechts de huizen van Fam. Ch.v.d.Wielen Sr., de groente-en fruitwinkel van Lorijn en daarachter de woning van de koster.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 8 januari 2009 om 09:53
Beste Jan, heel erg bedankt voor je aanvulling bij deze winterse foto. Vooral de term 'sprookjesijsfabriek' maakt me nieuwsgierig.
Lambert van den Bogaart zei op 10 januari 2009 om 12:04
Ik wilde nog even reageren op de reactie van Jan Hanegraaf.Het huis wat Jan aanduidt als het huis van de koster is niet juist. het gaat hier beslist om het huis van de familie de Smits- de Mol. Voordien woonde er Driek de Mol, daarvoor Antoon van de Rakt.
Het huis van de koster wat op de hoek Laar-Lindestraat staat, is vanaf de positie waar de fotograaf stond niet zichtbaar.
Het kruisje wat op de foto staat is waarschijnlijk voor de nieuw te bouwen woning voor Sjaak van Schaijk, gebouwd plus minus 1952. (Het huis van de familie wouters wat langs de familie van de wielen is komen staan is gebouwd in 1955).
Groetjes,
Harry vd Wielen zei op 11 januari 2009 om 20:39
Het verhaal van Lambert vd Bogaard klopt vrij aardig.wat Jan hanegraaf bedoeld met afgebroken? het gebouw wat voorheen de kleuterschool was, staat er nog steeds als 50 jaar geleden.
Wat betrefd het huis vd fam. Wouters,is inderdaad rond 1955 gebouwd.
Heeft ondergetekende mede gerealiseerd. en tevens 20 jaar gewoond
in het huis ernaast,laar b 31 c
de fam. vd Wielen.
Groeten Harry vd Wielen.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 12 januari 2009 om 12:03
Bedankt Lambert en Harry, voor al jullie aanvullingen. En wat leuk dat een van jullie beiden nog heeft meegewerkt aan de bouw van het huis van de Familie Wouters in 1955.
Jurgen van der Heijden zei op 16 februari 2009 om 11:20
Leuk om de reacties van dorpsgenoten te lezen over de bebouwing in de Lindenstraat. Misschien leuk om te vermelden dat het huis van de fam. Wouters destijds door mijn grootvader Antoon van der Heijden gebouwd is. D.w.z. als aannemer heeft hij het project onder zijn verantwoording gehad. Hij is daarna bevriend gebleven met de familie Wouters. Leuk om te vermelden dat zijn grootvader Ciske van der Heijden(mijn betovergrootvader dus) als aannemer het vorige (tweede) gemeentehuis van Nistelrode heeft gezet (begin 19e eeuw gebouwd en begin 20e eeuw afgebroken)
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 17 februari 2009 om 08:16
Leuk, Jurgen, dat zo eensklaps de bestuurlijke geschiedenis van Nistelrode heel dichtbij komt. Zijn er van de bouwactiviteiten van Ciske van der Heijden nog paperassen bewaard?
Fret deKamp zei op 24 februari 2009 om 17:01
Er is al jaren geen echte winter geweest. Ook deze winter is een zachte winter. Als de mangaanknollern in de oceanen worden verwarmd dan gaat 't pas echt problematisch worden. Dan gaan de temperaturen met mogelijk 6 tot graden omhoog en zal in veel delen op aarde leven onmogelijk worden. Ik ben 75 jaar, maar de generatie na mij zal er al de hinder in ernstige mate van ondervinden.
Jurgen van der Heijden zei op 5 mei 2011 om 14:47
IN reactie op dhr. Buijks (zie nu toevallig pas zijn commentaar (2 jaar later...). Er zijn inderdaad paperassen bewaard, dhr. V.d. Bogaart (ook reagerend op deze foto) heeft ze als het goed is ook, want van hem heb ik kopieën van de raadsstukken (waarin het project aan mijn betovergrootvader gegund wordt) van rond 1830/1840 gekregen. Het betreffende bouwbedrijf bestaat nog steeds: Gebr. Van der Heijden te Schaijk inmiddels gerund door twee neven van ondergetekende.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 mei 2011 om 21:35
Kijk, en dat bedrijf kennen we in de regio Oss en daarbuiten maar al te goed. Zij bouwden onder andere het nieuwe stadhuis èn de BHIC-vestiging in Grave!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen