skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

“Een afgrijselijken moordaanslag”

Zo luidt de kop in De Graafsche Courant in oktober 1897. Het bijbehorende artikel begint met de mededeling: “Juist omdat zulke droevige gebeurtenissen zoo hoogst zeldzaam in deze streek voorvallen, treffen ze ons zoo geweldig, als we een zoodanig treurig feit moeten konstateeren.”

Een stel jongemannen, op de terugweg van de Oeffeltse kermis, doet nog een “herberg” in Haps aan. Als ze die rond 11 uur verlaten om naar huis te gaan, gaat het mis. De dader begint vreselijk te vloeken, en het latere slachtoffer zegt daar iets van. Dat loopt niet goed af…

De Echo verslaat: “Er vielen ernstige vloeken waarover de onbeschaamde werd onderhouden door een der kameraden, een oppassend jongmensch, de 16-jarigen G.G. (…) De berispte, de 22-jarige E.P, haalde een scherp mes te voorschijn en dreef het zijn tegenstander in het lijf met zulke kracht dat de ingewanden te voorschijn kwamen.”

Tijdens de rechtzitting, op 25 november in Den Bosch, vertellen verdachte en getuigen wat er precies gebeurd is. Omdat Egbert Peeters (alias “Broeks”) maar zo bleef vloeken, vatte Gerard Gijsbers hem bij de kraag om hem tot stilte te manen. Volgens een van de twee andere aanwezige jongens, ene Veekens, roept Peeters daarbij “ik zal mijn mes eens vatten.” Peeters geeft zelf ook toe dat hij zijn knipmes uit zijn zak had gehaald en daarmee Gijsbers twee keer in het onderlijf heeft ‘geslagen’.

Gijsbers vertelt dat hij een schrijnend gevoel in zijn buik kreeg, een stap achteruit deed en uitriep “ik ben geraakt!”. Leunend op de schouders van Veekens is hij vervolgens naar huis gestrompeld. Onderweg maakt hij zijn broek los en ontdekt dat zijn hemd vol bloed zit. Thuisgekomen blijkt ook zijn bovenbroek helemaal bebloed te zijn en dat er “enige darmen uit mijn bebloede buik staken”.

Aanhef van het vonnisDokter Van den Dries wordt gewaarschuwd en die constateert een buikwond van 3 centimeter breed en wel 8 centimeter lang: buikwand en buikvlies zijn helemaal doorgesneden en in de opening zitten wat darmen geklemd. Het slachtoffer verkeert tien dagen in levensgevaar als gevolg van een buikvliesontsteking.

De Echo rapporteert verder: “De laaghartige dader werd ’s morgen gearresteerd. Men kan denken hoe groot de verontwaardiging is, van allen, en hoe tevens allen medelijden hebben met de diep bedroefde ouders. Moge de schuldige flinke straf ontvangen om zoodoende tot een schrikwekkend voorbeeld te dienen voor anderen”.

De Bossche rechtbank besluit op 2 december 1897 de 22-jarige metselaar te veroordelen tot twee jaar gevangenistraf, vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.  

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.