skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een armada van vliegtuigen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 18 september 2017
bijgewerkt op 27 januari 2021
Op de Vlagheide bij Schijndel werd zaterdag 17 september 2016 een kunstwerk onthuld dat een Spitfire voorstelt. De oudste toeschouwers zullen hierbij misschien terugdenken aan die onvergetelijke zondag, de 17e september 1944, toen een ware armada van vliegtuigen de bevrijding van Zuid-Nederland aankondigde. Het was de eerste dag van de geallieerde operatie “Market Garden”, die ten doel had de verkeersbruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen.

fotocollectie Wim Boeijenfoto: collectie Wim Boeijen

Het begint allemaal in de ochtend. Frater Helenus van het Nicolaasgesticht in de Osse Koornstraat spreekt van “een geweldige activiteit in de lucht van Engelse en Amerikaanse bommenwerpers.” Er wordt luchtalarm afgegeven en “het Duitse afweergeschut knettert wanhopig”, maar zonder doel te treffen. Spoedig daarna moet het zelf een voltreffer incasseren. De geallieerde vliegtuigen zijn op weg naar Grave en Nijmegen. Ze bestoken ze de omgeving van de Graafse brug, terwijl in de omliggende dorpen de hoogmis aan de gang is. In diverse kerken wordt de mis enige tijd onderbroken, totdat het grootste gevaar geweken is. 

’s Middags rond half drie horen Helenus en zijn medebroeders een zwaar monotoon gebrom, van een enorm aantal vliegtuigen. Al spoedig hangen er tientallen vlak boven de stad. De onderscheidingstekens zijn duidelijk te zien: het zijn Engelsen! Die durven! Zo laag hebben de broeders nog nooit een “Tommie” zien vliegen. En dan roept iemand dat er touwen tussen de vliegtuigen hangen. Ook de paters Karmelieten zijn hun klooster uitgelopen en zien dat een reeks gewone vliegtuigen elk een zweefvliegtuig voorttrekt aan een lange kabel. Boven het centrum van Oss raakt een van deze “gliders” los van zijn trekker, waarna het toestel een noodlanding maakt bij Macharen. Een groep Ossenaren gaat erop af: een eerste ontmoeting met de bevrijders!

Voor Grada van Uden-van Wanrooij uit Geffen is 17 september 1944 een speciale dag: ze wordt 17! Ze vertelt: “Op een gegeven moment komt ons vader van buiten naar binnen en zei: ‘Moete nou toch eens komme kijken, de lucht is één en al vliegtuigen!’. Met het hele gezin hebben we toen buiten ons verstand staan te verkijken. De lucht zag zwart van de vliegtuigen en het leek wel alsof ze aan een touw vast zaten. (….) Door die vliegtuigen werd mijn verjaardag wel een bijzondere!”

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen