i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Een Blauwe-maan-dag

vertelde op 21 maart 2018 om 00:00 uur

Wanneer het binnen een kalendermaand tweemaal volle maan is, wordt dat “Blauwe Maan” genoemd. Dit jaar gebeurt dat binnen enkele maanden zelfs twee keer. Aan de zeldzame Super Blauwe-maan die we recent hebben gehad, besteedden de media wereldwijd veel aandacht.

Jaren terug sprak ik er met de Brabantse Weerman over. Het fenomeen was hem onbekend en hij nam me niet serieus, tot het moment dat de pers er een krantenartikel aan wijdde. Binnenkort nogmaals, op Paas- of Stille Zaterdag 31 maart 2018.

De super-blauwe-bloedmaan had negatieve gevolgen, zoals de waterhoogte in de kleinere kanalen van Venetië met op 4 februari 2018 extreem lage eb. Zij stonden droog! Meestal slaat men daar alarm vanwege het te hoge water.

Op 31 januari jongstleden, de dag van de Volle Maan, kwam ik ‘s morgens door het buitengebied en keek naar de dalende, extra grote heldere maan. Daar stapte ik toch even voor af, de kou trotserend, en genoot minutenlang van de gebeurtenis. Het vochtgehalte van de lucht bepaalt hoe groot de maan voor ons zichtbaar is.

Op school had ik een leesboekje met een plaatje met kinderen die ‘s nachts in bed door de maan beschenen werden. Ik was daar jaloers op, nu bewonder ik dat regelmatig op het moment dat de gele schijf een grote cirkel maakt.

Bij onze studiereizen was in de paklijst een scheurkalender opgenomen met de zon- en maanstanden. Er was ook een stukje lasglas, beschermglas voor de ogen bij elektrisch lassen, om zonsverduisteringen door te bekijken. Op vrijdag 20 mei 1966 was op de voormiddag een hele zonsverduistering, een dag om een extra wens te doen. Op deze zonnige dag beloofden wij in gemeentehuis en kerk eeuwige trouw aan elkaar. Ik had daarvoor een lasglas bij me gestoken. Tussendoor had ik toch meer óóg voor mijn stralende bruid dan voor een zonsverduistering.

Bij heldere sterrenhemel maakte ik in de late avond tijdopnamen van een voor mij onbekend sterrenbeeld. Doordat het luchtruim draait, werden het witte streepjes op de foto.

In Denemarken was onze bungalowtent naar het oosten op een grote waterplas gericht. Midden in de nacht zou de maan uit het water oprijzen. We stelden de wekker in voor dat moment. Daar werden we rijkelijk voor beloond, zelfs met een heldere hemel, daarbij rekening houdend met het tijdstip i.v.m. de noordelijk gelegen locatie.

Na een bezoek aan de invasiestranden van Normandië reden we vanaf de volgende camping in Valmont naar het dertig kilometer verder gelegen Etretat. De ondergaande zon was een dubbel afscheid, want tegelijk aanvaardden we de volgende morgen de terugreis van deze 17-daagse studiereis. De altijd openstaande rotspoort is gezien vanaf de boulevard.

Op 17 maart was het Nieuwe Maan. Hierbij de maansikkel van 20 maart 2018, 19.00 uuur. De nieuwe maan is pas na twee dagen met het blote oog aan het hemelruim zichtbaar. Bij de tekst ‘zie de maan schijnt door de bomen’ is meestal de stand van de sikkel foutief weergegeven.

Daarboven nog enkele zonsondergangen in Uden, de eerste vanuit de Kersenboomgaard richting Hulstheuvel met boerderijsilhouetten en de tweede buurtschap Zoggel met twee stromijten (intussen geheel bebouwd).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2018 om 16:44 uur

We houden het in de gaten op paaszaterdag a.s.
Dank voor je verhaal, Rini!

Rini de Groot. zei op 31 maart 2018 om 16:23 uur

Bij het verhaal een afbeelding van de Nieuwe maan, in dezelfde cyclus zag ik vanmorgen de Volle maan. Daarvoor was ik vroeg op pad om in het buitengebied een goed gezicht te krijgen op de vandaag, bijzondere,
‘Blauwe Paas Maan.’ Ook van deze maakte ik een foto, het was me gegeven. Vanavond na achten bij een heldere hemel weer zichtbaar.
Ben heel benieuwd, Annemarie of jij die ook zag.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 3 april 2018 om 09:25 uur

Was niet zo vroeg op als jij Rini, wel de prachtige volle maan gezien. Ben erg benieuwd naar je foto. Zou leuk zijn om die hier bij het verhaal te plaatsen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 april 2018 om 09:37 uur

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/blauwe-paasmaan-3.jpg?4-2-7" title="Foto van de volle maan, gemaakt door collega Annemarie van Geloven" width="breedte in pixels" height="500" border="0">

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 april 2018 om 09:39 uur

Bovenstaande foto van de prachtige volle maan heeft Rini ons toegestuurd. Hartelijk dank, Rini! We zijn natuurlijk erg benieuwd of er nog meer kiekjes zijn gemaakt van deze maan het afgelopen Paasweekend...

Rini de Groot. zei op 4 april 2018 om 21:15 uur

Een stel verwacht december 1990 een baby en waren een beetje ongeduldig.
Ik vertel, de meeste geboortes vinden plaats rond Nieuwe maan.
Op 17 december was het Nieuwe maan de volgende dag 18 december
om 6:55 uur wordt dochter Annick geboren.
Vader heel trots vanavond maak ik een foto van dat hemelverschijnsel,
niet wetend dat 2 dagen vóór en ná Nieuwe maan het genoemde
hemellichaam met het blote oog niet zichtbaar is.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 april 2018 om 16:17 uur

Bedankt voor het delen van deze interessante wetenswaardigheid, Rini! Nooit geweten dat de meeste kinderen rond Nieuwe maan worden geboren...

Rini de Groot. zei op 29 juli 2018 om 13:04 uur

Na een Super Blauwe - maan zouden we dit jaar, vrijdag 27 juli, ook getrakteerd worden op een Bloedmaan. Vanaf 21.30 te tijd dat het verschijnsel zichtbaar was zetelde ik me op het balkon. Jammer, door de sluierbewolking werd het
22 uur 50 en niet helder genoeg het verschijnsel vast te leggen als
aanvulling bij het verhaal.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 juli 2018 om 21:38 uur

Geeft niet, Rini, je hebt je best weer gedaan. Borreltje en de nodige hapjes in maanvorm erbij, stel ik me zo voor. Overigens een uur later rond middernacht, was de maan haarscherp te zien. Alleen 'Hij'/ 'Zij' was niet meer rood maar nog wel voor 1/3 met de schaduw van de aarde bedekt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 februari 2011 om 15:45 uur

De landing op de maan... in Boekel!

vertelde op 25 november 2009 om 14:10 uur

Straatrace bij maanlicht

vertelde op 8 december 2017 om 13:39 uur

Het "Halve Maantje"