i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Tags:

Een blijde én droevige gebeurtenis

vertelde op 28 augustus 2009 om 09:05 uur

Op 24 mei 1910 vierde Petrus Verkuijlen zijn zilveren jubileum als pastoor van de H. Agathaparochie te Boekel. Op die dag werd om 10 uur door de Zeer Eerwaarde jubilaris een solemnele Heilige Mis opgedragen, geassisteerd door 4 Eerwaarde Priesters, allen geboortig van Boekel. De Zeer Eerwaarde heer Timmer, pastoor te Lage Mierde, ook geboortig van Boekel, hield de feestpredicatie.

Poseren voor de foto bij het 25-jarig jubileum van pastoor VerkuijlenNa de preekstoel verlaten te hebben, keerde hij daarop terug met de tijding dat het pand van Theodorus v.d. Zanden aan de Molenwijk C.43 in brand stond. De kerk stroomde bijna leeg. Ieder spoedde zich zo vlug mogelijk naar de plaats des onheils om te helpen en te redden.

Opeens verspreide zich de mare dat een zolder was ingestort en een vijftal personen zich daaronder bevonden. Met alle kracht werden ze terstond gered, maar het bleek dat Henry Reijbroek zulke hevige brandwonden bekomen had, dat hem terstond de sacramenten der stervenden werden toegediend.

Na een hevig lijden is Henry de dag daarna overleden op een leeftijd van 25 jaar. Hij was te Boekel geboren op 31 mei 1884 als zoon van Adrianus Reijbroek en Jennemie Wijdevens. De vader van Henry was timmerman van beroep. Zijn moeder overleed op 19 november 1884 en zijn vader op 23 maart 1908.

Dat het pand aan de Molenwijk (nu Molenstraat 17) niet geheel is afgebrand mag blijken uit bouwvergunning die werd afgegeven aan Th. v.d. Zanden op 10 augustus 1910. Daarin word vergunning verleend tot de bouw van een bijkeuken met stalling. Klaas v.d. Zanden had behalve de molen op het Gewandhuis, ook nog een boterfabriekje, runde een transportbedrijf met hoge karren en rijtuigen en had een kolenhandel. In 1920 verkoopt hij de molen aan A. v. Grinsven en de boerderij aan W. v.d. Elzen.

De tijdens de bovenvermelde brand dienstdoende veldwachter H. van Dijk kreeg in december 1910 een bronzen penning van H.M. Koningin Wilhelmina, en een loffelijk getuigschrift voor zijn menselijk hulpbetoon en levensgevaarlijke redding.

Bron: Boekel in Oude kranten.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 juli 2015 om 00:03 uur

"Opeens verspreidde zich de mare ... " kan iemand mij vertellen wat 'n -mare- is ?
Ik kan het in 't Brabants dialectenwoordenboek alleen maar vinden met de betekenis -morgen-, maar dat betekend het hier in ieder geval niet.

Helena zei op 20 juli 2015 om 01:32 uur
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 juli 2015 om 09:16 uur

Dank je, Helena, "who-ever you are !"; snelle reactie trouwens.
En zo staat 't er dus in; > mare1 * [bericht] {mare, maer [roem, gerucht, bericht] 1200}

Helena zei op 23 juli 2015 om 01:57 uur

Graag gedaan Gerard. Mooi dat je het Brabants dialectenwoordenboek erbij haalde. Bracht in mijn gedachten dat mijn moeder zaliger in de 60-tiger jaren met regelmaat vragenlijsten toegestuurd kreeg (KU Nijmegen) en zo meewerkte aan het Woordenboek van de Brabants Dialect. Ze kende het dialect van de streek en schreef de woorden dan fonetisch op en/of verklaarde de betekenis ervan zoals zij die kende. Heb er nog niet zo heel lang geleden eens met een -destijds student Nederlands, zelf later linguist- over gehad en hij haalde zulke mooie voorbeelden aan. Omdat deze studie zich ook uitstrekte tot het Vlaams Brabant zag je dat het ene woord hier toch iets anders kon betekenen elders. Herinner me uit dat gesprek bijv. het woord 'schot' als in 'koebeest'. Maar dat dit in het oostelijke Noordbrabant een andere betekenis had dan in Vlaams Brabant...en dat een veekoopman dus zeker moest letten wanneer hij een schot hier of elders kocht anders eindigde hij met een beest wat jonger dan wel ouder was... Zo waren er meer interessante voorbeelden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 mei 2012 om 13:34 uur

Gezin komt om

vertelde op 31 januari 2009 om 10:00 uur

Zilveren priester!

vertelde op 1 november 2012 om 15:23 uur

“De vreeselijke brand te Den Dungen”