i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ravenstein
Tags:

Eén der oudste plekjes

vertelde op 27 november 2018 om 13:48 uur

Het is een beeld zoals dat nu ook nog te zien is in het oude centrum van Ravenstein. Maar of deze straat nog steeds bestaat en of deze er nog zo uitziet als op de foto, dát weten wij niet. We kennen namelijk de exacte locatie van dit 'oude plekje' niet. We hopen dat jij ons kunt vertellen waar deze foto genomen is en misschien zelfs verhalen over deze plek met ons wilt delen. We horen graag van je!

Klik op de foto om deze te vergrotenEén der oudste plekjes, Ravenstein 1938 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 

Deze foto werd, volgens onze gegevens, precies 80 jaar geleden genomen door een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden. We weten dat het plaatje in Ravenstein geschoten is en kennen zelfs de exacte datum waarop dat gebeurde: 24 november 1938. Verder moeten we het doen met een minimale omschrijving. ‘Eén der oudste plekjes’ staat bij deze opname genoteerd.

Kijk naar Toen

Zie jij waar deze foto genomen is en herinner jij je nog dat het er hier zo uitzag? Herken je misschien zelfs de man die met een grote mand onder zijn arm door de straat fietst? Of kun jij ons vertellen wie hier woonden en werkten? Is er eigenlijk veel veranderd in de straat of ligt dit oude plekje er nog precies zo bij als een kleine eeuw geleden?

We hopen op reacties. Deel jouw verhalen en herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Kersten zei op 28 november 2018 om 18:00 uur

Dit is het brouwerij straatje. Mijn schoonvader heeft hier nog een huisje gehad.

Rop van de Burgt zei op 28 november 2018 om 19:51 uur

Het leuke aan het Brouwerijstraatje is, dat de huizen links een voorkant hebben aan de Marktstraat, maar een tweede ingang hebben aan deze Brouwerijstraat. Dat heeft te maken met het feit, dat eens aan de voorkant docenten woonden van de Latijnse school in de Luciastraat en aan de achterkant een kamer was voor studenten aan dezelfde Latijnse school, die van ver weg kwamen. Zo kon de docent deze student in de gaten houden. Nu nog is dat bij de indeling van de huizen zichtbaar.

Wout Heessen zei op 28 november 2018 om 22:07 uur

Het Brouwerijstraatje heet meerdere namen gehad. In 1902 heette het Molenstraat. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het hernoemd naar de huidige naam Brouwerijstraat. Niet alle huizen hadden, volgens tekeningen in het archief van de paters Jezuïeten. een doorgang naar de huizen aan de Marktstraat. Wel het huis het de drie verdiepingen. In het grote gebouw rechts in dit straatje is in 1954 een overval uitgevoerd door 'De Zwarte Ruiter'. De postkantoorhouder is hierbij om het leven gekomen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 november 2018 om 15:37 uur

Fijn dat jullie al zoveel kunnen vertellen over dit mooie oude straatje in Ravenstein! Heeft je schoonvader hier lang gewoond, Kersten en heeft hij er misschien weleens wat over verteld?

Leuk om te weten waar die dubbele ingangen vandaan komen, Rop! En bedankt voor de uitgebreide informatie, Wout. Wat heftig dat er in de jaren vijftig zo'n gewelddadige overval heeft plaatsgevonden. Ik kan me voorstellen dat hier in Ravenstein veel over werd (en misschien wel wordt) gesproken...

Léon van Schaijk zei op 29 november 2018 om 20:44 uur

Mijn moeder kent de straat als Molenstraat, de kleine uitbouw aan de linkerkant was volgens haar de ingang naar de winkel van Gruitrooij, die zat aan de Marktstraat, maar had een achteringang. Je liep dan door t huis, langs de keuken, n kamer naar de winkel, niet ongevaarlijk vanwege n waterput...

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 november 2018 om 13:29 uur

Wat leuk Léon, dat je moeder nog zoveel weet te vertellen over de Molenstraat. Zo te lezen moet ze die weg door het huis naar de winkel vaak gelopen hebben!

Léon van Schaijk zei op 30 november 2018 om 13:45 uur

Ja, klopt t was bij haar ouderlijk huis om de hoek (Walstraat) kortste route was de achteringang. Zo werkte dat toen in Ravenstein, bij mijn moeder hadden ze ook een winkel en die was altijd open. Bovendien woonde in de straat van de foto ook een 'tante Riek' daarvan weet ze zich geen achternaam meer te herinneren, maar daardoor is dat een bekende omgeving voor haar!

Wout Heessen zei op 30 november 2018 om 13:47 uur

Helaas is in mijn reactie een fout geslopen. In de zestiger jaren werd het eerst hernoemd naar Poststraatje en later naar Brouwerijstraat. De hernoeming in de zestiger jaren was het gevolg van de regel dat een straatnaam slechts eenmaal per gemeente voor mocht komen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 november 2018 om 15:34 uur

Bedankt Wout en Léon, voor jullie reacties. Mooi dat deze foto zoveel herinneringen oproept!

Dirk Kersten zei op 30 november 2018 om 20:01 uur

Mijn schoonvader was W vd Heuvel, de melkboer.
Die woonde Marktstraat 5 we konden wel in het straatje komen via tuin en garage, maar niet uit dat huisje. Riek v Demen, Riek Zeegers hebben daar ook gewoond. Tegenover die huisjes was vroeger nog een brouwerij.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 december 2018 om 09:35 uur

Bedankt voor je reactie Dirk, zou Riek van Demen misschien de 'tante Riek' zijn uit de reactie van Léon?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 april 2010 om 10:18 uur

Ravensteins toekomst

vertelde op 19 september 2017 om 11:18 uur

De stilte voor geen storm

vertelde op 8 juni 2018 om 16:53 uur

Oud hoekje