skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Een gelukkige klas in Uden

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 21 maart 2008
bijgewerkt op 30 november 2017
In de jaren ’20 van de vorige eeuw beschreef de Amsterdamse oud-onderwijzer Theo Thijssen zijn jaren als leerkracht in het boek 'De gelukkige klas'. De lezer wordt een blik gegund in een beschutte, warme plek voor kinderen uit een Amsterdamse achterstandswijk.

Velen van ons bewaren soortgelijke, goede herinneringen aan de eigen schooltijd. Ook in Uden bestond begin jaren ’60 zo’n  gelukkige klas. De meester achter zijn tafel, ontspannen lurkend aan zijn pijp. Dat mocht toen nog! En ook de jongens voelden zich zo te zien wel op hun gemak.

Wie herkent de meester of één of meerdere leerlingen op de foto? En over welke school gaat het? Of heb je juist heel wat minder goede herinneringen aan school? Het BHIC is benieuwd naar je verhaal.

Naar aanleiding van dit verhaal stuurde Jaco Bakker deze twee mooie foto's in. Wie heeft nog mooie verhalen over Leo van Dillen? We zetten ze er graag bij! 
 ingestuurd door Jaco Bakker
 ingestuurd door Jaco Bakker

 

 

 

 

Reacties (19)

Marja Zahavi zei op 2 juli 2014 om 16:16
Volgens enkele leden van mijn facebookgroep is dit Leo van Dillen, onderwijzer aan de openbare school aan de Kornetstraat. Later is dit De Meent geworden.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 3 juli 2014 om 12:25
Volgens het gemeentearchief van Uden stond er vanaf 1965 een lagere school in de Kornetstraat, genaamd de Leeuwerik.
Marja Zahavi zei op 5 juli 2014 om 11:32
Dat is vreemd Annemarie. OBS de Leeuwerik staat aan de Leeuweriksweg te Uden
Luciën Bressers zei op 6 juli 2014 om 15:16
Hoi Annemarie en Marja, volgens mij heeft Marja het aan het rechte eind.
Lisette Kuijper, namens BHIC bhic zei op 8 juli 2014 om 13:32
Het gemeentearchief van Uden noemt verschillende scholen die in (de buurt van) de Leeuweriksweg te Uden waren gevestigd, namelijk de volgende:

- Rooms-Katholieke lagere school St. Paulus aan de Leeuwerikweg 7, gesticht in 1956
- Openbare lagere school aan de Kornetstraat 69, gesticht in 1965 als 'noodschool.' Deze school wordt in de beschrijving van de inventaris 'De Leeuwerik' genoemd
- Openbare lagere school aan de Leeuweriksweg, gesticht in 1970. Deze school wordt ook als 'De Leeuwerik' aangeduid, maar het gaat hier om een andere school dan die in de Kornetstraat!
- Protestants-christelijke school 'De Hoeve', Aldetiendstraat

Er zijn dus in het gemeentearchief van Uden twee scholen bekend met de naam 'De Leeuwerik', eentje in de Kornetstraat en eentje in de Leeuweriksweg. Dit verklaart de verwarring die hierboven is ontstaan.

Wanneer de foto echt begin jaren zestig is gemaakt, kan dit niet op één van die scholen geweest zijn. Deze zijn namelijk gesticht in 1965 en 1970. Als de foto in 1965 is genomen, kan het dus wél heel goed bovengenoemde onderwijzer aan de Kornetstraat zijn geweest.
Cees melis zei op 7 juni 2015 om 12:52
Op de foto is de leraar is de heer Leo van Dillen waar herken ik niet een ding weet ik wel dit is beste leraarde die ooit heb gehad en dat was op De Pater Damiaan school elezenstaat in Den Bosch rond 1958 1960 samen Mer vele vrienden waar onder Jan Hofmans Gerrit Vink Wiekie Kersten Erwin Botabie en vele anderen een mooie tijd met een geweldige leraar Gr. Cees Melis
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2015 om 09:51
Wat mooi om te horen Cees. Wat maakte Leo van Dillen tot zo'n goede leraar? Wat deed hij anders dan anderen?
Jeroen van Laar zei op 1 juli 2015 om 17:26
Het lijkt inderdaad dat dit Leo van Dillen is hoofdonderwijzer van de Openbare Lagere School aan de Kornetstraat in Uden. Hij was ook actief in de vereniging voor openbaar onderwijs, waarvan mijn moeder secretaresse was van de afdeling Noord-Brabant en Limburg. Van Dillen was een enthousiaste onderwijzer die veel extra dingen deed met de klas. Ik herinner me dat hij de maanlanding op video had opgenomen en dat we die bij het begin van de 6e klas in de klas keken. Van de komst van de Romeinen maakte hij een heel gebeuren in Bedaf waarbij de jongens van Indische afkomst de Romeinen waren met mooie tunieken en wapens, en de rest de Germanen in jutezakken gekleed en met knuppels. Ik herinner me nog hoe de Romeinen de heuvel overkwamen en ons dorp binnen vielen!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 juli 2015 om 19:41
Bedankt Jeroen voor deze leuke herinnering. Nu begrijpen we ook veel beter waarom Leo van Dillen zo geliefd was als leraar.
cees melis zei op 9 juli 2015 om 14:29
Zijn er nog meer foto's beschikbaar van de leraar Leo van Dillen van de school periode./jaren 60 en 70 en mogelijk daarna. en hoe plaats ik foto's op deze site.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 10 juli 2015 om 10:47
Dank voor uw mooie aanbod! Het beste kunt u de foto's versturen via info@bhic.nl t.a.v. Marilou Nillesen
cees melis zei op 12 juli 2015 om 15:04
Uit mijn aantekeningen komt naar voren dat ik zelfs nog uitgenodigd ben om in te vallen voor een zieke leraar op de Kornetstraat school in Uden. Toe heeft Leo van Dillen mij gevraagd of ik in kon vallen voor die dag. En aangezien ik geen leraar was maar in het ziekenhuis werkten en bovendien ook wel eens in viel op de pater Damiaan school in de eerste klas van juffrouw Hol heeft Leo mij toen gevraagd en dat was buitengewoon leuk om te doen. Verder zal ik eens vragen aan verschillende oud leerlingen of zij foto's hebben uit die tijd en hou deze blog daar verder van op de hoogte. Doe nu veel vrijwilligerswerk, nu nog als vrijwilliger in het JBZ ziekenhuis als OK begeleider en werk ook bij de Zonnebloem als ex verpleegkundige, doe verder vrijwilligerswerk in het Nationaal Monument kamp Vught.

Houden contact. groetjes Cees
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 13 juli 2015 om 10:04
Dank voor je spontane reactie, Cees! Geen leraar en toch gevraagd worden om op scholen af en toe in te vallen, dan moet je wel een natuurtalent zijn om mensen bezig te houden. En als ik al je vrijwilligersactiviteiten lees , is dat nog steeds zo..
En alle verhalen en foto's ook van oud-leerlingen zijn welkom!
Cees Melis zei op 6 maart 2017 om 13:48
Helaas geen oud medeleerlingen van de Pater Damiaan School uit Den Bosch gezien (jarenen 60- 70) gesproken en ook geen foto's meer gezien op deze site.
Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen te verwachten ik heb tot nu toe mijn best gedaan en hoor graag van jullie Cees Melis
Rob Ramaker. zei op 26 september 2017 om 21:16
De foto is inderdaad Leo van Dillen, hoofd van de openbare lagere school, hier met enkele leerlingen van de vijfde en zesde klas in de {nood} school aan de kornetstraat in Uden.
Deze foto is gemaakt in het voorjaar van 1966 in zijn klaslokaal.
Op de foto meen ik Harry Bego te herkennen {links op de foto} verder sta ik er zelf op Rob Ramaker {die met de grote oren} De staande jongen was een van de broers Koolmees, voornaam wil mij niet te binnen schieten.
Rob Ramaker.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 september 2017 om 09:07
Wat leuk dat je jezelf herkent op deze foto Rob. Volgens mij hadden jullie veel lol in de klas met het hoofd van de school? Het ziet er in ieder geval echt gezellig en ontspannen uit.
Stekelenburg zei op 23 oktober 2017 om 16:26
Jan
Cees Melis zei op 23 januari 2018 om 14:50
Hoorde zeer recentelijk dat Leo van Dillen in mei 2017 op 83 jarige leeftijd is overleden, helaas heb ik daar geen kennis van meegekregen. Graag wil ik op deze mannier alsnog mijn waardering uitspreken voor deze man Leo van Dillen.
En zal hem blijven herrinneren als lrespectabel man en leraar waarvan ik in mijn later leven veel aan heb gehad. Ook na mijn schooltijd kwamen wij samen met Jan Hofmans thuis in de Betanistraat in Den Bosch en later in Vught.
ik wens je een lange reis toe Leo en tot ziens elders Cees Melis
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 januari 2018 om 09:14
Bedankt voor je mooie en warme reactie, Cees. Mooi om dat hier te delen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.