skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een gereformeerde kerk in Oss

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 februari 2017
bijgewerkt op 25 januari 2017
In 1849 is Oss een plattelandsstadje met ruim 4200 inwoners van wie er ruim 4000 rooms-katholiek zijn. Van de ruim 200 andersdenkenden zijn er 137 joods en 77 Nederlands-Hervormd. Gereformeerden, sinds 1834 afgescheiden van de Nederlands-Hervormde Kerk, wonen er dan nog niet in Oss. Dat verandert pas als gevolg van de industrialisatie.

Vooral het hogere kader van de vlees-, margarine- en farmaceutische fabrieken komt van boven de rivieren en is vaak van protestantse of joodse huize. Er zijn ook enkele gereformeerden bij. De heer J.C. Willemsen, die bij Hartog werkt, is in 1913 de tweede die zich in Oss heeft gevestigd. Sinds zijn huwelijk in 1921 wonen hij en zijn vrouw op het adres Villapark 8 (nu Dr. Hermanslaan 16). Beiden zijn heel actief binnen de kring van Osse gereformeerden, die regelmatig bijeenkomen in hun gastvrije huis. Daar vindt op zondag 4 november 1923 ook de eerste gereformeerde kerkdienst in Oss plaats. De Bossche predikant J. v.d. Meulen leidt deze dienst, die wordt bijgewoond door veertien personen. Vanaf dan zijn er om de twee weken diensten in Oss. De overige zondagen is men aangewezen op Den Bosch, hoewel reizen op de Dag des Heren in de kerkenraad voor enig wenkbrauwenfronsen zorgt. Maar reizen per trein mag en in de Bossche consistoriekamer kunnen de Ossenaren opwarmen bij een kopje koffie! Overigens beschikken zij vanaf 1927 over een eerste eigen kerkruimte in de Osse Palmstraat. Maar die blijkt in 1944 alweer te klein te zijn.

De voormalige gereformeerde kerk in Oss, collectie BHICOndertussen trekt Willemsen hard aan de verzelfstandiging van “zijn” kerkelijke gemeente, die op 2 juni 1947 een feit is. Op dat moment ligt er ook al een nieuwbouwplan voor een gereformeerde kerk. In het gebouw, dat 50.000 gulden moet kosten, is plaats voor 250 mensen. Het moet verrijzen op de hoek van de Burgemeester v.d. Elzenlaan en de Teugenaarstraat. De gemeentelijke Welstandscommissie, waarin volgens Willemsen ”alleen roomschen zitting hebben”, maakt bezwaar tegen de toren en zegt niets te maken te hebben met de bouwtrant van boven de rivieren, maar haalt uiteindelijk bakzeil. Verder is de bouwsom erg hoog voor de kleine Osse gemeente. Ook dat probleem wordt opgelost: geloofsgenoten uit het hele land brengen geld bijeen! Dinsdag 16 januari 1951 kan de nieuwe kerk op feestelijke wijze in gebruik worden genomen.

Dit verhaal verscheen eerder in het Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen