skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een gesloopt koffiehuis aan de buitenrand van Nieuw-Borgvliet

Recent liep ik in een oud bevolkingsregister van wijk K (Borgvliet en Buitenpoorterij) aan tegen een tapster Willemse aan de (in verleden ook wel Oude) Huijbergsebaan nu nummer 421. Het huis is later van boswachter Frans Schepers. Zijn dochter Jo, daar geboren, bevestigt dat er vroeger een herberg is. Reden voor raadpleging van het boekwerk van Henk Franken “De geschiedenis van de drankwet vergunningen in Bergen op Zoom 1881-1970”. Op pagina 107 van zijn boek schrijft Henk over twee drankvergunningen voor huizen aan de Huijbergsebaan.

Henk schrijft dat het pand K 204 rond 1925 is afgebrand. Dit is niet het geval. Maar de woning Huijbergsebaan 421 is wel afgebrand, aldus Jo Schepers, en een bericht in Dagblad van Noord-Brabant van zaterdag 10 maart 1928.    

De huisnummering

Uit meerdere bevolkingsregisters valt op te maken dat de twee voormelde vergunningen het zelfde pand betreffen. Het wijkregister 1900-1920 met de vernummering van 1914 geeft de vernummering in één oogopslag weer.                  

 

Overigens is wisselend gebruik van naam aan de orde:  Huijbergsche baan, Nieuwe Huijbergsche baan en Oude Huijbergsche baan.

Waar staat het koffiehuis?

Aan de hand van het kadastraal sectienummer in verschillende documenten is de locatie bepaald en onderstaande twee luchtfoto’s van rond 1950 laten de locatie zien met de onbebouwde omgeving.

Op de foto boven het koffiehuis gezien vanuit het zuid oosten met rechts van het huis naar linksboven het Geitenbaantje dat naar Nieuw-Borgvliet loopt.                  

Op de foto onder het koffiehuis vanuit het westen in het midden van de foto met rechts het nog bestaande voormalige pompstation voor drinkwater van 1899 (toen nog met schoorsteen), toen Mondafseweg, nu Olympialaan (gekochte foto’s 26339 en 26341 uit collectie Aviodrome Lelystad).

De bouw van het koffiehuis, de herberg

Blijkens een akte van notaris Voeten te Ossendrecht koopt Johannes Cornelis van Veldhoven op 21 juni 1903 te Bergen op Zoom heide met eikenwal, kadastraal sectie F, nummer 1273. Johannes is op 16 januari 1902 vanaf de Heimolen/Zuidgeest te Woensdrecht in Bergen op Zoom komen wonen, De verkoper is Carolus, ook wel Charles, Cornelis Verheul, koopman te Bergen op Zoom, die eigenaar is van de buitenplaats Rozenoord, waartoe het gekochte perceel kan worden gerekend. 

Johannes Cornelis is wel zo slim voorafgaand aan de koop een bouwvergunning aan te vragen. Deze vergunning verlenen burgemeester en wethouders op 20 maart 1903 vergunning voor “de bouw van een woonhuis op zijn perceel gelegen aan de Huijbergse baan onder Buitenpoorterij, kadastraal bekend sectie F nummer 1273, volgens overgelegde schetsteekening”. De begane grond van het woonhuis op de tekening vermeldt “Kofij huis”.

In 1909 koopt Johannes nog een belendend perceel.

Dat er sprake is van een drankgelegenheid blijkt uit de akte van notaris Goderie te Wouw van 6 juli 1914. De akte gaat over publieke verkoop van roerende goederen op 16 juli 1914 “ter herberge van Van Veldhoven aan de Huijbergsche baan onder Bergen op Zoom”.

Het koffiehuis/de herberg wordt verkocht   

Johannes Cornelis van Veldhoven zet het koffiehuis te koop met inzet op 28 december 1918 en finale verkoop op 4 januari 1919. Hij is dan winkelier in Bergen op Zoom aldus de koop- / verkoopakte.


vrijdag 20 december 1918

De koper is Gerardus Delrue die is gehuwd met een zus van Johannes Cornelis. Gerardus verhuist op 11 januari 1919   van Heimolen/Zuidgeest te Woensdrecht naar Bergen op Zoom. De drankgelegenheid wordt voorgezet door Gerardus blijkt uit het boek van Henk Franken. In 1950 is Gerardus Delrue nog eigenaar, want op 3 april 1950 is er een kadastrale meting waarbij Gerardus zelf aanwezig is. Het gaat dan om het bepalen van de grens tussen zijn eigendom en dat van  de gemeente. Het eigendom van de gemeente is een voetbalveld en wordt bespeeld door de voetbalvereniging R.K.F.C., later genoemd FC Bergen. Het veld ligt tussen het Geitenbaantje en de Mondafseweg, waar nu het hoofdveld van s.v. MOC ’17 ligt.

En de plaats van het koffiehuis vanuit de lucht  in 2022

Screenshot van landmeter Sjaak Janse met de situatie in mei 2022

1. de verdwenen Huijbergsche baan met linksboven de eikenbomen die langs de verdwenen weg staan;

2. het Geitenbaantje;

3. het verdwenen koffiehuis ligging onder de uitbreiding van sportpark Rozenoord rond 1970;

4. het voormalige pompstation “Mondaf” voor drinkwater;

5. voetbalveld toen R.K.F.C. nu hoofdveld sv MOC’17;

6. Dr. De Ramlaan,

7. toen Mondafseweg, nu Olympialaan

Reacties (4)

Louis Raaijmakers zei op 2 juni 2022 om 15:13
Wat een speurwerk, Willem. Ik moest er eens even voor gaan zitten. Ik twijfelde of ik dat huis aan het einde van het Geitenpaadje nog wel had meegemaakt. Maar jawel, mijn vader (en later mijn broer) hebben op dat veld van RKFC veel uren doorgebracht. Ik zie het geitenpaadje weer voor me.
Ik heb trouwens nog een foto waarop mijn broer en ik in een echte derby tussen Nieuw Borgvliet en RKFC tegen elkaar speelden.
Toen we veel jonger waren was het speelterrein voor ons.
Willem Kruf zei op 2 juni 2022 om 20:44
Hoi Louis,
mijn broer en zus waren lid van de atletiekafdeling van MOC'17 later AV Spado. Hierdoor herinner ik, dat in het huis Henk Snepvangers woonde. Hij was ook atleet. Henk was van 1961 tot 1967 de beste atleet op de middenlange afstanden in Nederland. Helaas is hij jongstleden 12 november overleden. Meer over Henk weten? Lees https://www.wikiwand.com/nl/Henk_Snepvangers
Hans Jordans zei op 25 juni 2022 om 09:01
Johannes opent op 6 mei 1919 een winkel in goud en zilver / rookwaren en petten in de Steenbergsestraat 39 te BoZoom. Hij stopt daar op 31 mei 1928 en wordt dan overgenomen door schoonzoon Antoon van Mil. Een van de 3 van Mils in de Wouwsestraat in BoZoom.
Willem Kruf zei op 25 juni 2022 om 11:43
Aangenomen kan worden dat de zelfde Johannes als winkelier op 29 maart 1919 het onroerend goed Steenbergsche straat, sectie G nummer 3515, van de erven Van de Laarschot - Koopmans koopt. Tot de erven behoort zoon Albert van de Laarschot cultuurman, onderwijzer, leraar, schilder en in WO2 verzetsman.
Zie https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-grote-melanen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.