skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een Hoogfeestdag voor Uden

Op zondag 12 november 1933 vond er een bisschopswijding plaats in de dorpskerk van St. Petrus te Uden. Voor de wijding van Mgr. H. Leven is de kapel van het plaatselijk Missiehuis S.V.D. te klein! De voorpagina van de ‘Udensche Courant’ van woensdag 15 november roept met grote vette letters: ‘Bisschopswijding te Uden Echte Roomsche Hulde’.

In een terugblik vertelt F. Heines over de feestmorgen. Op zondagmorgen half negen vertrok al spelend de Harmonie, vooraf gegaan door marechaussee te paard, naar het Missiehuis om de wijdeling en genodigden af te halen. Daarna vertrok de stoet onder het beieren van de klokken kerkwaarts met de door vier paarden getrokken landauer, waarin de wijdeling samen met zijn moeder zat. Verder paters, broeders, studenten en 38 auto’s, afgesloten door ruiters te paard.

Onderweg was de gehele route versierd met kleurige vaantjes en wimpels. Kleurige banderollen schoten in een cirkel omhoog, over de straten waren sierdoeken gespannen, er stonden drie meter hoge erebogen en weerzij van de straten kolossale standaards met “frissche natuurbloemen.”

Onderweg  gaven bisschoppen vanuit hun auto de zegen aan de langs de route staande belangstellenden. Bij aankomst op het kerkplein was dat gevuld met onder meer 74 gardes d’ honneurs in jockeypak. Bruidjes vormden een erehaag bij een dagtemperatuur van 3°C.

De bisschopswijding werd in de feestelijk versierde kerk zoals gebruikelijk verricht door drie bisschoppen. Mgr. Arnoldus Diepen was als bisschop van Den Bosch hoofdconsecrator. Als mede-consecratoren waren de H.H. Hoogwaardige Excellenties P. Hopmans en W. Lemmens uitgenodigd. Verder waren als gasten aanwezig ministers en Kamerleden, en vele hoge militaire persoonlijkheden uit Indië die met verlof in het land waren.  

Om half 10 begon de wijding, de gehele plechtigheid duurde tot na twaalven. Op weg terug sprak burgemeester C.L. Buskens vanaf het met sierboompjes versierde balkon van het (oude) raadhuis de aanwezigen toe door een “radioinstallatie, versterkt met luidsprekers”.  Bakker Van Mil uit de Kapelstraat maakte van suikergoed een getrouwe nabootsing van de kathedraal waar de toekomstige bisschop ‘gestationeerd’ werd.

Omdat ik thuis het gedachtenisprentje vond, vermoed ik dat vader de viering bijgewoond heeft. Het feestcomité stond o.l.v. Dr. Peeters. Op de foto, gepubliceerd in de Katholieke Illustratie en de St. Michaels Almanak uit 1947, ziet met een klein gedeelte van de versierde kerk. Br. Gerardus vult aan met: “de 12e November 1933 staat met gulden letters in de kronieken van St. Willibrord: zoiets had men in 1911 bij de oprichting van het Missiehuis zelfs niet durven dromen! Het feest is dan ook geslaagd tot in de kleinste bijzonderheden.”

Pal naast de 2½ pagina feestelijk gevulde terugblik met foto’s, overschaduwde het nieuws over de begrafenis van de op zeer tragische wijze omgekomen Jan Lammers, de 14 jaar oude zoon  van de directeurvan de zuivelfabriek. Misschien te vroeg om daar uitgebreid over te vertellen.

De eerstvolgende grote gebeurtenis in 1959 was het Internationaal Eucharistisch Congres. Voor Pastoor De Louw een enorm hoogtepunt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.