i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Herpen
Tags:

Een huisje tegen de pest

vertelde op 27 juni 2016 om 12:25 uur

Wanneer je Herpen vanaf de Rogstraat binnenrijdt tref je aan de rechterzijde een klein heiligenhuisje aan. Het is gewijd aan Sint Sebastianus, de veelzijdige beschermheilige voor iedereen van boogschutters en brandweerlieden tot aan soldaten en steenhouwers toe.

Een huisje tegen de pestSebastianus is bovendien één van de pestheiligen en wij denken dat het huisje vooral is gebouwd om bescherming tegen die ziekte af te smeken.

Veel mensen vertrouwen tegenwoordig liever op een goede arts, maar zijn er ook lezers die zich af en toe tot Sebastianus wenden voor ondersteuning, of die mensen kennen die dat deden?

Ken jij nog andere beschermheiligen die ‘de wacht houden’ bij de toegang van je dorp? Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Annette zei op 28 juni 2016 om 15:01 uur

Midden in Gastel (nu gemeente Cranendonk) staat de Knilliskapel, waar de gelovige mensen op bevert (bedevaart) gingen. Sint Knillis (Sint Cornelius) is de patroonheilige tegen stuipen en vallende ziekte en dan vooral voor kinderen. Daarom kwam het vroeger wel voor dat ter bescherming van het kind aan de doopnamen de naam Cornelius/Cornelia werd toegevoegd.

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 4 juli 2016 om 12:57 uur

Bedankt voor je reactie Annette! Het was dus zeker niet ongewoon een kapelletje in het dorp om de inwoners te beschermen tegen tegenslag. Het is wel opvallend dat het kapelletje in Gastel in het centrum staat, terwijl het in Herpen dus aan de rand staat..

Annette zei op 5 juli 2016 om 15:58 uur

Ooit.. vroeger.. voor 1900 stond de Knilliskapel ook aan de rand van Gastel, tenminste als je de oude landkaarten kunt geloven. Maar alles is aan verandering onderhevig en zo ook Gastel!! En wat vroeger was is niet nu; dus inderdaad eigenlijk hoort deze kapel niet in deze rubriek thuis, dat klopt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 juli 2009 om 09:58 uur

Misdienen op de Kolluk

vertelde op 11 januari 2012 om 19:36 uur

Postgebouw in Herpen

vertelde op 13 februari 2015 om 15:19 uur

De H. Sebastianuskerk in Herpen