skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Een Huusselings priesterfeest

Jeroen Arts
vertelde op 14 oktober 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Op zondag 7 juni 1953 wordt in Huisseling het 25-jarig priesterfeest van pastoor Johannes (Jan) Diels gevierd. Het zal voor iedereen een bijzondere dag worden. Jan Diels was op 20 augustus 1901 in Dreumel geboren en werd op 2 juni 1928 tot priester gewijd.

Het bedankkaartje van pastoor DielsHij was kapelaan in Steensel van 1928 tot 1929, kapelaan te Goirle van 1929 tot 1932, kapelaan te Made van 1932 tot 1933 en kapelaan in Best van 1933 tot 1938. Daarna werd hij Rector in Zijtaart van 1938 tot 1940 en Rector in Diessen van 1940 tot 1946. In 1946 volgde hij pastoor Van den Heuvel in Huisseling op. Hij bleef hier pastoor tot 1971.

Heel het dorp is op die fraaie zondagochtend uitgelopen om de jubilaris te feliciteren. Om half 10 wordt de feeststoet voor de pastorie opgesteld: schooljeugd, bruidjes, pastoor, familie, feestcomité, parochianen. Vanaf de pastorie tot aan de kerk is een versiering aangebracht en van alle huizen wappert de vlag.

Om 10 uur is in een prachtig versierde kerk de Plechtige Hoogmis, opgedragen door de jubilaris zelf, met assistentie van Piet Kocken O.Praem., Rector F. Meulemans en kapelaan Theo Geurts. Het Parochieel Zangkoor zingt onder leiding van Ties Jansen, terwijl dit koor na de H. Mis samen met het Dameskoor de vijfstemmige feestcantate van Haller zingt.

Na afloop van de mis gaat de stoet weer in dezelfde volgorde terug naar de pastorie, waar de huldiging van de jubilaris zal plaatsvinden en waar het geschenk van de parochianen zal worden aangeboden door de kerkmeester, de heer Marcelis van den Bergh. Hierna volgen de kinderhulde en de wensjes van de bruidjes, waarna burgemeester Hoefnagel een toespraak houdt. OBK besluit de huldiging met een aubade. Om half 4 volgt dan nog een Plechtig Lof, waarna voor iedereen de gelegenheid bestaat de jubilaris te feliciteren.De plechtige hoogmis

De parochianen hebben een cadeau bedacht voor de pastoor. Het uitgangspunt is: “Onze pastoor houdt veel van zijn kerk en spaart kosten noch moeite om van onze parochiekerk een waar juweel te maken.” Het cadeau wordt dan ook de beschildering van het priesterkoor. Er bevinden zich nog kale nissen op het priesterkoor en men wil ze laten beschilderen met engelengroepen.

Kunstschilder Piet Gerrits uit Heilig Landstichting wordt gevraagd een ontwerp te maken. Omdat Piet invalide is, doet zijn broer Gerard het eigenlijke schilderwerk. Onder diens toeziend oog mag de Huisselingse kunstschilder Piet Coray de gewelven in het priesterkoor van biezen en sterren voorzien.

Op woensdag 10 juni volgt dan nog een feestelijke dag voor de kinderen. Om half 9 naar de Kindermis en vanaf 9 uur vrij! Vanaf half 3 komen de kinderen dan bij Drikus de Bruijn bij elkaar voor de kinderspelen, met na afloop een tractatie.

Zijn er nog mensen met persoonlijke herinneringen aan deze dagen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.