i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Wanroij
Tags:

Een kwestie van letters? A.W.C. Berbers (1920-??)

vertelde op 19 november 2009 om 12:16 uur

Teun of Toon, dat maakte niet uit, Berbers luisterde naar allebei. Toeval of niet, zijn initialen stonden zonder puntjes in verschillende varianten (ACW en WAC) voor de behartiging van de belangen van de inwoners van Wanroij.

Boekel, Huize Padua, waar Berbers ondergedoken zatIn beide clubs speelde A.W.C. Berbers een belangrijke rol. Hij werkte 45 jaar voor de gemeente Wanroij, waarvan twintig jaar als gemeentesecretaris. Maar zijn naam is vooral verbonden aan de beide comités en andere gemeenschapsactiviteiten die zoveel voor Wanroij hebben betekend.

Toon Berbers werd geboren in 1920. In 1937 startte hij, zeventien jaar oud, zijn ambtelijke carrière als “volontair” in Wanroij. Volontair wilde zeggen dat betrokkene voor niets kwam werken. Een soort werkervaringsplaats, maar dan helemáál zonder vergoeding. In de crisistijd was dat vaak de enige manier om op termijn aan een baan te komen. Zoals Berbers in 1982 aan de Noord-Oost Post vertelde: “Je moest blij zijn dat je iets had. Elders moest een voluntair zelfs nog iets betalen.”

Wanroij, het WAC organiseert nog steeds de SinterklaasintochtIn 1942 kreeg Berbers zijn felbegeerde vaste aanstelling en in ’43 ging hij naar Den Haag. Maar zodra hij werd goedgekeurd voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder. Eerst in Gennep, later in Boekel, als patiënt van huize Padua. Na de oorlog keerde hij terug naar Wanroij.

Daar stond hij in 1946 mede aan de wieg van het Algemeen Comité Wanroij, dat alle voorkomende festiviteiten in de dorpsgemeenschap organiseerde, in het bijzonder het St. Nicolaasfeest en Koninginnedag. Het 50-jarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina in 1948 werd in Wanroij op grandioze wijze gevierd. Er was feestverlichting aangebracht in de Dorpsstraat en ook het gemeentehuis was van prachtige illuminatie voorzien.

Wanroij, het zwembad in De BergenOverigens boterde het niet tussen het A.C.W. en de parochiegeestelijkheid: naar aanleiding van de feestverlichting preekte de kapelaan in een bomvolle kerk over een "verlichte despoot" die onder de parochianen was opgestaan en die met "steedse fratsen" de goedgelovige gemeenschap trachtte te ondermijnen. Het was voor iedereen natuurlijk duidelijk dat hiermee Toon Berbers werd bedoeld.

Dat verhinderde niet dat men in Wanroij telkens weer een beroep deed op Berbers’ bestuurlijke kwaliteiten. Toen de schutterij Landmans Eendracht ter ziele dreigde te gaan, werd Berbers als voorzitter aangetrokken, waarna het met de handboogschutterij weer crescendo ging.

Ook in het W.A.C., het Wanroy’s Actie Comité, dat het ter ziele gegane A.C.W. in 1960 was opgevolgd, speelde Berbers een belangrijke rol. In dat verband kwam de eerste aanzet tot stand tot wat nu recreatieoord De Bergen is. Schaatsvijver en ‘de blokhut’ voor de jeugd ontwikkelden zich tot een openluchtbad en een keten van accommodaties op allerlei gebied.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Wim Cornelissen zei op 2 juli 2015 om 23:18 uur

Bovenaan op de glijbaan, in het pak gestoken, burgemeester C.A. Smulders.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 juli 2015 om 14:48 uur

Bedankt Wim en nu vraag ik me af: is de burgemeester nog van de glijbaan afgegleden? Was je erbij?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 november 2009 om 15:40 uur

Wanroijs Actie-Comité

vertelde op 20 november 2009 om 16:18 uur

Hoe De Bergen er kwamen

vertelde op 25 november 2009 om 08:22 uur

Voor ‘t sociale gevoel en saamhorigheid