skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een kwestie van letters? A.W.C. Berbers (1920-??)

Teun of Toon, dat maakte niet uit, Berbers luisterde naar allebei. Toeval of niet, zijn initialen stonden zonder puntjes in verschillende varianten (ACW en WAC) voor de behartiging van de belangen van de inwoners van Wanroij.

Boekel, Huize Padua, waar Berbers ondergedoken zatIn beide clubs speelde A.W.C. Berbers een belangrijke rol. Hij werkte 45 jaar voor de gemeente Wanroij, waarvan twintig jaar als gemeentesecretaris. Maar zijn naam is vooral verbonden aan de beide comités en andere gemeenschapsactiviteiten die zoveel voor Wanroij hebben betekend.

Toon Berbers werd geboren in 1920. In 1937 startte hij, zeventien jaar oud, zijn ambtelijke carrière als “volontair” in Wanroij. Volontair wilde zeggen dat betrokkene voor niets kwam werken. Een soort werkervaringsplaats, maar dan helemáál zonder vergoeding. In de crisistijd was dat vaak de enige manier om op termijn aan een baan te komen. Zoals Berbers in 1982 aan de Noord-Oost Post vertelde: “Je moest blij zijn dat je iets had. Elders moest een voluntair zelfs nog iets betalen.”

Wanroij, het WAC organiseert nog steeds de SinterklaasintochtIn 1942 kreeg Berbers zijn felbegeerde vaste aanstelling en in ’43 ging hij naar Den Haag. Maar zodra hij werd goedgekeurd voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder. Eerst in Gennep, later in Boekel, als patiënt van huize Padua. Na de oorlog keerde hij terug naar Wanroij.

Daar stond hij in 1946 mede aan de wieg van het Algemeen Comité Wanroij, dat alle voorkomende festiviteiten in de dorpsgemeenschap organiseerde, in het bijzonder het St. Nicolaasfeest en Koninginnedag. Het 50-jarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina in 1948 werd in Wanroij op grandioze wijze gevierd. Er was feestverlichting aangebracht in de Dorpsstraat en ook het gemeentehuis was van prachtige illuminatie voorzien.

Wanroij, het zwembad in De BergenOverigens boterde het niet tussen het A.C.W. en de parochiegeestelijkheid: naar aanleiding van de feestverlichting preekte de kapelaan in een bomvolle kerk over een "verlichte despoot" die onder de parochianen was opgestaan en die met "steedse fratsen" de goedgelovige gemeenschap trachtte te ondermijnen. Het was voor iedereen natuurlijk duidelijk dat hiermee Toon Berbers werd bedoeld.

Dat verhinderde niet dat men in Wanroij telkens weer een beroep deed op Berbers’ bestuurlijke kwaliteiten. Toen de schutterij Landmans Eendracht ter ziele dreigde te gaan, werd Berbers als voorzitter aangetrokken, waarna het met de handboogschutterij weer crescendo ging.

Ook in het W.A.C., het Wanroy’s Actie Comité, dat het ter ziele gegane A.C.W. in 1960 was opgevolgd, speelde Berbers een belangrijke rol. In dat verband kwam de eerste aanzet tot stand tot wat nu recreatieoord De Bergen is. Schaatsvijver en ‘de blokhut’ voor de jeugd ontwikkelden zich tot een openluchtbad en een keten van accommodaties op allerlei gebied.

Reacties (6)

Wim Cornelissen zei op 2 juli 2015 om 23:18
Bovenaan op de glijbaan, in het pak gestoken, burgemeester C.A. Smulders.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 juli 2015 om 14:48
Bedankt Wim en nu vraag ik me af: is de burgemeester nog van de glijbaan afgegleden? Was je erbij?
Wim Cornelissen zei op 12 oktober 2023 om 22:13
Hoi Mariët,

Ik zie dat je 8 jaar geleden op mijn bericht hebt gereageerd …

Geen idee of ik er bij was, ik zat toen op de jongensschool (Gerardus Majella school) in Wanroij.

De zoon van die burgemeester Cees Smulders, Hans Smulders, heb ik drie weken geleden nog, bij toeval, in Heythuysen gesproken., waar hij woont Hans is ook burgemeester geweest (van Meijel) en waarnemend burgemeester (van Leudal).

Hans heeft van ongeveer zijn 4e levensjaar tot z’n 23e in Wanroij gewoond, in de ambtswoning. Hij kan van alles vertellen over hoe het er toen toe ging in het dorp en in het burgemeestersgezin.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2023 om 14:13
Dag Wim, mede namens Mariët kan ik zeggen dat we blij zijn met je berichtje (en dan maken die tussenliggende jaren echt niet uit). Wat bijzonder dat je Hans Smulders zo weer tegen het lijf bent gelopen! Uit je woorden maak ik op dat hij nog meer informatie kan verstrekken; dat zou mooi zijn.

Even kijken of het contact gelegd kan worden; in ieder geval dank voor jouw bijdrage hierin.
Wim Cornelissen zei op 15 oktober 2023 om 15:37
Hoi Marilou,

Leuk dat je (en zo snel) hebt gereageerd.

Ik zal Hans Smulders eens vragen of hij eventueel door jou/jullie benaderd mag worden voor nadere informatie en misschien wel foto's.

Groet,

Wim Cornelissen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2023 om 20:31
Oh, dat zou helemaal mooi zijn, Wim. Dat kan hier of via de mail (info@bhic.nl)
Alvast dank voor alle moeite!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen