i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Een machinaal wonder!

vertelde op 16 juli 2010 om 08:40 uur

Na 1945 kreeg de landbouw in onze streken te maken met schaalvergroting en mechanisatie. Tractoren en combines namen de plaats in van paard en wagen en met de hand bediende apparaten. Maar voordat al die machines ook op grote schaal werden toegepast, moesten eerst de geesten rijp gemaakt worden.

Dus werden er demonstratiedagen georganiseerd.

De man links kijkt toe, maar lijkt nog niet overtuigd. En zo waren er meer, maar uiteindelijk zwichtte iedereen voor de wonderen van de moderne tijd.

Wij hebben geen idee waar in Oss deze foto is gemaakt of wie erop staan. Maar onze lezers misschien wel. Dus op hen doen we een beroep: laat wat van je horen.

We zijn benieuwd!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Annie Visser, Oss (telefonisch) zei op 29 juli 2010 om 11:47 uur

Toen ik deze foto zag, wist ik meteen: dat was bij onze boerderij, Amsteleind 31 in Oss, zo'n 55 jaar geleden. Het was een demonstratiedag, die druk werd bezocht. Jammer genoeg herken ik de mensen op de foto niet.

Wij zijn samen met twee andere (katholieke!)boerengezinnen uit de omgeving van Amersfoort (v.Dijk en v.d.Hengel)in het voorjaar van 1940, kort vóór de Duitse inval, naar Oss gekomen. Gezamenlijk hadden we een lap grond van 90 ha in de Osse polder gekocht van de joodse familie Elsbach, die zag aankomen dat het hier fout zou gaan. De grond was slecht(veel biezen, distels en brandnetels); de Osse boeren wilden hem niet hebben. Maar wij hebben er door hard werken prima grond van gemaakt! De boerderij hebben we zelf gebouwd en we begonnen er met 30 melkkoeien. Onze zoon, die het bedrijf voortzet, heeft er nu 160 en bouwt de 2e boxenstal.

Ik ben nu 88, inmiddels overgrootmoeder, en kan terugkijken op een goede tijd!

Henk Buijks bhic zei op 29 juli 2010 om 11:58 uur

Geweldig, Annie, niet alleen omdat we nu weten waar deze plaat is gemaakt, maar ook vanwege het verhaal over de stoere pioniers uit de Gelderse Vallei, die in Oss een nieuw bestaan opbouwden!

Greet van Erp-Visser (Oss; telefonisch) zei op 30 juli 2010 om 14:59 uur

Deze foto is inderdaad bij ons thuis op het erf gemaakt. De man die het dichtst bij de pijp staat, is vrijwel zeker mijn vader, Ruurd Visser. De iets oudere man links kan onze oom Johan zijn. Links op de achtergrond zie je nog de bovenkant van het kraampje waar chocolademelk werd geschonken. Dat was echt iets bijzonders in die tijd!

Henk Buijks bhic zei op 30 juli 2010 om 15:07 uur

Bedankt, Greet, voor deze aanvullingen! Misschien kun je via onze scan van de foto meer zekerheid krijgen over de afgebeelde personen. Ik zal hem mailen.
Tot hoors!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: