skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Een mooie auto als getuige van prachtig verhaal

Juli 1945, hartje zomer. De oorlog is nog maar net ten einde, als de fotograaf deze opname maakt. Een heel bijzondere foto want deze mannen keren terug naar de plek waar zij tijdens de oorlog werden vastgehouden; gijzelaarskamp Haaren.

Dankzij een verslag uit het Parool weten we vrij goed hoe die dag van 13 juli 1945 in Haaren eruit zag. Precies drie jaar nadat deze mannen door de Duitse bezetter waren opgepakt, kwamen ze opnieuw hier bijeen, dit keer in pas herwonnen vrijheid. Van de 750 man die in de oorlog vastzaten in het Groot Seminarie in Haaren, waren er 450 aanwezig bij deze hereniging.

Er werden prachtige woorden gesproken, gevallenen herdacht en er werd bekendgemaakt dat er een gedenkteken zou komen op de heide bij Goirle, “waar de eerste vijf gijzelaars den dood vonden door het lood van den vijand”, zoals het Parool het omschrijft.

Een heel bijzondere foto, omdat de oorlog nog maar net ten einde is gekomen en alle herinneringen aan die spannende tijd in het kamp nog zo vers in het geheugen liggen. Vermoedelijk is één van deze vier mannen met de auto uit Zuid-Holland gekomen, gezien het kenteken dat met de letter H begint. Maar wie zien we hier? Wie weet meer over deze indrukwekkende opname die heemvereniging De Heerlijkheid Herlaar in Sint-Michielsgestel naar ons heeft opgestuurd? Vertel het ons!  

Met veel dank aan heemvereniging De Heerlijkheid Herlaar in Sint-Michielsgestel!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (4)

Jan Lurinks zei op 17 april 2019
Foto is genomen aan de achterzijde van de Aula/studiezaal van het Klein-Seminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel. Ten tijde van de gijzelaars was dit de toegangstrap naar het postkantoor van de gijzelaars. Vanaf ±1960 was het de toegang to het tekenlokaal van het Gymnasium.
Deze plek bevond zich aan het einde van de kastanjelaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 april 2019
Bedankt voor de aanvulling, Ja, dan voegen we de locatie toe aan de foto. Zo te horen, ben je erg bekend op het terrein. Mag ik vragen wat je connectie is met Beekvliet?
Jan Lurinks zei op 18 april 2019
Ik was van 1946 tot 1952 leerling op Beekvliet en van 1957 to 1992 was ik er docent Kunstgeschiedenis/Tekenen, Handenarbeid.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 april 2019
Dan is het voor jou een goed bekend terrein Jan. En zo precies na de oorlog leerling geworden, kregen jullie er toen nog wat van mee van de oorlogsgeschiedenis van Beekvliet?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!