skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het ontstaan van de Dokter Kanterslaan

Eeuwenlang is het Estersveld in gebruik als landbouwgrond. Maar eind vorige eeuw werd hier een grote wijk in Grave gebouwd, met de Dokter Kanterslaan als belangrijke weg. Vincent de Groot dook samen met een buurman in oude foto's, tekeningen, brochure, én in hun herinneringen. In dit verhaal vind je meer over deze laan, bezien door de ogen van de eerste bewoners.


De plek waar later de Dokter Kanterslaan gebouwd zou worden. Dit is het braakliggende stuk grond onderaan. Rechts ziet men basisschool De Sprankel en het kerkhof op de hoek van de Jan van Cuijkdijk met Estersveldlaan. De straat horizontaal, halverwege de foto's is de Anna van Burenweg. Men kijkt in zuidelijke richting.


Het is 19 augustus 1976. Ik krijg die dag te horen dat ik per 1 oktober van dat jaar kan beginnen aan een nieuwe baan in Nijmegen. Op dat moment zijn mijn vrouw en ik nog woonachtig in het westen van het land en moeten dus naarstig op zoek naar passende woonruimte.


voorkant brochure



brochure Beschrijving wijk Estersveld'

 

De eerste vraag die zich opdoet is moeten wij weer gaan huren of gaan wij over tot de koop van een (premie)woning. Al snel zijn wij eruit het wordt kopen. Maar waar in dit mooie gedeelte van Nederland. Primair gaan onze gedachten uit naar Nijmegen en omgeving. Omdat wij op een afstand van maximaal 20 kilometer van Nijmegen moeten gaan wonen oriënteren wij ons op Nijmegen en omgeving.

Een paar keer vanuit het westen naar Nijmegen gereden en van daaruit naar Elst, Huissen, Bemmel, Malden en Beuningen. Uiteindelijk op een zondagmiddag naar Grave. Daar was men bezig met het project Dokter Kanterslaan. Het aannemersbedrijf Gerritsen uit Renkum was bezig met het realiseren van een bouwproject van ruim 200 woningen. 3 verschillende types. (Dijk-, carport- en parkwoningen ) Een brochure van dit project hebben wij per post ontvangen. (Van een aantal pagina’s heb ik foto’s gemaakt die bijgevoegd zijn).

De eerste fase van dit project was net van start gegaan. Onze interesse lag bij de dijkwoningen. De woonkamer van deze woningen was op de 2e verdieping en bood een volgens de brochure een prachtig uitzicht over de Maas. In Grave aangekomen zagen wij inderdaad dat het project was begonnen. Het uitpalen van de eerste woningen was net gebeurd. Het bouwterrein was trouwens afgezet met een hekwerk en wij konden het bouwterrein dus niet betreden. Wij zijn “de Berg” opgeklommen en waren op slag verliefd op het prachtige uitzicht over de Maas. Op dat moment hebben wij beslist om ons hard te maken voor een dijkwoning.

Tien jaar premie

Maandagochtend vroeg contact opgenomen met de aannemer en dat resulteerde dat wij ’s avonds een optie hadden op een dijkwoning. Daarna de gebruikelijke trajecten gelopen bij de bank, notaris etc. In november 1977 hebben wij de koopovereenkomst ondertekend bij een notaris in Arnhem. Voor het bedrag van 124.000 gulden werden wij de eigenaar van een dijkwoning aan de Dokter Kanterslaan. Gelukkig kregen wij gedurende 10 jaar een premie uitbetaald om deze woning te kunnen betalen.

Ondertussen ging de bouw verder. Wij mochten, na een gemaakte afspraak met de uitvoerder, op vrijdagmiddag het bouwterrein betreden. Daar hebben wij van tijd tot tijd gebruik van gemaakt. Gelukkig mocht ik per 1 januari 1977 in Nijmegen beginnen en ik heb slechts gedurende 5 ½ maand in de omgeving van Nijmegen in de kost gezeten. Mijn vrouw bleef in het westen wonen.

Gedurende de bouw hebben wij diverse fases van de bouw vastgelegd. (ouderwetse zwart-wit foto’s)
Op 18 mei 1977 zijn de eerste (dijk)woningen opgeleverd. Ook de onze. Dit was een waar spektakel. ‘s Morgens ís de sleutel van de eerste woning door de burgemeester van Grave overhandigd aan één van de bewoners. Dit gebeurde op “de Berg” in aanwezigheid van de nieuwe bewoners en een grote groep leerlingen van “De Sprankel”. Dit feest werd opgeluisterd met parachutisten. Het was de bedoeling dat zij in de buurt van de berg zouden landen.

In een lantaarnpaal

Ons staat bij dat één van hen in een boom of lantaarnpaal belandde in de Burgemeester Raymakerslaan. Na het officiële gedeelte bood het Aannemersbedrijf Gerritsen de bewoners van het “rode pleintje” een uitgebreide lunch aan in een in het plantsoen geplaatste tent aan. Uiteindelijk zijn wij op 25 mei 1977 verhuisd naar de Dokter Kanterslaan en wonen daar nog steeds met groot plezier.

(scroll naar beneden om foto's van de aanbouw en eerste bewoners te zien)

 


de straat in de jaren tachtig



Dit is een foto van de Dokter Kanterslaan in Grave in aanbouw, omstreeks 1977. Hij is gemaakt vanaf het pleintje voor het blok dijkwoningen (nrs. 304-314) in westelijke richting. De kleinste jongen op de foto ben ik zelf (Vincent de Groot).


Benieuwd naar meer foto's van het Estersveld? Klik en kijk dan hier.

Reacties (6)

tonnie van lent zei op 1 februari 2024 om 16:16
hallo beste,
de foto met schaatsbaan die hebben wij als buurtvereniging gebouwd.
hebben we met 4 huishoudens gemaakt in 2 nachten de kinderen die op de pleintje woonden
hadden heel veel plezier ook de kinderen uit de hele wijk vonden het leuk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 februari 2024 om 09:56
Wat leuk om te lezen Tonnie. Hebben jullie lang in deze wijk gewoond en heb je misschien ook veranderingen meegemaakt in de wijk?
Tonnie zei op 2 februari 2024 om 16:29
Hoi Mariet.
Wij hebben daar 20 jaar gewoond
Met veel plezier wij hadden een leuke buurt wij hebben veel voor de jeugd gedaan dier daar woonde.
Jeugdkamp georganiseerd stinterklaas feesten en oud en nieuw het was een geweldige tijd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2024 om 16:45
Bedankt voor je reactie, Tonnie, en het klinkt ook echt als een geweldige tijd. Wanneer woonden jullie daar?
Tonnie zei op 2 februari 2024 om 16:50
Hoi Marilou.
Van 1980 t/m 2000
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2024 om 21:50
Ah ja, en is het nu - bijna 25 jaar later - veel veranderd? Komen jullie er nog wel eens?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen