skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Een Osse moeder als sinterklaassurprise

In de herfst van 1935 verschijnt menig Ossenaar voor de rechter in ’s-Hertogenbosch. De landelijke kranten publiceren gretig, want het betreft een aantal kopstukken van de beruchte Osse Bende. En dan breekt ook in 1935 de tijd aan dat Sinterklaas in Nederland komt. Die is er voor alle jongens en meisjes, ook als hun ouders toevallig een scheve schaats hebben gereden. Maar in dat geval moet de goedheiligman wel gebruik maken van de diensten van een hulpsinterklaas, desnoods in de Bossche rechtbank zoals we zullen zien.

De foto komt uit de reclamekrant, behorend bij de krant De Stad Oss van 30-11-1934

Enkele dagen vóór het ‘heerlijk avondje’ staat J.M.D., een jonge vrouw uit Oss, in de beklaagdenbank. Samen met een familielid liep ze de schoenwinkel van Brokx in haar woonplaats binnen. Terwijl het familielid de aandacht van de winkeljuffrouw afleidde, graaide zij een paar schoenen van de toonbank.

Daarna vertrok het tweetal weer. Volgens de officier van justitie was dit vergrijp beslist geen incident, want, zo vervolgt hij: “Deze vrouw staat bekend als diefachtig”. Hij eist 6 maanden gevangenisstraf. Daarop barst de vrouw in tranen uit en roept dat zij het nooit meer zal doen. Ze krijgt bijval van familieleden op de publieke tribune.

Maar dan is de verdediging aan de beurt, in de persoon van Ossenaar Mr Pulles. Deze kan niet geloven dat de verdachte oneerlijk is. “Zij mag dan wel in ‘ongeregelde goederen’ hebben gehandeld, dat betekent nog niet dat het hier gaat om een doortrapte crimineel. Bovendien heeft deze vrouw, die nu in voorarrest zit, kleine kinderen die haar niet kunnen missen. Als zij moeder nu eens zagen thuiskomen, zou dat niet hun grootste en liefste Sinterklaasgeschenk zijn?” En zo groeit Pulles in zijn rol als hulpsinterklaas. Hij sluit zijn pleidooi af met het verzoek om een voorwaardelijke veroordeling en daarna vrijlating van de verdachte.

Het is doodstil in de zaal, wanneer de rechters uit de raadkamer terugkeren. De president, Mr Ummels, spreekt het vonnis uit: 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar. Vervolgens gelast hij de onmiddellijke invrijheidsstelling van de verdachte. “Als Sinterklaassurprise!” zegt hij met een brede glimlach. Nog dezelfde dag kunnen de aanwezige familieleden de vrouw ophalen bij de gevangenis in de Sint-Jorisstraat. Zij gaat ongetwijfeld een onvergetelijke Sinterklaasavond tegemoet.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!