skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Een Schijndels ziekenhuis

Henk Beijers
vertelde op 10 december 2009
bijgewerkt op 13 maart 2018
Met de stichting van actieve congregaties van religieuzen zijn er in onze omgeving meerdere ziekenhuizen gebouwd die een uitgesproken regionale functie vervullen of vervuld hebben. De Zusters van Liefde van Schijndel zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Het Schijndelse gemeentebestuur beijverde zich in de jaren 1920 hard voor een eigen ziekenhuis, bediend door lokale artsen en doktoren uit de regio.

Rond 1929 had men succes en een jaar of vijf later verrees er een prachtig, monumentaal gebouw dat onder leiding stond van de Zusters van Liefde. “Het Lidwina” was ziekenhuis annex opvang en pension voor bejaarden en ouden van dagen. Daarnaast waren de zusters actief in het kleuter- en lager onderwijs in de parochie Boschweg.

Voor de locatie had men de boerderij van de weduwe Van den Hurk-Welvaarts uit Den Dungen gekocht, met de omliggende landerijen in de Weidonk. De boerderij werd op dat moment bewoond door de weduwe Van den Oetelaar.

Op 19 juli 1929 is de koop gepasseerd bij notaris Lemans te Sint Michielsgestel. De Schijndelse architect Chris van Liempd krijgt de opdracht om tekening en bestek te maken. Op 5 augustus 1931 is de blauwdruk klaar en kan de bouw beginnen. Op 9 augustus 1934 wordt het complex ingezegend en officieel geopend door monseigneur Diepen.

Het ziekenhuis voorziet 33 jaar lang in een lokale behoefte. De firma Fassbender-Valks begint zelfs een aparte ambulancedienst. Maar op 1 januari 1967 komt er een einde aan het Lidwina als ziekenhuis. Het wordt dan opgeheven vanwege regionale ontwikkelingen en schaalvergrotingsplannen binnen de medische sector. Het Lidwinaziekenhuis is voortaan te klein. De zusters blijven het kloostergedeelte bewonen tot 30 november 1994. En ook daarna blijft het gebouw nog in gebruik, als zorgcentrum voor bejaarden. Daar komt een einde aan in 2000.

Na de definitieve sluiting ontstaat er op politiek niveau veel beroering over de uiteindelijke bestemming van het gebouw. Uiteindelijk is men in 2008 is begonnen met het ombouwen van het oude ziekenhuis. De monumentale voorgevel wordt behouden en daarachter komen appartementen. De oude kloosterkapel wordt omgedoopt tot sociale ontmoetingsruimte. Het complex is in 2009 opgeleverd.

Reacties (4)

Joop Geevers zei op 26 januari 2013 om 21:23
VRAAG-1: architect Christ van Liempd is dezelfde als de directeur van de (Avond)Nijverheidsschool in Scy ?

VRAAG-2: de vader van de in 1940 met zijn Fokker neergeschoten Tonnie van Liempd staat in de BS-acten vanaf 1901 als 'winkelier'.
Weet iemand waar de winkel was ? waarin de winkel handelde ?
Of was het wellicht een winkel bij een uitvoerend bedrijf als bijv. huisschilder (enkele huw.getuigen bij een eerder huwelijk van Liempd.

Graag ook reactie naar <j.geevers@onsnet.nu>

Vr.Brabantse gr., Joop Geevers
Henk Beijers zei op 6 februari 2013 om 09:21
De architect was inderdaad directeur van de avond-nijverheidsschool in Schijndel; De winkel die genoemd wordt was van de familie Van Liempd-Mallens, die een bakkerij had op de hoek van het toenmalige Kerkstraatje/Hoofdstraat waar later de fa. Jansen was gevestigd met electronisch apparatuur etc.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 januari 2018 om 09:10
Bedankt voor de verwijzing, Jan. Mensen die meer willen weten, kunnen daar zeker goed terecht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen