skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Een sluisje voor nog geen 300 gulden

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 24 juli 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Wat ’s zomers verborgen blijft onder bomen en struikgewas, komt soms aan het daglicht na het vallen van de blaadjes. Zo kreeg Ravensteiner Tonnie van Hooff in de winter 2014-2015 een oud afwateringssluisje in het vizier, toen hij rondstruinde in de voormalige Maasuiterwaarden tussen Keent en Velp.

Zijn plaatsgenoot Arno van Zwam bleek het sluisje te kennen van de verhalen van zijn vader. Die kwam erlangs, wanneer hij vanuit Keent naar Velp ging, voor school- en kerkbezoek. Opa Van Zwam roeide zijn gezinsleden dan over de Maas heen en terug. Deze route was korter dan via het veer tussen Keent en Reek. Van Hooff liet het niet bij een waarneming. In samenspraak met Brabants Landschap, eigenaar van het sluisje, werd besloten het geheel bloot te leggen. Vrijwilligers van Landschapsbeheer Oss klaarden die klus in maart 2015.

De Kleine Sluis

Het bewuste afwateringssluisje is ouder dan het lijkt. Het wordt al in 1801 vermeld, als “de Kleine Sluis”. De andere is de Velpse Sluis, enkele honderden meters naar het noordoosten, waar de Horssense Graaf onder de Maasdijk door duikt. Beide sluizen dienen voor de afwatering van de Polder Mars en Wijth, westelijk van Grave. Het polderbestuur zorgt voor het onderhoud.

In de Graafsche Courant van 12 augustus 1882 verschijnt een aankondiging van Waterschap Mars en Wijth. Eén week later, zaterdag de 19e, zal in het Schuttershuis op de Maasdijk nabij Velp een aanbesteding plaatsvinden. Het betreft herstelwerkzaamheden aan de Kleine Sluis. Vier aannemers schrijven in: twee uit Grave, een uit Velp en een uit Reek. Metselaar Laurens Janssen uit Reek, die voor 297 gulden inschrijft, krijgt de klus. Franciscus Walk uit Velp, grijpt er, met één gulden meer, net naast. Janssen gaat direct aan de slag en levert het werk nog voor de herfst op. Op 18 september blijkt alles naar wens te zijn opgeleverd. Al met al moet het sluisje er weer jaren tegen kunnen. 

Hertogswetering

Na de Maaswerken van de jaren ’30 is het afwateringssysteem in de regio radicaal omgegooid. De Horssense Graaf heet voortaan Hertogswetering, die het overtollige water veel verder westwaarts afvoert: naar het Gemaal Gewande nabij ‘s-Hertogenbosch. De Kleine Sluis raakt in vergetelheid en overwoekerd door Moeder Natuur. Maar over niet al te lange tijd wordt dit historische waterstaatswerkje misschien opgeknapt, met behulp van het originele bestek uit 1882, dat nog aanwezig bleek te zijn.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen