skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Een sociaal bewogen klompenmaker: Adriaan Wilhelmus van Hout (1877-1968)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 augustus 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
A.W. van Hout werd als houtfabrikant (what’s in a name!) in de eerste helft van de vorige eeuw een van de grootste werkgevers in de regio. Behalve ondernemer was hij jarenlang opperbrandmeester van de plaatselijke brandweer en maakte hij decennia lang deel uit van het gemeentebestuur.

A.W. van HoutOok op andere manierfen nam hij actief deel aan het sociale leven van Mill en Sint Hubert. Van Hout werd geboren in 1877. Als twintiger, zo rond de eeuwwisseling, werkte hij in de boterhandel. Op markten kocht hij boter in die hij  dan weer verkocht in binnen- en buitenland. Dankzij zijn scherp zakelijk inzicht slaagde hij erin een uitgebreid netwerk van relaties op te bouwen.

De verwoeste fabriek in mei 1940In deze tijd werden overal in het land landbouwcoöperaties opgericht. Deze instellingen dreigden de vrije handel van de markt in die sector weg te drukken. Goed voor de boeren, minder goed voor de handelaren. Van Hout besloot dan ook over te stappen naar de houtverwerking. In 1908 begon hij samen met zijn broer de eerste machinale klompenfabriek van Nederland, waarvoor hij klompenmakers uit de hele Meierij aantrok.

Mede door de oorlogsomstandigheden (WO I, 1914-1918) kreeg het bedrijf de wind in de zeilen. In deze periode kon men nauwelijks aan leer komen. In plaats van dure schoenen kocht men dan ook liever klompen, waardoor Van Houts bedrijf floreerde. In 1916 werd het bedrijf uitgebreid met een houtzagerij. De jaren daarna bleef de groei zich doorzetten.De brandweerkazerne van Mill

De Tweede Wereldoorlog was minder gunstig voor de klompenmakerij. In mei 1940 werd het bedrijf tijdens de Duitse inval verwoest. Maar de gebroeders Van Hout bouwden hun zaak in de jaren daarna opnieuw op.

Van Hout betekende voor Mill veel meer dan alleen een grote werkgever: hij maakte 44 jaar lang deel uit van de gemeenteraad. Hij was wethouder en loco-burgemeester. Hij was voorzitter van het plaatselijke Wit-Gele Kruis en de bezielende kracht achter de verdere uitbouw van de plaatselijke brandweer. Onder zijn leiding werd het plaatselijke brandweerkorps regionaal bekend door zijn parate optreden.

H.P. van HoutHij zette zich in voor de ontginning van de Peel. Verder was hij lokaal en regionaal betrokken bij tal van andere organisaties en verenigingen.

Van Hout was getrouwd met Chr. Jenniskens, dochter van de burgemeester van Vierlingsbeek. Hij overleed in 1968.

 

 

Reacties (10)

F. Hoppenbrouwers zei op 28 september 2009 om 16:48
Van Hout werd ook wel "de grootste leugenaar van Mill" genoemd, omdat zijn naam dik over de bakstenen fabrieksschoorsteen geschreven stond.
Dochter van de zus van A.W van Hout. v.h. woonachtig te Gemert zei op 10 maart 2010 om 17:06
Hallo, Leuk om nog eens in de oude doos rond te snuffelen. Vind ik daar mijn oom A.W. van Hout ineens terug op internet. De tekst bij de foto van H.P. van Hout behoort voor een gedeelte bij de foto van A.W. van Hout. H.P. is altijd vrijgezel gebleven(bij velen bekend).
Groeten van Annie Vermeer Corstens wonende te Eindhoven, geboren te Gemert 17-07-1917 en nog springlevend!!
Harry van Hemert en Matthijs Hendrikse zei op 12 februari 2011 om 15:40
De familie (Hendrikse) van mijn toenmalige vriend kende de van Houts. Zo konden wij begin zestiger jaren kamperen op het terrein van de fabriek. Wij maakten kennis met Harry van Hout, die ons met zijn Opel op de meest ontoegankelijke tijden kwam ophalen om Oost Brabant onveilig te maken. Hij kende iedereen en kwam overal binnen. Harry van Hout, die 2 huishoudsters had, Anna en Kee, was met zijn 84 jaar een fenomeen. Ondanks het leeftijdsverschil - wij plm 19 jaar - hebben wij met Harry van Hout fantastische kampeervakanties gehad in Mill.
Annie Vermeer-Corstens zei op 19 maart 2011 om 21:48
Ik zou het leuk vinden, om iets meer over de familie Hendrikse te horen. George Hedrikse trouwde met met een meidje uit Mill. zij was mijn oudste nicht van mij. Haar vader was een broer van mijn moeder. Ik herinner me hem nog als een heel leuke oom. Ik mocht met mijn zus bij Nel en Georg gaan logeren. Jaren geleden kreeg ik via een nicht van mijn man nog eens de groeten van Theo H. , de jongste broer van Georg. Zou dit kunnen kloppen?Het waren in elk geval gezellige lui. Ik meen, dat Georg 4 kinderen had, een meisje, Tineke. Weet u of ze nog leeft, Maar niet te lang wachten, want ik ben zo jong niet meer. Met hartelijke groeten, annie vermeer-corstens
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 22 maart 2011 om 11:15
Beste Annnie,
ik hoop dat de medegebruikers van dit forum je verder kunnen helpen met je zoektocht naar meer informatie over de familie Hendrikse. En misschien kom je nog wel in contact met enkele van hen ?
Met vriendelijke groeten,
Harry van Hemert zei op 22 maart 2011 om 21:43
Beste Annie,

de familie Hendrikse in mijn verhaal komt oorspronkelijk uit Ijzendijke in Zeeuws Vlaanderen. In de zestiger jaren woonden zij in Den Haag. Naast Matthijs, hadden zij nog 2 zonen.
George Hendrikse zei op 19 september 2011 om 22:12
Nelly van Hout en George Hendrikse zijn mijn grootouders. Na hun huwelijk hebben zij altijd in IJzendijke gewoond.
Jacques Verschuren zei op 2 juli 2012 om 16:47
Mijn moeder, Tineke Verschuren-Hendrikse leeft nog. Zij woont in Haps. Zij is de dochter van Georg Hendrikse en Nelly van Hout, dochter van...enz..
Albert
Albert zei op 12 april 2017 om 17:52
Van de lagere school herinner ik mij een naam Hendrikse afkomstig uit Ijzendijk, maar zijn voornaam weet ik niet meer. Hij had een iets oudere broer, die "Giet"
(Mills dialect) werd genoemd. Volgens mij is hij later bedrijfsleider geworden bij Gebroeders Van Hout. Dat was in de jaren ( circa 40j), dat mijn zus Jo als secretaresse op het kantoor zat. Een van de heren Van Hout was vrijgezel en was met zijn bijnaam in heel het dorp goed bekend als een vrijgevig en gul iemand en in de kruidenierswinkel van mijn ouders een goede (sigaren) klant. Voor de naam "Corstens"kom ik dan in Gemert terecht en moet ik denken aan een grossierderij in levensmiddelen (IFA) en voor Verschuren ga ik aan het "rozendorp" Haps denken. Ik ben ooit met mijn vader in Villa "Marie"in dat dorp geweest.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 14 april 2017 om 21:49
@Albert, bedankt voor het delen van je herinneringen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.