
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Ook op andere manierfen nam hij actief deel aan het sociale leven van Mill en Sint Hubert. Van Hout werd geboren in 1877. Als twintiger, zo rond de eeuwwisseling, werkte hij in de boterhandel. Op markten kocht hij boter in die hij dan weer verkocht in binnen- en buitenland. Dankzij zijn scherp zakelijk inzicht slaagde hij erin een uitgebreid netwerk van relaties op te bouwen.
In deze tijd werden overal in het land landbouwcoöperaties opgericht. Deze instellingen dreigden de vrije handel van de markt in die sector weg te drukken. Goed voor de boeren, minder goed voor de handelaren. Van Hout besloot dan ook over te stappen naar de houtverwerking. In 1908 begon hij samen met zijn broer de eerste machinale klompenfabriek van Nederland, waarvoor hij klompenmakers uit de hele Meierij aantrok.
Mede door de oorlogsomstandigheden (WO I, 1914-1918) kreeg het bedrijf de wind in de zeilen. In deze periode kon men nauwelijks aan leer komen. In plaats van dure schoenen kocht men dan ook liever klompen, waardoor Van Houts bedrijf floreerde. In 1916 werd het bedrijf uitgebreid met een houtzagerij. De jaren daarna bleef de groei zich doorzetten.
De Tweede Wereldoorlog was minder gunstig voor de klompenmakerij. In mei 1940 werd het bedrijf tijdens de Duitse inval verwoest. Maar de gebroeders Van Hout bouwden hun zaak in de jaren daarna opnieuw op.
Van Hout betekende voor Mill veel meer dan alleen een grote werkgever: hij maakte 44 jaar lang deel uit van de gemeenteraad. Hij was wethouder en loco-burgemeester. Hij was voorzitter van het plaatselijke Wit-Gele Kruis en de bezielende kracht achter de verdere uitbouw van de plaatselijke brandweer. Onder zijn leiding werd het plaatselijke brandweerkorps regionaal bekend door zijn parate optreden.
Hij zette zich in voor de ontginning van de Peel. Verder was hij lokaal en regionaal betrokken bij tal van andere organisaties en verenigingen.
Van Hout was getrouwd met Chr. Jenniskens, dochter van de burgemeester van Vierlingsbeek. Hij overleed in 1968.
|
![]() |
![]() |