i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Een straatnaam en een zwembad (dat er niet kwam)

vertelde op 12 december 2009 om 16:21 uur

Haaren kent sinds 1973 een Toon Hermanslaan. Het is de laatste herinnering aan een groots opgezette liefdadigheidsactie ten bate van het geestelijk en lichamelijk gehandicapte kind. Haaren stond die dag landelijk in de schijnwerpers van pers, radio en televisie.

Haaren 1973, Toon hermans onthult zijn straatnaam (Foto: Nationaal Archief)De grote publiekstrekker die dag was de cabaretier Toon Hermans.

Op 11 mei 1973 ging het allemaal om een initiatief van een Haarens comité om geld in te zamelen voor een zwembad ten behoeve van de 300 gehandicapte kinderen in Huize Haarendael. Gaandeweg groeide dit idee uit tot een landelijke actie, waarvan de opbrengst bestemd was voor de toen net opgerichte Nederlandse Sportbond voor geestelijk gehandicapten.

Aangezien Toon Hermans bereid was gevonden zijn medewerking aan de actie te verlenen, werd 11 mei tot TOON-dag uitgeroepen. Toon was niet alleen publiekstrekker, maar bracht zelf ook veel geld in het laatje: Galerie Husstege op Driehoeven hield een verkoopexpositie van 30 olieverfschilderijen van de cabaretier. De verkoop leverde bijna ƒ 4.500,- op. Nog lucratiever was de exclusieve gala-avond waarmee de actiedag werd afgesloten. In de stadsschouwburg van Tilburg schitterde Toon met zijn onemanshow en traden ook andere artiesten belangeloos op. De kaartopbrengst van die avond bedroeg ruim ƒ 37.000,-.

Rijtour door Haaren tijdens Toondag. Toon hermans en burgemeester Burgers (Foto: Nationaal Archief)Eerder op die dag was Toon in een buitengewone raadsvergadering tot ereburger van Haaren benoemd, waarna hij zijn eigen straatnaambordje 'Toon Hermanslaan' bij de verpleegsterwoningen 'De Ruybosch' mocht onthullen.

En het grote zwembad voor de gehandicapte kinderen van Haarendael, de aanleiding voor deze grootscheepse liefdadigheidsactie? Dat is er helaas nooit  gekomen...!

De opbrengst van de actie ging uiteindelijk in zijn geheel naar de Sportbond voor geestelijk gehandicapten. Een al bestaand, veel kleiner zwembadje bleef in gebruik voor therapeutische en recreatieve doeleinden.

Aan het eind van de twintigste eeuw is dit badje dichtgegooid met zand om plaats te maken voor een 'speel-o-theek'. Het demontabele driehoeksbadje, dat er naast lag, is in 2007 aan een derde-wereld-project geschonken, zo wisten (oud) medewerkers van Haarendael te vertellen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 april 2016 om 11:27 uur

Als het geplande zwembad er nooit kwam en het bestaande zwembad is dichtgegooid; bestaat er dan überhaupt behoefte aan een zwembad in Haaren?
In ieder-geval behoeft het aspect -financië- klaarblijkelijk het probleem niet te zijn. Haaren is namelijk anno 2016 de 5e in de lijst van de rijkste Gemeenten in Nederland en de derde van Noord-Brabant.

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 5 april 2016 om 08:45 uur

Ze hebben dus inderdaad geen zwembad nodig, want ze zwemmen al in het geld ha ha

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2009 om 09:10 uur

Waarom de Noordstraat in het zuiden ligt

vertelde op 11 maart 2009 om 14:30 uur

Swiebertje in Geffen

vertelde op 5 september 2009 om 08:54 uur

Meister Wilhelmus Ghijssen, de grote organisator