skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Een wandeling door de Dorpsstraat

Het zien van deze oude ansichtkaart bracht veel herinneringen terug. Graag wil ik de huizen denkbeeldig langslopen en vertellen wat ik er van weet.

In het eerste huis links woonde boer Gerrits met de voordeur aan de Dorpsstraat, en de stallen en het binnenerf aan de Boxmeerse-weg. Het huis stond bij wijze van spreken boven op de kruising. Het zou nr. 2 geweest kunnen zijn. Het volgende huis was een kruidenierswinkel van bakker van Oijen waar je aan de toonbank je boodschappen deed. De auto aan de overkant van de weg was hun bestelauto.

In het volgende pand hebben in mijn vroegste jaren twee gezinnen gewoond. Daarna kwam er een textielwinkel met woning in het totale pand van de gezusters Van Haren. Zij hebben daar misschien wel vijftig jaren een winkel gehad. Het volgende pand was een in mijn ogen een vreemd huisje, heb nooit begrepen waar het voor diende. Een rechthoekig pand van zo’n 4 x 10 meter, waar niet echt iemand woonde. Het volgende huis werd in mijn jeugd daar gebouwd door familie Gijsen, een fietsenmaker/handelaar bewoond, die eerder in het oude gemeentehuis woonde voorbij de kerk (Oeffeltseweg?)

De prachtige statige woning daarop volgend, die er nog steeds staat, werd bewoond door het hoofd van de jongensschool, meester Slicher. Het daarop volgende huis heb ik alleen in mijn herinnering als dat daar een wijkzuster een kamer had gehuurd. De naam van de bewoners ken ik niet (meer). Dan volgenden er drie woningen waar gezinnen woonden met kinderen van mijn leeftijd toenertijd, respectievelijk familie Van de Ven, familie V.d. Heuvel en familie Hubers. In het kleine mooie huisje daarnaast woonden een ouder echtpaar waarvan ik ook geen naam meer weet. Dan was er een fietspaadje dat zo’n 100 meter het veld inliep met aan het eind een woning van familie Claassen.

Het volgende langgerekte lage boerderijtje was van schilder Theijtje Willems. Op deze plaats is later een woning met Boerenbondgebouw neergezet en nog later een sporthal. Dan volgt het huis waar ik woonde met mijn moeder en zus in de eerste grootste helft en in de tweede helft woonde familie Venhuizen. De op de foto zichtbare gevel prijkte het reclamebord van o.a. Lodalientje. Het daarop volgende pand werd bewoond door familie Janssen, die een soortgelijke winkel hadden als wij, concurrent werd dat in die tijd genoemd. Het daarachter liggende huis werd bewoond door familie Hofmans met een bord op de gevel van "Gebitten reparatie". Daarna maakt de Dorpsstraat een bocht naar links.

In de bocht aan de overkant woonde de familie van de Munckhof-Ewals met daarnaast familie Cornelissen. Vervolgens had familie Kocken een smederij met winkel en woonden daarnaast schoenmaker van Tits. In het piepkleine huisje tegenover mijn ouderlijk huis woonde familie Timmers en het daarop volgende boerderijtje, hoek Molenstraat, de familie Arts. Het boerderijtje staat er nog. Aan de andere kant van de weg lag een grote wei waarin koeien liepen van familie Barten, die woonde in het statige huis daar aan grenzend. Je moest een trapje op om de deurbel te bereiken. Het huis daarnaast werd bewoond door weduwe Graat-van Gemert met een sigaretten-, sigaren- en snoepwinkeltje. Vervolgens een grote poort naar de binnenplaats van de boerderij van Dieten en de boerderij zelf. Een grote moestuin aan de andere kant en dan het gebouw wat heel goed te zien is aan de rechterkant van de foto. Het achterste deel was het oude Boerenbondgebouw en later kreeg de Verkennerij hier hun thuisplek tot hete werd afgebroken. In het woongedeelte ter hoogte van de auto woonde de familie Rooijakkers. De voorkant die je niet ziet op de foto, tegenover de kerk, zat Koosje van Rossum met haar snoepwinkeltje, door kinderen druk bezocht.

Reacties (8)

Ad van Rossum zei op 16 januari 2015 om 10:33
Ik heb uw beschrijving van de dorpstr gelezen en u praat over een fietsenmaker
Ik had een oom die in 1965 is overleden en die was rijwielhandelaar fietsenmaker in de dorpstraat hij hete piet smits en zijn vrouw van kempen maar het lijkt mij sterk dat er in die tijd 2 handelaren waren MVG ad
rs zei op 21 januari 2015 om 11:56
Je verhaal klopt. Maar dat was niet de rijwielhersteller die bedoeld wordt in het verhaal. Je oom woonde veel verder in de Dorpsstraat. Nogverder dat de huidige voetbalvelden.
W. Huijbers
Ad van Rossum zei op 21 januari 2015 om 12:21
Ik heb op google earth gekeken want het huis van mijn oom bestaat nog steeds en het ligt precies in het midden van het middelste speelveld dus niet verder als alle velden maar wel veel verder als het begin van de Dorpstraat.
Bedankt voor je reactie GR Ad van Rossum
Toon van den Heuvel zei op 26 oktober 2017 om 21:11
In het huis naast dat van Schlicher woonden Cato en Coba Loeffen.En in het huis naast fam Huijbers woonde Hent Janssen (hent de sneijer) een kleermaker.In mijn beleving zat hij voor het open raam op de tafel in kleermakerszit te werken.Had altijd een knoop in zijn mond en kon brandwonden afbidden.Waarvan akte.
Annie Coenen Jansen zei op 2 februari 2022 om 22:10
In het verhaal staat vermeld , de winkel langs die van Petra haar moeder, dat die was van de familie Janssen. Koos en Nellie Jansen-Selten. De naam van de winkel was " Kleine Bazar". Er was veel speelgoed te koop wat ik weet uit mijn kindertijd, Koos was een broer van mijn vader en is in 1963 overleden
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2022 om 14:18
Hallo Annie, bedankt voor je reactie, wat leuk dat je dat hier laat weten! Weet je nog of je daar ooit zelf speelgoed hebt gekocht? (en wat dat dan was, en wat het kostte?)

En stopte de winkel na het overlijden van je oom Koos, of ging zijn vrouw ermee verder?
Annie Coenen Jansen zei op 4 februari 2022 om 20:35
Hallo, ik heb er zelf geen speelgoed gekocht. Dat was toen nog niet. Ik heb wel een mooie pop en een ganzenbord gekregen van de Sint. Mijn tante heeft de winkel voorgezet, anders had ze geen inkomen. De kinderen waren toen nog jong. Ik meen dat ze begin 70er jaren is gestopt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2022 om 15:56
Ah, helemaal duidelijk hoor, Annie! Bedankt voor deze toelichting.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen