skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Een wandeling door het Lith van vroeger

Hallo, ik ben Gerarda (Grada) van Sonsbeek-de Jong en geboren in Lith op 6 november 1918. Ik woon nog steeds zelfstandig op de Lithsedijk 27 te Lith.

Samen met mijn dochter Gerda Willemse heb ik een soort wandeling door mijn herinnering aan het Lith van vroeger gemaakt, langs alle huizen en bewoners. Het gaat vooral om de periode vanaf ongeveer 1935 tot in de jaren zestig (met af en toe een uitschieter naar nu, natuurlijk).

Mocht je nog vragen hebben, dan kan ik die misschien wel beantwoorden. Je kunt mij of mijn dochter altijd bellen. Je kunt natuurlijk ook direct op deze website reageren via de link hieronder.

De hele wandeling kun je hier lezen of downloaden (PDF, 244kB).

(Bekijk ook de bijdrage van Toon Kwaytaal voor foto's van de Dijk.)

Noot van de BHIC-redactie: Op 18 maart 2011 is Grada van Sonsbeek na een kort ziekbed overleden. Wij bewaren dankbare herinneringen aan haar en zijn haar bovendien nog steeds erg erkentelijk voor de manier waarop zij haar herinneringen aan Lith met ons en al onze bezoekers heeft willen delen.

Reacties (38)

Hans van Haaren zei op 27 december 2009 om 14:27
Ik heb zojuist de "wandeling" gelezen. Het is een geweldig verhaal en zoals het vroeger ook ging met heel veel bijnamen. Mensen mogen best eens stil staan bij "hoe het nu ook al was". Dit is heel goed gelukt mijn complimenten hiervoor. Het verleden breng je zo in het heden is toch geweldig ! Ben benieuwd naar je volgende optreden.
Harrie van Rijn zei op 27 december 2009 om 16:07
Het is heel erg mooi beschreven.
Ik herinner me er nog veel van, en vele namen.Ook mijn oom die verongelukt is werd nog vernoemd Gerad van Zoest.Oude herinnerigen,erg mooi en waarde vol.
Harrie van Rijn geb te Lith 1934
zoon van Piet van Rijn en Lies van Zoest
Mechtilde Meijer, redacteur Maaskroniek HKK Lith zei op 28 december 2009 om 11:47
Het was leuk om met je mee te wandelen Grada. Zelfs voor een niet-Lithenaar is het een boeiende wandeling! Complimenten voor je geheugen, je doet een heleboel mensen veel plezier met deze herinneringen.
Margje zei op 28 december 2009 om 13:31
Oma, wat heb je een prachtig verhaal neergezet.

Ik herinner me er natuurlijk niets van, maar weet wel dat jij voor mij een geweldige oma bent.
Ik ben trots op je!
Johanna Ploegmakers zei op 28 december 2009 om 23:00
Mooie herinneringen,ik kan me nog vele dingen voor de geest halen,vooral van in mijn jeugdjaren.Wat mooi Grada dat je dit verhaal weer bij vele mensen levend maakt.

Herman Wijgerse (jr.) zei op 29 december 2009 om 19:52
Een leuke wandeling.
Je kunt natuurlijk niet iedereen en alles vernoemen.
Maar Tonia Verhoeven mag in dit rijtje ook wel vernoemd worden, dat zou ze leuk vinden.
Ze is begonnen met een friettent in het huisje van de "Pluim".
Later heeft ze het cafe van Slijpens overgenomen waar ze de scepter zwaaide met 7 kinderen en 13 kostgangers.
P. van Hooijdonk zei op 30 december 2009 om 21:08
een prachtig gedetailleerde beschrijving van het oude Lith, waar veel uit te leren valt, door Grada, die nog altijd actief en betrokken is met de Lithse gemeenschap.Ik heb haar ook als zodanig leren kennen en ik wens haar hiermee nog vele goede jaren toe.
Willy van Es zei op 31 december 2009 om 11:23
Goedemorgen Grada ,ik heb het verhaal gelezen prachtig,daar ik een graafse van geboorte ben maar al 33 jaar in lith woon zijn er veel herkebare dingen voor mij ook uit verhalen van vroeger natuurlijk,echt heeeeeel mooi gedaan en op die leeftijd ?? ik teken daarvoor, het is de laatste dag van het jaar, geniet in 2010 van een goede gezondheid,en ga zo door zou ik zeggen x
Toos Willemse zei op 3 januari 2010 om 14:47
Hallo Grada
Met veel bewondering heb ik je verhaal gelezen. dat zal voor vele mensen toch een mooie herinering op halen.ik vindt het heel erg knap van je.en mooi dat je dit gedaan hebt.
en het maakt bij de wat oudere mensen misschien ook weer wat los.en is het fijn om alles nog eens te lezen.en ik wandel graag met je mee.

Groetjes Toos Willemse
Mieke van der schoot zei op 5 januari 2010 om 17:39
Hallo Grada,
We weten bij de KVO al lang dat je veel kan. Maar zo veel onthouden is voor ieder ander bijna onmogelijk.Vond het heel erg leuk om weer meer van Lith te leren. Waar de mensen woonden en werkten. en dan vooral (bij ons) op de dijk.
groetjes,
Joke Versfelt zei op 8 maart 2010 om 14:50
Uw wandeling vind ik prachtig. Ben zelf geboren in Lith en wel op de lithse dijk. Ik ben een dochter van Piet Versfelt die ook in deze wandeling genoemd wordt. In 1936 zijn wij verhuisd naar Eindhoven en nu woon ik in Nederweert(limburg). Ik kom nog regelmatig in lithoyen omdat daar mijn familie nog woont, n.l. de familie Oosterveen-Lacet, U wel bekend denk ik. En dan ga ik ook altijd nog even door Lith. In ons huis woont denk ik nog steeds Leo de Blank. Mooie herinnering. Hartelijke groeten van mij Joke Versfelt.
Gerda Willense zei op 11 maart 2010 om 22:19
Hallo Joke
Ik heb moeder je reactie laten lezen, en ze kent je familie nog goed, jij was nog een jong meisje zei ze.
Bedankt voor je schrijven en sorry dat we je achternaam verkeerd geschreven hebben.
Leo de Blank en zijn vrouw zijn overleden en nu woont hun dochter met haar gezin in het huis.
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 30 maart 2010 om 18:06
Wat een winkels in Lith. Nog een aanvulling. Na het huis van van Erp tegen het huis van Jan van de Boogaard heeft ons huis gestaan. Weduwe van Amstel met 6 kinderen. In 1956 afgebroken. Daarvoor woonden wij op het Marktveld in het huis waar later bartje Balvers in in gekomen.Goed dat er nog iemand is die voor Lith alles zo goed heeft onthouden.

Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 31 maart 2010 om 17:02
Beste mevrouw Grada van Sonsbeek-de Jong, u bent een echte V.I.P. geworden, zoals u wel gemerkt zult hebben aan alle reacties. Ook dochter Gerda mag in die eer delen.

Wat voor Lith geldt, geldt natuurlijk ook voor alle andere plaatsen binnen het werkgebied van BHIC. Daarom een oproep aan iederen met ook zo'n scherp geheugen als mevrouw Grada: leg uw herinneringen aan uw geboorte- of woonplaats vast, al is het maar van de straat waar u opgegroeid bent. Het BHIC is heel blij met uw reacties.
Grada van Sonsbeek zei op 1 april 2010 om 20:05
Klopt helemaal Jeane.
Groetjes Grada
Joke Versfelt zei op 2 april 2010 om 17:23
Heel leuk Gerda om de reactie te lezen en te vernemen dat je moeder nog weet wie ik ben. Intussen heb ik ook een berichtje gekregen van Leo de Blank die in het veerhuis woont. Had hem beloofd om 25 maart langs te komen omdat ik dan op een verjaardag bij mijn nichtje in Lithoyen zou zijn, maar dat is niet doorgegaan omdat mijn nichtje ziek was geworden. Ik zou graag het e-mail nummer van hem willen hebben. Kun je me daaraan helpen of het hem te vragen. Dit contact met Lith vind ik geweldig leuk. En ik vind het ook leuk dat je me hebt laten weten wie nu in ons huis op de dijk woont. Groeten van Joke Versfelt
Francine Deliën van Erp zei op 14 augustus 2010 om 10:00
Hallo Grada

Je kent me niet maar ik ben een nichtje (uit Tilburg) van André Willemse en toevalligerwijs kom ik de beschrijfing van deze wandeling tegen. Mijn complimenten voor zo'n geheugen, super, ik herken hierin mijn eigen intussen overleden moeder zo een beetje, wat mooi dat je dit zo vereeuwigd hebt. Geniet nog van de mooie dagen die je van harte gegund zijn in het mooie Lith al blijft voor ons, Tilburg "de schônste stad van het laand".
Theo en Toos Willemse zei op 14 augustus 2010 om 11:00
Hallo Grada
Wat leuk dat een nicht van Theo ook jou site heeft gevonden
Het is leuk om de reacties weer eens te lezen.we hopen dat je er nog lang van mag genieten.

Groetjes Theo en Toos uit oss
Riet zei op 18 maart 2011 om 18:24
Hoorde zojuist dat Grada is overleden.Grada was een ontzettend lieve en aardige vrouw,altijd belangstellend naar iedereen toe.Ze straalde dat echte moeder zijn uit.

Sterkte voor de fam.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 18 maart 2011 om 20:06
Beste Riet,

dank je wel voor je update over het overlijden van Grada.
Ook wij willen de familie heel veel sterkte wensen bij dit grote verlies.
Joke Versfelt zei op 18 maart 2011 om 21:10
Hallo Gerda
Ik heb zojuist gelezen dat je moeder is overleden. Ben daar erg van geschrokken en wens je dan ook veel sterkte toe met dit grote verlies.Het was nog zo fijn om dingen van vroeger te lezen van je moeder. Zij wist daar nog zo veel van. En nu heb ik weer zo een vraag maar doe dat wel een andere keer, dat lijkt me nu beter. Nogmaals veel sterkte en groeten van mij.
Joke Versfelt
Gerda Willemse van Sonsbeek zei op 20 maart 2011 om 07:37
Beste allemaal
Bedankt voor jullie medeleven .

Moeder is na een heel kort ziekbed van twee dagen op 18 maart gestorven, ze heeft 92 jaar mogen worden.
Het was een geweldige lieve en goede Moeder we zullen haar ontzettend gaan missen .

Hartelijke groeten van haar dochter Gerda
Toos Willemse zei op 20 maart 2011 om 09:11
Hallo Gerda
Wij wensen je heel veel sterkte met het overlijden van je lieve moeder.ook de rest van de Familie.
Je moeder was een hartelijke en lieve vrouw. ik bewaar mooie herineringen aan haar. Denk aan alle mooie dingen met haar.dat geeft je kracht om door te gaan. al zul je haar ontzettend gaan missen.
Sterkte en Groetjes Toos Willemse
Francine Deliën van Erp uit Tilburg zei op 20 maart 2011 om 12:59
Grada
Ik heb je persoonlijk niet gekend maar wel je dochter Gerda. Misschien is zij wel jouw evenbeeld, zo haal ik me dit nu voor de geest. De familie zal zeker mooie herinneringen aan jou bewaren en dat ligt voor een gedeelte mooi op schrift voor de bewoners van het tegenwoordige Lith. Je hebt voor mijn gevoel daar wel een standbeeld verdiend! Veel sterkte voor de familie gewenst.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 maart 2011 om 22:52
Beste Gerda,

Graag wens ik jou en je broers en zussen mede namens ons BHIC-team veel sterkte na het overlijden van jullie moeder. Gelukkig voor haar en voor jullie was ze maar heel korte tijd ziek. Wij bewaren vooral plezierige herinneringen aan haar, niet in het minst vanwege haar levendig vertelde herinneringen op deze site. Moge zij rusten in vrede!

Hartelijke groeten!
Gerda Groen -Kooijmans zei op 4 februari 2013 om 16:31
Ik heb genoten van de hele wandeling en herkende er veel van .Ik kan me nog heel goed herinneren dat ,toen mijn moeder en ik voor het eerst door Lith wandelden in 1941 Jans Hoek op de Dijk stond te wachten tot we weer terugkwamen.Ze hield ons aan en vroeg aan mijn Moeder :"Van wie ben jij er ene ? " Gerda Groen -Kooijmans
Adrie van der Horst zei op 26 december 2016 om 19:15
Wat ik van mijn vader (Gerard van der Horst) weet, is dat hij op 11 november 1905, als jongste van een gezin met elf kinderen, is geboren in Lith. Het gezin bewoonde een boerderijachtige woning achter café Het Haasje. Het verhaal gaat dat die woning kort na zijn geboorte is afgebrand. Het berooide gezin "Van der Horst" vertrok toen uit de regio ( naar verluid om zich in te schepen richting Canada). Dat inschepen is kennelijk niet gelukt, want het gezin vestigde zich begin februari 1906 in Den Haag waar mijn opa een houthandel begon.
Ik vraag me af of en waar er meer te vinden is over die brand eind 1905?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 december 2016 om 13:37
Je zult vast nog wel wat gegevens kunnen vinden in het archief van de gemeente Lith over de periode 1810-1939 (toegangsnummer 7316), wat in te zien is bij het BHIC in 's-Hertogenbosch. B.v. in het gemeenteverslag of in inv.nr. 1359, stukken betreffende zaken van justitie, politie en veldwachters, 1900-1915. En wellicht wordt het ook genoemd in de notulen van deze gemeente.
Adrie van der Horst zei op 28 december 2016 om 21:15
Dank voor uw reactie, @ Mariët Bruggeman. Zijn zulke gegevens misschien via internet te raadplegen - of op te vragen?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:20
Graag gedaan Adrie.
Deze gegevens zijn echter niet via internet in te zien, maar enkel in origineel in onze studiezaal in 's-Hertogenbosch.
Ad Deenen zei op 13 maart 2020 om 13:15
Ik ben helaas nooit in Lith geweest, maar ik heb geprobeerd met streetview de wandeling na te doen. Immers mijn grootvader, die hier Hasje van Zoest verzekeringen heet, maar bij mij Johan van Zoest, rijnschipper, wordt ook genoemd. Erg leuk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 maart 2020 om 19:19
Hallo Ad, wat een inventieve en mooie wijze om op die manier die wandeling toch na te bootsen. Niet helemaal hetzelfde als dat je zelf de sfeer in Lith kunt proeven maar het geeft toch een mooie impressie.
Jo
Jo zei op 13 juli 2020 om 17:30
Een prachtige wandeling. Een mooi verhaal waarvoor mijn dank! Het ontroerde mij. Ik wil het "verhaal" van mijn moeder gaan schrijven, zij is in Lith geboren. Veel namen en plaatsen herken ik uit verhalen van mijn moeder. Vlak voor zij overleed sprak ze meerdere keren op een dag een versje. Mijn broer en ik hadden het nog nooit gehoord. "Maren, Kessel, Lith, Lithoijen, Teeffelen en Oijen, Ravenstein dorpen groot en klein, Alem, Alphen, Dreumel, Megen en Macharen dat zijn er 12 bij mekare. Ik weet niet of het compleet is. Zijn er mensen die het kennen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juli 2020 om 09:32
Bedankt voor je aardige woorden, Jo. En als je het verhaal van je moeder wil delen, dan doen wij dat graag! Wat betreft het versje: ik durf het niet te zeggen en een snelle online zoektocht levert niets op. Maar oudere inwoners weten wellicht meer? Hopelijk meldt diegene zich hier, we wachten af...
Jo
Jo zei op 14 juli 2020 om 13:55
Bedankt voor je antwoord Marilou. Ja, wij hebben het internet ook afgestruind maar niets gevonden. Ik ben ook op zoek naar een verhaal wat ooit in een boek over Lith en de dorpen eromheen heeft gestaan. In het verpleeghuis is het zoek geraakt. Mijn overgrootouders waren Peter van den Hurk (1854-1931) en Adriana de Bijl (1868-1923). Een van hun zonen heeft een verhaal geschreven. Een verhaal dat ging over de oorlog (40-45) in Maren-Kessel. Misschien Kees of Karel. Die namen herinner ik mij. En ome Piet speelde accordeon. En dan was er nog een tante Kee? Ik hoop echt op een reactie. Vriendelijke groet. Jo Mulder.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2020 om 10:18
Hallo Jo, bedoel je misschien dit boek?

Dorpen aan de rivier : Verhalen uit de voormalige gemeente Lith; Ter gelegenheid van de overgang van de gemeente Lith naar de gemeente Oss op 1 januari 2011 / Mechtilde Meijer, 2011

Dat hebben we op onze studiezaal dus dat is in te zien. Heb je daar wat aan?
Jo
Jo zei op 15 juli 2020 om 12:44
Jaaaaaaaa Marilou, dat boek bedoel ik. Met deze informatie kan ik aan de slag om het in mijn bezit te krijgen. Dan kan ik er uit voorlezen. Fijn dat er een studiezaal is, maar ik doe alles met de benenwagen en fiets. Openbaar vervoer zie ik nu ff niet zitten. Da ge bedankt zèt dè witte war!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 10:28
Veel succes Jo, en mocht het onverhoopt toch niet lukken om het boek aan te schaffen, dan weet je ons te vinden !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!