i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Tags:

Een zeer geheimzinnig bruggetje

vertelde op 27 juni 2016 om 12:32 uur

Een rare gewaarwording om deze winterse foto te zien één week na midzomer. Maar we zijn naarstig op zoek naar informatie over deze foto. Volgens onze informatie zien we de Beugtbrug bij Veghel, ergens rond 1971.

Een zeer geheimzinnig bruggetjeDat lijkt duidelijk, maar de straat die op het grondgebied van Heeswijk-Dinther eerst Laag- en verderop Hoog-Beugt heet, wordt in Veghel “Middegaal” genoemd.

En toegegeven: deze brug overspant bepaald geen machtige rivier waarover de vrachtschepen af en aan varen, maar dat wij online niet kunnen vinden waar hij ligt of gelegen heeft, vinden wij opvallend.

Op de achtergrond zien we enige bebouwing. Misschien is dat voor jou voldoende om de plek te herkennen, en ons precies te vertellen waar we hier zijn. Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Annette zei op 1 juli 2016 om 17:32 uur

In het document “ De grens van de gemeint van Veghel met Dinther” door Martien van Asseldonk (www.oudzijtaart.nl) van 25 september 2014 staat op pagina 2 een kaartje met daarbij de tekst
Punt C is het Beugts Brugje, eertijds Hansvoort genoemd…enz.. Er is in deze buurt anders niet zo gauw een plek aan te wijzen waar een oude weg een waterloop of beek kruiste.

Deze waterloop is de Beekgraaf. Al vele malen verlegd en zo ook rond 1976.
Zie BHIC foto’s BCV2524/2527. Het is een smalle zijtak van de rivier de Aa

Voor zo ver te zien op Google maps ligt er momenteel geen brugje meer over de Beekgraaf en is het Beugtsbrugje verleden tijd.

Meer over de Beekgraaf en het Beugtsbrugje is te vinden in Toponiemen Veghel door streekarchivaris W.H. Cornelissen

Chris Mouwen zei op 22 januari 2017 om 18:45 uur

Het zeer geheimzinnig bruggetje lijkt me inderdaad het Beugts Brugske, zoals wij het in onze jeugd (Vijverwijk/Middegaal/Aa-broeken) noemden en kenden. De foto lijkt me wel van ver voor 1971 (telefoonpaal; weg niet breder dan een karrenspoor). Telefoonpaal wijst op een niet onbelangrijke weg (de weg naar Dinther). Silhouet van boerderij op de achtergrond zou dan die van de fam. Bouwdijk-Bastiaans aan de Zwanenburgseweg zijn. Enige tijd geleden woonde daar nog de oude heer B-B. Toch doet de foto me ook denken aan de brug over de Aa die de Aa-broeken verbindt met Dorshout, op zo'n 200 meter van de Beekgraaf. Die brug ligt niet ver van Beugt en de grens met Dinther en is wellicht ooit aangeduid als Beugts Brugske of Beugtbrug. Ik hou het toch ook op mogelijkheid A.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 januari 2017 om 14:34 uur

Bedankt Chris, voor het meedenken bij de vraag bij deze foto.
Dan zijn er al twee mensen die denken dat dit het Beugts Brugske is, dus daar houden we het voorlopig dan op.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 februari 2010 om 08:45 uur

Witte Brug

vertelde op 9 februari 2010 om 11:35 uur

Draaibrug Oisterwijksebaan

vertelde op 2 december 2015 om 18:09 uur

Adempauze