skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eene bouwmans woning maakt plaats voor de baron

De voormalige langgevelboerderij ligt voor de bocht waar Groenendaal over gaat in Broekstraat in Esch. In de bocht lag vroeger Huize Groenendaal dat in het bezit geweest is P.F. van Cooth.


Foto: F. v.d. Langenberg

De boerderij heeft een schilddak en is gedekt met pannen. De twee vensters aan weerzijde van de voordeur zijn behangen met luiken. Boven deze vensters en de voordeur bevinden zich bogen die versierd zijn ornamenttegels. Rechts naast de voordeur een gevelsteen met daarop de tekst: Eerste steen gelegd door L.C.A.A. Fentener van Vlissingen 19 augustus 1922. Naast de boerderij een vrijstaande schuur met aan een zijde een wolfeind. Het zadeldak is gedekt met riet.

Beukenhaag als erfafscheiding

In de verpondingregisters van 1655 werd reeds vermeld dat op deze plaats een bouwhoeve stond. De erfgenamen van Willenken, weduwe van Peter Walraven en daarna Catelyn, weduwe van Jacob van der Sande waren de eigenaars. Nicolaas van Susteren bezat de hoeve van 1670 tot 1681. In 1715 maakte de boerderij deel uit van de eigendommen van de weduwe van Thomas de Bresser. Afstammelingen van Jan Thomas de Bresser verkochten in 1754 het pand aan Theodorus Princen. De boerderij was van 1766 tot 1798 in handen van de familie de Leeuw.

Gerardus Bernardus Verheijen werd in 1830 vermeld als eigenaar. De hoeve maakte deel uit van het aangrenzende herenhuis Groenendaal. In een aankondiging in een krant van 1833 werd de boerderij als volgt omschreven: Eene bouwmans woning, gequoteerd H. no. 54 met schuur, schop en aangelag en bijgelegen teel- en weilanden, met houtwasch en voorpooting, te zamen groot 2 bunders, 63 roeden, 30 ellen, gelegen onder Esch voornoemd, vast aan buitenplaats Groenendaal. Inzet met de slagen op F1.350,-

Na het overlijden van Gerardus B.Verheijen werd zijn zoon Leonardus de eigenaar. Deze vermaakte bij testament de kleine hoeve aan mr. F.P. van Cooth die het pand in 1901 na liet aan de gemeente van Esch. In de twintiger jaren verkocht de gemeente de hoeve aan F.H. Fentener van Vlissingen. Deze liet het oude bouwvallige boerderijtje afbreken en voor F1.200,- het huidige pand bouwen. Cornelis den Ouden pachtte jarenlang de boerderij die in 1978 verbouwd werd tot woning.

De woning, die eigendom was van de fam. Van Rijckevorsel, werd verkocht aan Mr. Henri L.F.M. baron van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Hij was burgemeester van Boxmeer en Oisterwijk en van 1965 tot november 1978 burgemeester van Vught. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot ereburger van Vught. Nadat hij zijn ambt als burgemeester van Vught had neergelegd ging hij samen, met zijn vrouw Jeanne Marie Josèphe Westerwoudt, op Groenendaal 2 wonen. Hij overleed te Esch op 13 juni 2004 en werd in Esch begraven op 19 juni 2004. Zijn vrouw overleed op 27 augustus 2020 en werd eveneens in Esch begraven. Momenteel is het pand in handen van hun zoon Wilbert.

Bronnen:

Monumenten van Haaren Helvoirt Esch Biezenmortel, 2002
Archief, N. v.d. Langenberg-Scheepers
Bijgewerkt, N. v.d. Langenberg-Scheepers, september 2020
Foto, F. v.d. Langenberg

 

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen