i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geffen
Tags:

Eenzame Essopomp

vertelde op 31 januari 2012 om 09:14 uur

Zomaar een fotootje uit Geffen in 1955: een auto, een woning met bedrijfsgedeelte en nog wat huizen. Het tafereel werd vastgelegd door een gemeenteambtenaar, omdat D. van Krey hier nieuw ging bouwen. Misschien veranderde daardoor deze hele omgeving, maar hier is ’t in ieder geval nog niet zo ver.

De Essopomp staat er gewoon in z’n eentje zoals vaker in de vijftiger jaren. Mogelijk had de exploitant een garagebedrijfje, maar dat weten ze in Geffen beter dan wij.

Misschien kennen zij ook wel de chauffeur/eigenaar van de auto links, en herinneren zij zich de reclame op de zijgevel van het huis rechts. We wachten gewoon af….

Reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink (maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen of mailen).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (18)

Frank Groos (Geffen, telefonisch) zei op 3 februari 2012 om 16:04 uur

De Essopomp en het bedrijf erachter waren van onze ouders: verkoop en reparatie van fietsen, brommers en vanaf eind jaren '50 ook auto's. Bovendien reed vader taxi, de auto links op de foto. In 1965 maakte het platte gebouwtje op de voorgrond plaats voor nieuwbouw. Vader groef zelf het gat voor de fundamenten.

Vanwege het milieu moest de benzinepomp op 'n gegeven moment weg uit het dorpscentrum, en omdat niemand van de kinderen in het bedrijf wilde, verkochten mijn ouders in 1984 de garage. In 1988 werden de panden gesloopt en kwam er nieuwbouw voor in de plaats.

Nog 'n anekdote tot slot: hier in Geffen had je in de jaren '50 en '60 'n groentenboer, Toon van Erp (beter bekend als Tontje de Corry), die zijn waar rondreed in een gemotoriseerde driewieler. Omdat die moest worden nagekeken, reed hij 'n keer in onze garage de brug op. Dat gaat niet zo goed met 'n driewieler.... Gelukkig kwamen Toon en zijn voertuig er zonder kleerscheuren af!

Victor Kuijpers, Oss zei op 5 februari 2012 om 17:05 uur

De auto, is een Austin A40 welke ik in 1957/'58 heb gekocht.

Henk Buijks bhic zei op 6 februari 2012 om 09:49 uur

@Victor, mooi dat je deze auto kon identificeren - bedankt! Ik neem aan dat je bedoelde dat je eenzelfde auto heb gekocht, niet de taxi van meneer Groos....

Lambert Hermes (Heesch, telefonisch) zei op 7 februari 2012 om 11:20 uur

Bij het zien van de foto in De Sleutel herinnerde ik me meteen dat Antoon Groos, voordat hij zijn bedrijf in Geffen begon, bij ons werkte. 'Bij ons', dat was in Heesch, aan de Rijksweg in het pand waar nu Henk v.d.Akker zit met zijn electronicazaak. Wij, de familie Hermes, hadden daar een benzinepomp (de eerste in Heesch!), een fietsen- en brommerzaak en een taxi. Antoon reed bij ons de taxi, maar dat was toen natuurlijk nog lang zo druk niet als tegenwoordig.

Later begon Antoon dus in Geffen voor zichzelf. Hij heeft me eens verteld dat hij toen de taxivergunning overnam van iemand anders in Geffen, ik weet niet meer wie. Antoon kreeg er de taxi gratis bij!

De taxi links op de foto is een Ford 1946 of misschien '47. Dat weet ik zeker omdat ik ook in zo'n auto heb gereden.

Overigens ben ik Lambert Hermes van de schoenenwinkel in Heesch.

Henk Buijks bhic zei op 7 februari 2012 om 17:04 uur

Bedankt, @Lambert! Waardevolle aanvullingen: over Antoon Groos, maar ook over het bedrijf van jouw ouders in Heesch. Ben overigens benieuwd of er nog iemand over het merk van de taxi begint, want Victor Kuijpers zag er een Austin A40 in.

Rien Wols bhic zei op 1 maart 2012 om 09:24 uur

@Victor en @Henk: ik denk dat Victor zich vergist. De achterwielkast lijkt inderdaad een beetje op die van een Austin, maar de doorlopende daklijn naar achteren van de Geffense taxi klopt volgens mij niet met het model van de Austin A40 (zie plaatje). <img src="http://www.bhic.nl/data/upload/geffen/geffen,%20austin%20a40%20somerset.jpg" alt="Austin A40 Somerset" width="300" height="159" border="0" />

Wilhelm Ploegmakers, Beusichem zei op 9 maart 2012 om 18:26 uur

De auto lijkt op een Ford maar kan ook een Opel kaptein zijn die had de deurkrukken in het midden en het achterportier ging vanuit het midden naar achter open.

Wim Ploegmakers, Beusichem zei op 9 maart 2012 om 19:41 uur

Zie ook: &quot;Toon Groos en zijn garage&quot; waarover ik een stukje schreef.

W.Ploegmakers Beusichem zei op 24 maart 2013 om 19:39 uur

Toon heeft vroeger voor hij een eigen bedrijf begon in Geffen ook als monteur gewerkt bij Van der Heijden motoren in den Bosch. Toon heeft hij mij verteld toen ik daar werkte. Dat hij bij Hermes in Heesch ook had gewerkt wist ik niet.

Wilhelm Ploegmakers zei op 18 januari 2019 om 22:09 uur

Volgens mij nam Toon Groos de taxivergunning destijds over van Jas Dekkers. Die met Mien een winkeltje had met stoffen, garen knopen ed. Jas en Mien waren de buren van Toon Groos en hadden daar ook het winkeltje.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 22 januari 2019 om 11:17 uur

Bedankt voor de aanvulling Wilhelm. Leuk dat zo'n beroep vroeger overgenomen werd door de buurman van de toenmalige taxichauffeur, en dat de auto praktisch bij de vergunning inbegrepen zat.

Albert
Albert zei op 22 januari 2019 om 11:52 uur

Ik heb de heer A Groos als klant gehad en in mijn herinnering leren kennen op de automarkt in Utrecht, Tilburg of Apeldoorn. Hij had in die tijd ook zakelijke contacten met Autobedrijf Theo Poulussen uit Uden, eveneens een klant van mij.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 08:59 uur

Wat bedoel je met 'als klant gehad'? Handelde je in auto-onderdelen of iets dergelijks? Heeft A. Groos trouwens ooit met je over zijn bedrijf of werkzaamheden als taxichauffeur gesproken?

Albert
Albert zei op 23 januari 2019 om 11:53 uur

Hilde, ik heb inderdaad voor een oliemaatschappij gewerkt. Als "Salesman of the Year" heb ik 7x een plaquette ontvangen en bij mijn afscheid heb ik als dank via de Nederlandse directie een gouden pen ontvangen met inscriptie en embleem van Paul Getty (even googlen) uit VS. Helaas is deze bij een van de 5 inbraken in ons huis door inbrekers ook meegenomen. Voor Paul Getty werden in mijn tijd 7 scheepsschroeven gemaakt met een doorsnede van 7,5 meter voor te bouwen supertankers in Japan. Bij het vervoer van de eerste schroef van Drunen naar de scheepswerf van Verolme in Heusden is een rapportage gemaakt door de TV. Hierover moeten bij BHIC ook foto's aanwezig zijn.

Albert
Albert zei op 23 januari 2019 om 11:57 uur

Hilde, de schroeven werden gemaakt bij Lips in Drunen. Mogelijk is er ook een archief aanwezig van dit bedrijf, want Lips is overgenomen door Chinezen en ook de productie is nu in China. Helaas!!!

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 10:15 uur

Wat een glansrijke carrière Albert, en wat een bijzonder beroep. We hebben inderdaad foto's van het vervoer van zo'n scheepsschroef, echt een aanrader om die te bekijken want dat was een indrukwekkend straaltje vervoerskunsten: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=transport%20Lips&page=1&reverse=0 Wat Lips in Drunen betreft, we hebben daar in ieder geval wat (mogelijke) handelsdossiers van: http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&miadt=235&mizig=25&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mires=0&mizk_alle=Lips&mip3=Drunen en ook een flink aantal hinderwetvergunningen: http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=21&miadt=235&milang=nl&mizk_alle=Lips&miview=tbl

Albert
Albert zei op 24 januari 2019 om 10:22 uur

Inderdaad Hilde en ik was erbij in opdracht van de maatschappij vanaf de toespraak tot en met aflevering op de werf van Verolme in Heusden.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 12:16 uur

Reed je ook echt in de vrachtwagen of bijbehorende colonne mee? Hoe dan ook, lijkt het me echt bijzonder om mee te maken. Was je in het vervolg ook bij andere afleveringen van dergelijke scheepsschroeven? Of was dat eenmalig?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 december 2009 om 09:15 uur

Tanken in Heesch

vertelde op 29 april 2011 om 08:33 uur

Poseren bij de pomp

vertelde op 12 april 2012 om 11:09 uur

DAF en ESSO onder één dak