skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eerste Chinese restaurant in Oss: Tai-Pei

Nasi goreng, babi pangang of een rijsttafel: de keuken van ‘De Chinees’ neemt vanaf de jaren vijftig een grote vlucht in Nederland. In 1957 opent het eerste Chinese restaurant in Oss zijn deuren, Tai-Pei, van de familie Ling.

Hoewel voor veel Nederlanders in de jaren vijftig de eerste kennismaking met buitenlands eten op grotere schaal plaatsvindt, komen de eerste Chinese restaurants al vóór de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. In de jaren dertig, midden in de crisis, gaan Chinese migranten zelfgebakken pindakoekjes op straat verkopen. Een voorzichtig begin van wat later zal uitgroeien; van een eettentje naar restaurant.
Deze Chinezen bleven graag hun eigen eten nuttigen. Langzaam aan komen er Nederlanders bij. De Chinese mannen huwen een Nederlandse vrouw. De vrouw heeft familie en vrienden en die eten natuurlijk mee.
Jou Ting Ling: "Als ik vroeger bij vrienden speelde werd ik rond 17.00 uur langzaam naar buiten gebonjourd, want ze gingen eten. Bij ons kon dat niet. Je moest bij ons mee eten anders
waren we beledigd."

Heb je al gegeten?

Vroeger werd in china niet 'ni hao' (jij goed?) gezegd, maar 'heb je al gegeten'? Kwam een Chinees bij een andere Chinees dan werd dit drie maal gevraagd en als je echt niet wilde eten dan moest je ook drie maal beleefd weigeren.

Na de Tweede Wereldoorlog groeit de populariteit van deze restaurants. Indische migranten en Nederlandse militairen die in Indië zijn geweest, willen wel meer dan de vertrouwde aardappel. Chinese restaurants passen zich wel aan de Nederlandse smaak aan en zorgen voor ‘laagdrempelige’ gerechten als loempia’s, saté met pindasaus en nasi goreng. En door de Indische invloed krijgen veel Chinese restaurants een ‘Chinees-Indische’ keuken, aangepast aan de behoefte van de nieuwe stroom aan migranten: minder pittig en grotere
porties.

In Oss opent het eerste Chinese restaurant Tai Pei aan de Walstraat 48 haar deuren; De heer Ling met zijn Nederlandse vrouw. Jou Ting Ling stuurde ons enkele foto’s toe van het restaurant, vermoedelijk gemaakt
in de jaren vijftig. Wie kan ons hier meer over vertellen?

 

Reacties (2)

Aart zei op 7 januari 2023 om 18:33
Mooi verhaal en een bijzondere foto van een hardwerkende beroepsgroep (kok) die voor veel Nederlanders onzichtbaar aan het werk zijn in de keuken. Zij zorgen er voor dat de maaltijden snel op tafel komen of verpakt kunnen worden afgehaald op het aangegeven tijdstip.
René Valk zei op 22 januari 2023 om 17:09
Over die pinda koekjes had mijn oma een liedje want die kwamen zelfs in Kaatsheuvel (toen 6.000 inwoners ! : Pinda pinda lekkah lekkah is het begin meer weet ik niet !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen