skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Eieren halen

Al sinds de Middeleeuwen bestaat het gebruik om op de woensdag vóór Pasen eieren op te halen. Antoon Coolen sr. vertelt hier smakelijk over in zijn 'Brabantse Schetsen'. In tegenstelling tot veel andere plaatsen is in Helvoirt deze traditie de hele 20e eeuw blijven bestaan en tot op de dag van vandaag wordt er in de Paasweek om eieren ‘gebedeld’. Tegenwoordig gaat de opbrengst echter naar een goed doel.

Aanvankelijk was het de armere bevolking die bij de rijkere boeren om eieren gingen bedelen voor ná de vastentijd, omdat er dan toch een overschot aan eieren was. Tijdens de vastentijd (40 dagen voor Pasen) mochten immers geen vlees, eieren of zuivelproducten gegeten worden.

In de loop der eeuwen veranderde het gebruik enigszins. Het werden de schooljongens uit het dorp die in groepen bij alle huizen en boerderijen langsgingen om eieren op te halen. Wie zelf geen kippen had, gaf centen.

Voorafgaand aan deze belangrijke woensdag maakten alle jongens een mooie stok door in de bast van een stevige tak figuurtjes uit te steken. Met die tak werd flink op de grond geroffeld bij het zingen van de traditionele eierliedjes:

"Vrouwke, vrouwke doet oe best, Haolt de eier uit oew nest, Van die witte hebben, God zal ze kennen, Eén ei is geen ei, 't-twidde is eenhallef ei, 't-derde is een paosei."

Deze tekst werd overigens voor de pastoor en de andere  'hoge heren' in het dorp niet mooi genoeg geacht. Daar zongen ze de volgende versie:

"Vrouwke loat oew kènder schoole goan! Wie zal ze leere? Onze-lieve-Here! Wie zal ze houwe? Onze-lieve-Vrouwe!", en dan weer gevolgd door het refrein.

Wie niet opendeed werd natuurlijk afgestraft met een eigen liedje:

"D'r is 'n gatje in de deur! Doar kèkt de gier'gen duvel deur!"

De opgehaalde eieren gingen in grote manden. Eén van de jongens werd aangesteld als de Judas, hij bewaarde het geld. Als onderscheid droeg hij een helemaal witte stok, zonder bast.

En aan het eind van de wandeling wachtte de picknick. Daarvoor waren de hele tijd al manden met boterhammen en koffie en thee meegezeuld. Tot slot van de mooie dag werden deze dan leeggegeten bij de Loonse en Drunense Duinen. 

Reacties (6)

Fien Vugts-Timmermans zei op 26 december 2013 om 17:16
Ik kijk met verwondering naar de foto waar de boerin in de deuropening staat Dat is namelijk de boerderij waar toen mijn ouders en mijn broers en zussen woonde Ik ben later in hetzelfde gezin geboren. Die boerderij stond direct achter Duinoord op de Distelberg Later heeft mijn vader Duinoord gebouwd en daar heb ik toen op deze aardbol neer gezet
De oude boerin die op deze foto in de deur staat was mijn tante (zus van mijn moeder en het meisje naast haar dat is mijn zus Cor Timmermans toen Kee genaamd,ze leeft nu nog! ze is nu 89 jaar en woont in Ausralie...Ze is later getrouwd met Bernhard v. Iersel.
Ik heb nog ergens wel een foto van het boerderijtje dat is pas gesloopt in ongeveer 1954-1955
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 29 december 2013 om 10:46
Beste Fien, wat geweldig dat je de boerderij van je ouders herkent. Wil je de foto van de boerderij met ons delen door een scan ervan naar het BHIC te sturen? Alvast bedankt.
miranda zei op 19 maart 2014 om 18:30
De boerin is een tante van mijn oma Mien Timmermans, Kee een nichtje.
miranda zei op 19 maart 2014 om 21:31
De boerin is geen tante maar Kee en Fien zijn wel nichtjes van Mien Timmermans.
Fien Timmermans zei op 19 maart 2014 om 22:12
Wat leuk die reactie Het klopt wat ze zegt die boerin was ook fam. van mijn moeders kant en die Miranda van mijn vaders kant. Kan ik in contact komen met die Miranda??
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 20 maart 2014 om 16:59
@Fien, ik heb jouw verzoek per e-mail aan Miranda voorgelegd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen