
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het leven van Franciscus Antonius Josephus Petrus van Hooff kent geen al te beste start. Enkele weken na zijn geboorte overlijdt zijn moeder Antonetta Jaspers, nog maar 26 jaar. De kleine Frans komt ter wereld in Gendringen, op 9 april 1918. Waarschijnlijk heeft hij de tweede vrouw van zijn vader, Albertus Johannes van Hooff, als z'n eigen moeder beschouwd. Zijn vader hertrouwt als Frans net twee jaar is, met Maria Francisca Verhoeven. Zo groeit Frans op, als burgemeesterszoon in Oerle-Veldhoven.
Met zijn komst van als kapelaan naar Asten (Heusden) beginnen ook de jaren vijftig. Ook in Den Dingen maakt hij een intrigerende entree, weet Gerard Jeuken zich te herinneren, want de kapelaan is net aan zijn stembanden geopereerd, en kan alleen maar fluisteren. Iets dat later weer goed zou komen, gelukkig maar want Van Hooff is een goed verteller.
Duiveluitdrijving
Over de missie bijvoorbeeld. Voorzien van talloze attributen - van slagtand tot slangenhuid en van kransen van tanden tot opgezette krokodillen – weet hij zijn jonge publiek te boeien. Mocht je je even aan zijn verhaal onttrekken, dan loop je het risico om met een goed gemikte gum weer bij de les te worden gehaald. Maar meestal hangt de jeugd aan zijn lippen om de verhalen over onder meer duiveluitdrijving te horen.
(tekst gaat onder de foto verder)
Of Van Hooff laat kinderen aan de tanden van de krokodil voelen, en dan duwt dan voorzichtig de bek dicht. Aanschouwelijk onderwijs, nog voordat het is uitgevonden. Wat ook indruk heeft gemaakt: die keer dat hij bladluizen in een glas water doet en dat beeld dan met een projector uitvergroot op de witte muur van het lokaal. De kleine bladluizen kruipen als grote gedaantes over de wand; een ongelooflijke gewaarwording voor de leerlingen.
Andere herinneringen gaan over zijn handwerklessen. De kapelaan weet veel voor elkaar te krijgen (“Pro Deo betekent niet voor niets Voor God”, zo zal hij nog vaker betogen) en zo is het klaslokaal voorzien van plankjes, schuurpapier, verfpotjes en plakkaatverf. Zo weet hij zijn leerlingen ware kunstwerken te laten maken.
(tekst gaat onder deze ingestuurde foto van Bart Aerssens verder)
Lanterfanten
Maar online herleeft de kapelaan vooral door de talloze foto’s die hij in en om Den Dungen maakt. Van eerste communies tot uitstapjes aan zee, van het werken op het land tot lanterfanten in de tuin. En bijzonder: veel van zijn beelden zijn in kleur. Dankzij zijn opnames krijgen onze herinneringen uit die tijd kleurrijke nuances. Van Hooff sluit hiermee de zwartwit-decennia af, en opent voorzichtig de wereld naar de moderne tijd. Zoals hij in de klas vertelt: “Bij Philips wordt een schermpje ontwikkeld, en als je dat op je radio plaatst, kun je de nieuwslezer zien. Echt waar.”
Lees meer over deze bijzondere pastoor in het uitgebreide verhaal van Jan van der Dungen (met nieuwe feiten en foto's van Van Hooff):
Pastoor Van Hooff verdient zetel naast Gods' eretroon
Foto hierboven via Peter Jeuken, met onder andere Michel Cortooms, Arnold Rovers, Noud Nijssen, Piet Nijssen, Adriaan Rovers, Van Gerwen, Hennie Nijssen, Jan Gordijn, Eimbert Haazen, Wies Madou, Peter Jeuken
(door Jan van der Dungen)
Benieuwd naar de foto’s die de kapelaan heeft gemaakt? Klik dan hier. Geniet ervan ;)