skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Eigenzinnige kapelaan Van Hooff geeft jaren vijftig kleur

Stevig doortrappend, zijn zwarte soutane wapperend langs zijn damesfiets. Of voor de klas, met een Afrikaanse hoofdtooi op. Kapelaan Van Hooff heeft veel indrukken nagelaten in Den Dungen, het dorp waar hij in de jaren vijftig werkzaam was. Niet in de laatste plaats, omdat hij zoveel alledaagse taferelen heeft vastgelegd met zijn camera, hiermee een prachtige erfenis nalatend.


Het leven van Franciscus Antonius Josephus Petrus van Hooff kent geen al te beste start. Enkele weken na zijn geboorte overlijdt zijn moeder Antonetta Jaspers, nog maar 26 jaar. De kleine Frans komt ter wereld in Gendringen, op 9 april 1918. Waarschijnlijk heeft hij de tweede vrouw van zijn vader, Albertus Johannes van Hooff, als z'n eigen moeder beschouwd. Zijn vader hertrouwt als Frans net twee jaar is, met Maria Francisca Verhoeven. Zo groeit Frans op, als burgemeesterszoon in Oerle-Veldhoven.

Met zijn komst van als kapelaan naar Asten (Heusden) beginnen ook de jaren vijftig. Ook in Den Dingen maakt hij een intrigerende entree, weet Gerard Jeuken zich te herinneren, want de kapelaan is net aan zijn stembanden geopereerd, en kan alleen maar fluisteren. Iets dat later weer goed zou komen, gelukkig maar want Van Hooff is een goed verteller.

Duiveluitdrijving

Over de missie bijvoorbeeld. Voorzien van talloze attributen - van slagtand tot slangenhuid en van kransen van tanden tot opgezette krokodillen – weet hij zijn jonge publiek te boeien. Mocht je je even aan zijn verhaal onttrekken, dan loop je het risico om met een goed gemikte gum weer bij de les te worden gehaald. Maar meestal hangt de jeugd aan zijn lippen om de verhalen over onder meer duiveluitdrijving te horen.

(tekst gaat onder de foto verder)

Of Van Hooff laat kinderen aan de tanden van de krokodil voelen, en dan duwt dan voorzichtig de bek dicht. Aanschouwelijk onderwijs, nog voordat het is uitgevonden. Wat ook indruk heeft gemaakt: die keer dat hij bladluizen in een glas water doet en dat beeld dan met een projector uitvergroot op de witte muur van het lokaal. De kleine bladluizen kruipen als grote gedaantes over de wand; een ongelooflijke gewaarwording voor de leerlingen.

Andere herinneringen gaan over zijn handwerklessen. De kapelaan weet veel voor elkaar te krijgen (“Pro Deo betekent niet voor niets Voor God”, zo zal hij nog vaker betogen) en zo is het klaslokaal voorzien van plankjes, schuurpapier, verfpotjes en plakkaatverf. Zo weet hij zijn leerlingen ware kunstwerken te laten maken.

(tekst gaat onder deze ingestuurde foto van Bart Aerssens verder)

Lanterfanten

Maar online herleeft de kapelaan vooral door de talloze foto’s die hij in en om Den Dungen maakt. Van eerste communies tot uitstapjes aan zee, van het werken op het land tot lanterfanten in de tuin. En bijzonder: veel van zijn beelden zijn in kleur. Dankzij zijn opnames krijgen onze herinneringen uit die tijd kleurrijke nuances. Van Hooff sluit hiermee de zwartwit-decennia af, en opent voorzichtig de wereld naar de moderne tijd. Zoals hij in de klas vertelt: “Bij Philips wordt een schermpje ontwikkeld, en als je dat op je radio plaatst, kun je de nieuwslezer zien. Echt waar.”

Lees meer over deze bijzondere pastoor in het uitgebreide verhaal van Jan van der Dungen (met nieuwe feiten en foto's van Van Hooff):

Pastoor Van Hooff verdient zetel naast Gods' eretroon

Foto hierboven via Peter Jeuken, met onder andere Michel Cortooms, Arnold Rovers, Noud Nijssen, Piet Nijssen, Adriaan Rovers, Van Gerwen, Hennie Nijssen, Jan Gordijn, Eimbert Haazen, Wies Madou, Peter Jeuken

Levensloop Franciscus Albertus Joseph van Hooff

(door Jan van der Dungen)

 • Geboren in Gendringen op 9 april 1918, uit het huwelijk van Albertus Joannis van Hooff met de aannemersdochter Antonetta Jaspers
 • Vernoemd naar grootvader Van Hooff in Eersel
 • Moeder Antonetta overlijdt binnen drie weken na zijn geboorte
 • Vader Albertus gaat 16 februari 1920 terug naar de Kempen, naar Oerle en wordt burgemeester wordt
 • Albertus hertrouwt op 12 juli 1920 in Riethoven met dochter Maria Francisca van de oud-burgemeester van Riethoven Willem Verhoeven
 • Per 1 mei 1921 wordt Albertus burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Veldhoven
 • In 9 september 1929 komt jonge Frans naar Veldhoven (vermoedelijk vanuit kostschool)
 • Op 13 december 1930 naar een internaat in Eindhoven te gaan, vermoedelijk Eikenburg
 • Op 16 oktober 1936 vertrekt hij naar het seminarie in Haaren
 • Op 25 juli 1942 is de priesterwijding door Mgr. W. Mutsaers
 • Tijdens deze oorlogsjaren gaat Frans vermoedelijk naar Knegsel, waar pastoor Houbraken ziekelijk is en wel wat hulp kan gebruiken. Zijn ouders houden zich schuil voor de bezetter in de pastorie van de H. Monulphus en Gondulfus
 • Van 1945 tot 1950 trekt Frans van Hooff de wereld rond, en bouwt zijn exotische attributen op. Tot hij in augustus wordt benoemd tot kapelaan van Heusden (bij Asten)
 • In oktober 1956 wordt Frans benoemd tot kapelaan in Den Dungen, tot juli 1959 als hij kapelaan wordt, nu in Tilburg (Vredeskerk). Daar blijft hij tot februari 1967
 • Met ingang van 11 februari 1967 wordt hij pastoor in Weebosch en blijft dat 12,5 jaar tot oktober 1979
 • Daarna vestigt hij zich aansluitend, meteen in oktober 1979, in IJsland
 • Frans van Hooff overlijdt op 4 mei 1995 tijdens een pelgrimstocht in Jeruzalem, 77 jaar
 • Zijn lichaam wordt naar IJsland teruggevlogen en hij wordt in Reykjavik begraven

Benieuwd naar de foto’s die de kapelaan heeft gemaakt? Klik dan hier. Geniet ervan ;)

Reacties (68)

Mark Goossens zei op 15 november 2019 om 16:25
Eindelijk wat meer informatie over deze fotograaf! Hij had niet alleen een goed oog om het alledaagse leven met zijn camera vast te leggen, hij was, zo lijkt uit deze verhalen, een toffe kerel en iemand die schoolkinderen inspireerde.

Toch blijven er vragen:
- Waar kwam hij vandaan?
- Hoe lang was hij in Den Dungen?
- Waar is hij naar toe gegaan?
- Zijn foto's hier online zijn vrijwel allemaal uit 1957-1959, waaruit ik concludeer dat dat waarschijnlijk zijn periode in Den Dungen was. Maar, er staan hier een paar foto's uit 1955 gemaakt in de VS van deken Xavier Smits die uit Den Dungen kwam. Als 1957-59 zijn Dungense periode was, wat deed hij dan bij een Dungenaar in de VS twee jaar eerder?
- Waarom hebben al zijn foto's betrekking op Den Dungen? Fotografeerde hij voor en na zijn Dungense periode niet?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2019 om 19:04
Hallo Mark, eerlijk gezegd: één van de redenen waarom het zolang heeft geduurd voordat er een verhaal over deze kapelaan is gekomen, is dat we zo weinig over en van hem weten. Gelukkig hebben enkele inwoners hun herinneringen aan hem gedeeld, maar op alle vragen die jij stelt, zouden we ook graag antwoord hebben.

Er lijkt wat spraakverwarring te zijn, doordat er nog een kapelaan Van Hoof(f) in die periode in Brabant actief is geweest (overigens ook met een prachtige levenswandel die hem uiteindelijk naar IJsland bracht). Maar we onderschrijven graag al je vragen over deze fotograferende kapelaan op deze plek. Alle informatie is meer dan welkom! Wie weet er meer?
Jan van den Dungen zei op 19 november 2019 om 16:37
Beschikbare informatie Jan van den Dungen (inderdaad ooit afkomstig uit Den Dungen) op dit moment over:

PASTOOR FRANS VAN HOOFF – WEEBOSCH (GEM. BERGEYK) VAN 1967-1979
Pastoor Franciscus (Frans) A.J. van Hooff (1918-1995) werd op 9 april 1918 geboren in Gendringen. Hij werd in ’s-Hertogenbosch priester gewijd op 25 juli 1942.
Hij werd met ingang van 11 februari 1967 tot pastoor benoemd van de Gerardus Majellakerk in het gelijknamige bedevaartsoord Weebosch (gemeente Bergeyk). Daar bleef hij 12 jaar tot oktober 1979.
In die maand oktober 1979, komt na de viering van zijn 12 ½ jarig jubileum als Weebossche(r) pastoor een einde hier aan zijn pastoraat en hij vestigt zich op 22 oktober 1979 in IJsland. Op dit moment werd de parochie te klein voor een eigen pastoor, dus Van Hooff kan met recht als de laatste eigen pastoor van de Weebosch worden beschouwd. In juni maakt hij met het Legioen van Maria voor de tweede maal een pelgrimstocht naar het onherbergzame land.
Hij overleed op 4 mei 1995 in Jeruzalem tijdens een pelgrimstocht naar het Heilige Land en werd op 12 mei van dat jaar in Reykjavik begraven.
Norah zei op 19 november 2019 om 17:03
Dag Jan,

Verloopt jouw stamboom ook via Vught etc.?
Jan van den Dungen zei op 19 november 2019 om 17:08
Neen Noah, eind 16e eeuw reeds naar Bergeijk vertrokken
Norah zei op 19 november 2019 om 17:16
Totaal geen familie.
Mark Goossens zei op 19 november 2019 om 23:35
@Marilou: Bij al die foto's van de kapelaan is zijn naam consistent als "Van Hoof" gespeld. Moet dat met dubbel "F" zijn? Of is die andere kapelaan juist de dubbel "F" kapelaan?

@Jan: Als ik Marilou goed begrijp is die kapelaan Frans van Hooff (die met IJsland is gerelateerd) niet de kapelaan die eind jaren '50 in Den Dungen al die foto's schoot. Of begrijp ik het verkeerd?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2019 om 08:57
Hallo Mark en Jan, ik ben even kwijt waarom precies, maar om een bepaalde reden ben ik er vanuit gegaan dat de pastoor van Weebosch een andere was dan 'onze' kapelaan uit Den Dungen. Maar nu Jan dit meldt, ga ik toch twijfelen: is het dan toch dezelfde persoon? En zo ja, wat is dan de juiste schrijfwijze van zijn achternaam? (want inderdaad Mark, ik kom zowel Van Hoof, als Van Hooff tegen)

Als richtlijn heb ik het berichtje uit De Tijd (20-10-1956) over zijn benoeming in Den Dungen aangehouden, gelezen via Delpher:

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=A.+van+Hooff+Den+Dungen&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=1%7C20e_eeuw%7C1950-1959%7C&page=1&sortfield=date&coll=ddd&identifier=ddd:011207892:mpeg21:a0213&resultsidentifier=ddd:011207892:mpeg21:a0213

(ik zal dat ook proberen door te voeren bij de fotobeschrijvingen)
Jan van den Dungen zei op 20 november 2019 om 10:03
Beste Marilou en Mark,

Ik raak er steeds meer van overtuigd, dat deze kleurrijke- en eigenzinnige kapelaan / pastoor één en dezelfde persoon is als Franciscus van Hooff, die weliswaar in Den Dungen veel foto's en herinneringen (ook in Weebosch) heeft nagelaten, maar niet veel over zijn eigen persoon. Zoon uit het eerste huwelijk van de burgemeester van Veldhoven, Albert van Hooff, waarnaar de bekende Burgemeester van Hoofflaan in Veldhoven is vernoemd. Ik ga dat hier verder onderzoeken en hiermee dit verhaal verder aanvullen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2019 om 13:09
Heel graag, Jan! De nieuwsgierigheid wordt nu alleen maar groter ;)
Mark Goossens zei op 20 november 2019 om 21:04
Hier zie je diezelfde kapelaan tijdens een mis die dag or rechts:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/c11b9078-45f9-11e3-9df1-cf099b15d442/media/c9f8abe2-cb4f-23b6-a830-9fe1eac4d2fd

Maar, op de knieën voor pastoor Cox lijkt me ook een kapelaan. Is hij het wellicht? (Ik denk niet dat Den Dungen meer dan twee kapelaans had en de periode komt overeen met zijn foto's.)

Hier zie je die knielende kapelaan buiten op het Heilig Hartplein knielend naast pastoor Cox. Het moet haast wel 1 van die 2 kapelaans hier zijn.

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/c0f3f6f8-45f9-11e3-a93e-6731d382ff58/media/d6f85472-a4f1-6554-239a-cd28eb97404d
Mark Goossens zei op 20 november 2019 om 21:44
En dan is er deze vage foto van een kapelaan Van Hooff naast pastoor Cox, en profile, maar gezien zijn haar (of het gebrek daar aan) sluit dat de kapelaans op bovenstaande foto's uit: http://sleutjes.net/enter/plaatjes/534_19580722_z.htm
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 november 2019 om 09:33
Nauwgezet speurwerk, Mark! En goed te merken dat er meer mensen gefascineerd zijn door deze bijzondere kapelaan ;) Ik ga achter de schermen een mailtje sturen naar Gerard Jeuken die eerder uit eigen ervaring op onze site vertelde over de kapelaan. Hopelijk kan hij meer uitsluitsel geven.

Wordt hopelijk snel vervolgd!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 november 2019 om 12:41
En ja hoor, Gerard Jeuken reageert gelukkig snel, en zegt bij de foto zoals die nu is toegevoegd aan het verhaal (zie hierboven): "Dit is 100 procent zeker, de enige echte kapelaan / pastoor van Hooff."

Kijk, daar kunnen we wat mee ;) Dus dank voor al je suggesties en nazoekwerk, Mark, en Gerard, jij voor je overtuigende bevestiging.

En Jan, we blijven natuurlijk uitzien naar je aanvullingen, want het is duidelijk dat deze kapelaan alle aandacht verdient.
HenkD zei op 21 november 2019 om 14:29
En hier dan een foto van de pastoor Frans van Hooff die in Reykjavik belandde.
Ik zie zeker gelijkenissen met de foto hierboven.
Het is tevens een "ter nagedachtenis" met een beschrijving van zijn leven op IJsland. Wederom een mooi verhaal en inderdaad een bijzonder persoon.

En een opmerking viel mij op: "hij fotografeerde veel en had in het bijzijn van kinderen de leukste en dolste trucs".

https://verdrukking.tips/2017/09/16/pastoor-van-hooff-van-bergeijk-weebosch-een-klapstoeltje-in-de-hemel/
Mark Goossens zei op 21 november 2019 om 15:42
Dank HenkD! Hij lijkt me de bescheidenheid zelve, hetgeen zijn oog voor mensen bij zijn fotografie hobby ongetwijfeld verklaart. Ik begrijp dat hij al sinds 1942 priester was, en dus geen jonge kapelaan (zoals ik aannam) toen hij in Den Dungen was eind jaren '50.

Overigens, er zitten ook kleurenfoto's in het BHIC archief gemaakt door pastoor Cox van begin jaren '60. Wellicht is pastoor Cox wat dat betreft aangestoken door kapelaan Van Hooff? Begin jaren '60 was kleurenfotografie nog steeds de uitzondering. Dat werd pas standaard rond 1970. Dus al was Van Hooff weg uit Den Dungen, we hebben vermoedelijk door hem ook kleurenfoto's van begin jaren '60.
HenkD zei op 21 november 2019 om 16:00
Dat zou goed kunnen Mark, dat hij de kleurenfotografie in Den Dungen op de kaart heeft gezet. Mooie man, zo te zien en te lezen.

Maar bescheidenheid is niet het eerste wat mij opvalt. Hij doet me denken aan sommige van de zusters, nonnen, broeders en paters die ik in mijn lange schooltijd heb meegemaakt. Telkens zat daar wel iemand tussen die fris, opgewekt, monter en enthousiast de wereld inkeek.
Tuurlijk met eenvoud en matigheid maar vooral toch ook een bepaalde gedrevenheid en kracht.
Mark Goossens zei op 21 november 2019 om 16:51
Overigens, in dat artikel achter de link van HenkD: "hij fotografeerde veel". Er moeten dus meer foto's van hem zijn dan alleen de Dungense foto's hier op de BHIC site.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 november 2019 om 19:49
Hallo Henk, Mark en Jan, wat een verrijking om op deze manier steeds meer te weten te komen over deze fotograferende geestelijke! Niet alleen omdat het een buitengewoon intrigerende persoonlijkheid is met een opvallende levenswandel, maar ook omdat mensen zoals kapelaan Van Hooff het verdienen deze aandacht te krijgen. Wat mooi dat op deze manier gezamenlijk aan een soort 'monumentje' voor hem wordt gebouwd.

Dank allen!
HenkD zei op 24 november 2019 om 14:43
En op een archiefsite als deze hoort natuurlijk ook een stukje achtergrond van deze kapelaan.

Frans van Hooff
(Franciscus Antonius Josephus Petrus)
(geboren 9-4-1918 Gendringen – overleden 4-5-1995 Jeruzalem)

Zijn ouders waren:
- Albertus Johannes van Hooff (*6-5-1891 Eersel, +16-5-1951 Utrecht)
(zoon van Franciscus van Hooff en Elisabeth Waalen)
Gehuwd in Budel op 2-5-1917 met
- Antonetta Jaspers (*15-8-1891 Budel, +27-4-1918 Wisch)
(dochter van Joseph Maria Jaspers en Antonetta Lamers)

Zijn moeder Antonetta Jaspers overleed in Wisch (Gendringen) op 27-4-1918 – 26 jaar oud, slechts enkele weken na zijn geboorte.
Zijn vader Albertus hertrouwde op 12-7-1920 in Riethoven met Maria Francisca Verhoeven (geboren Riethoven). Hij was burgemeester van Oerle-Veldhoven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 november 2019 om 08:46
Met dank voor deze waardevolle aanvullingen, Henk! Ik heb ze deels verwerkt in het verhaal.
Merci!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 november 2019 om 15:33
Via Gerard Jeuken hebben we ook een reactie van zijn jongere broer Peter (zie ook de mooie foto onder aan het verhaal, veel dank daarvoor!) Peter schrijft hierbij:

"Volgens mij was dat in 1956. Ik was toen nog maar kort bij de misdienaars. Aan de kleding te zien, was het zomer. Er werd altijd op zaterdagmiddag geoefend. Ik vermoed dat ook toen de foto is gemaakt.
De kapelaan heeft ooit voor de misdienaars een uitje georganiseerd. Hij had een grote personenauto van een parochiaan geleend. Met misschien wel tien dienaars (waarschijnlijk alleen de oudsten) erin gepropt, reden we naar de open dag op het militaire vliegveld in Veldhoven. Hij reed expres via omwegen omdat hij blijkbaar autorijden leuk vond, en de streek waar hij gewoond had nog eens wilde bekijken.
Onderweg zijn we - vlak bij de Belgische grens - aangehouden voor een routinecontrole door de douane. De kapelaan legde uit dat we geen smokkelaars waren en gewoon naar de open dag gingen. Ik meen nog dat hij vertelde dat hij de zoon van de vroegere burgemeester van Veldhoven was. De auto is niet doorzocht maar de autopapieren werden wel gecontroleerd. We mochten doorrijden. Een spannend avontuur.
Het werd later op de dag nog een keer spannend. Op het vliegveld was een oude dubbeldekker tijdens de show bij het uitvoeren van kunstjes vlak boven de grond verkeerd geland (met de neus in de grond) en in brand gevlogen. De piloot heeft het overleefd. Van het vliegtuigje was niet veel meer over.
Kapelaan Van Hooff had een diaprojector. Die leende hij ook wel eens uit aan misdienaars. Ik heb hem ook een keer gekregen, met onder andere plaatjes van Winnie de Poeh."
Jan van den Dungen zei op 25 november 2019 om 18:46
Foto 1: Frans van Hoof, Aap en Pierre Hoekx, Darwin

Charles Darwin presenteerde in 1859 zijn werk ‘On the Origin of Species’. Hierin stelde hij dat de verschillende op aarde voorkomende soorten niet onveranderlijk en niet door een God gecreëerd waren. De soorten zouden in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd. Volgens Darwin pasten dieren zich aan hun omgeving aan door middel van ‘natuurlijke selectie’. Voor veel gelovigen was de theorie van Darwin onaanvaardbaar. Zeker de ver doorgevoerde conclusie dat de mensheid van de apen zou afstammen zorgde ervoor dat Darwin om zijn theorie door velen verketterd werd.

Foto 2: Darwin als ‘aap’, spotprent uit 1871

Hier de toneeluitvoering omstreeks 1940: On the Origin of Species, op het Seminarie in St. Michielsgestel. De aap wordt gespeeld door Frans van Hooff (*1918), de latere, kapelaan van Heusden, Den Dungn en Tilburg en pastoor van Weebosch) en Darwin de tegenspeler is Pierre Hoekx (Pieter Antoon * Valkenswaard 1917). Zij studeerden in die tijd samen op het seminarie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 november 2019 om 10:14
Bijzondere foto's, Jan, die we niet los kunnen zien buiten de context van die tijd. Goed dat je vermeldt dat de theorie van Darwin in die tijd zeer omstreden was, zeker binnen de geloofswereld.
Jan van den Dungen zei op 26 november 2019 om 10:39
In mijn optiek huist in het culturele onderdeel van de priesteropleiding van Frans van Hooff de voorliefde voor zijn nu en dan buitenissige performance in het latere leven. Het grote gemis hen het opgroeien in zijn jonge leven zonder moeder, verklaart mogelijk ongemerkt zijn automatsiche dadendrang om later de jeugd aanhoudend te plezieren.
Gerard Jeuken. zei op 26 november 2019 om 14:04
Ja, Ik denk er ook zo over, Jan. Dat had hij dus altijd al in zich.
Lees ook, wat Ik jaren geleden had geschreven bij. Antonius van Paduakerk,
Asten Heusden. BHIC . . Ik ben nu 76 en heb hem van af begin lagere school mee gemaakt kan alles nog haarscherp herinneren. Hij kon heel interessant les geven.
Jan van den Dungen zei op 26 november 2019 om 21:16
Ja Gerard. Ik heb jouw interessante bijdragen met alle plezier letter-voor-letter gespeld, omdat dit informatie betreft uit de eerste hand, over kapelaan Van Hooff. Jij wist hem beeldend 'neer te zetten'.
Enkel hiermee en hetgeen ik van hem wist uit zijn Weebosscher tijd durfde ik deze conclusie uiteindelijk te trekken. Dank daarvoor.
Mark Goossens zei op 14 december 2019 om 21:57
Als je in het fotobestand van Den Dungen op "kapelaan Van Hoof" zoekt (1 "F" zodat zowel de dubbel als enkel "F" variant wordt gevonden) dan krijg je 270 resultaten. Als je hetzelfde in het algemene fotobestand doet (dus niet gelimiteerd tot Den Dungen) dan krijg je er 271. Die ene is deze:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4e5d3974-45f9-11e3-87d6-2f214ceb017b/media/19824371-93e4-ae72-69f1-77b8425ec9e5

Dat is een foto uit 1922 schijnbaar uit de plaats Boekel. In het midden ene kapelaan Van Hooff. Dat moet een andere kapelaan zijn dan de onze want die werd pas in 1942 tot priester gewijd volgens bovenstaande.

Is dit die andere kapelaan Van Hooff?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2019 om 10:00
Jee Mark, de Inspector Morse-trofee van deze maand gaat naar jou, hoor ;) Prachtig speurwerk weer!

En inderdaad, wat betreft je vraag: dit moet wel 'de andere Van Hooff' zijn. In de Udensche Courant van 1922 vind ik een berichtje over de aanstelling van P.H. van Hooff als kapelaan van Boekel. En in 1925 neemt deze kapelaan ook zitting in het comité van kerkwijding.

De Udensche Courant van 16 november 1927 meldt de 'verrassende tijding dat onze beminde kapelaan P. M. van Hooff' is benoemd tot pastoor van Hurwenen.
Mark Goossens zei op 16 december 2019 om 16:35
Ja dit begint een leuke hobby voor regenachtige dagen te worden. Ik heb nooit van kruiswoordpuzzels gehouden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2019 om 19:18
Haha, gelukkig maar, Mark. Daar profiteren wij dan weer van ;)
Mark Goossens zei op 20 december 2019 om 17:10
Die link die ik hierboven plaatste: http://sleutjes.net/enter/plaatjes/534_19580722_z.htm
staat in uitgezoomde versie van betere kwaliteit in spiegelbeeld hier op de BHIC site: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4d19761c-45fa-11e3-8a61-f7368e3efef1/media/57d8f3e7-86f1-18ea-9c71-8faf6ef61614

Bij de BHIC versie van deze foto is de man op rechts die pater Albertus (Bert) Sleutjes de hand schudt, onze kapelaan Van Hooff. Hij staat bij die foto ook als de fotograaf vermeld, maar zo handig kan hij toch niet zijn geweest. Hij zal zijn camera even aan een ander hebben gegeven toen het zijn tijd was pater Sleutjes te verwelkomen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 december 2019 om 20:17
Mooi speurwerk, Mark, en ja, het is meer dan waarschijnlijk dat iemand anders die foto heeft gemaakt. Wel interessant om 'onze' kapelaan zo steeds vaker te zien opduiken op foto's. Veel oprechte dank voor alle waardevolle aanvullingen!
Mark Goossens zei op 23 december 2019 om 16:59
Let wel dat die foto op de BHIC site in spiegelbeeld is uitgebeeld. Ze schudden elkaar namelijk de linkerhand. Op die foto op sleutjes.net schudden ze elkaar de rechterhand.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2019 om 10:47
Scherp opgemerkt, dan weten we meteen wat de juiste afdruk is. Ik stuur even een berichtje naar mijn fotocollega, met het verzoek de foto te spiegelen. Dank opnieuw, Mark!
André Schoones
André Schoones zei op 6 januari 2020 om 13:44
In het bevolkingsregister van Sint-Michielsgestel staat dat Franciscus A.J.P. van Hooff uit Gendringen van 9 september 1929 tot 16 oktober 1936 ingeschreven stond als leerling van De Ruwenberg. Hij vertrok toen van daaruit naar Haaren.
Mark Goossens zei op 6 januari 2020 om 17:53
@ André:

Als iemand die kan achterhalen ben jij het denk ik. Uit bovenstaande blijkt dat kapelaan Van Hooff van eind 1956 tot en met 1959 in Den Dungen was. Er staan iets van 270 foto's van hem op deze site en die komen vrijwel allemaal uit de periode.

Ik zie echter drie foto's genomen door de kapelaan uit 1955, en die zijn genomen in de VS. Om precies te zijn in "Tomahawk, Amerika". Per Wikipedia is er een plaats genaamd "Tomahawk" in vier staten: Arkansas, Kentucky, West Virginia en Wisconsin. Het onderwerp van die foto's is "Monsignieur" Smits, hoewel pastoor Van Beurden in een video op YouTube naar hem refereert als "deken" Smits. Volgens mij was dit een broer van Janus Smits. In diezelfde video zie je hem bij de familie Smits staan en daar staat ook Janus bij.

Zie:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4d342b7e-45fa-11e3-aa84-bf8bd901f195/media/1cfc3d88-acde-63ce-38d1-a831ce2dc176

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4d346cd8-45fa-11e3-a5ba-df957b10c0c9/media/9e5aecea-049f-c921-95ce-e36a9867fd1a

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4d33da84-45fa-11e3-acf7-0346331da274/media/3f3e2fc8-f9a7-4735-a5ba-eb870c81bc30

(1) Was mgr./deken Smits een broer of familie van Janus Smits?
(2) Wat deed kapelaan Van Hooff in 1955 bij hem in de VS (een jaar voor hij in Den Dungen werd gestationeerd)?
(3) Welk Tomahawk is dit?

Dank!
André Schoones
André Schoones zei op 6 januari 2020 om 18:17
Willem Smits (Den Dungen 1887- Medford Wisconsin USA 1976) was de jongste broer van Janus Smits. Aangezien hij pastoor was in Wisconsin neem ik aan dat ook Tomahawk in Wisconsin bedoeld is. Waarom kapelaan van Hooff in de V. St. was weet ik niet.
Mark Goossens zei op 6 januari 2020 om 18:48
Dank André!

In de video duidt pastoor Van Beurden hem aan als "deken Xavier Smits". Zie: https://youtu.be/YxZ6Ux0ZYgI?t=3162

Was dat "Xavier Willem Smits" of "Willem Xavier Smits"?
Mark Goossens zei op 6 januari 2020 om 20:13
Afgezien van het vermoeden dat kapelaan Van Hooff toch ook foto's buiten Den Dungen moet hebben genomen, begin ik ook het vermoeden te krijgen dat niet alle foto's van de kapelaan betreffende Den Dungen hier op de BHIC site staan.

Zie deze video, waarin, met een combinatie van film- en fotomateriaal, een prachtig tijdbeeld van Den Dungen is gemaakt van de jaren 1949-1978. Ruim een half uur in de video is er plots een foto die wel heel erg op de stijl van kapelaan Van Hooff lijkt: spelende kinderen poserend voor de fotograaf, kleding en kleur suggereren eind jaren '50, de foto is iets te dichtbij genomen (leg ik nog apart uit). Zie: https://youtu.be/YxZ6Ux0ZYgI?t=1853

Dit foto zichtbaar in die video is, voor zover ik kan zien, niet zichtbaar op de BHIC site.
Mark Goossens zei op 6 januari 2020 om 20:23
Wat betreft dat "iets te dichtbij" genomen, dat een kenmerk is van de foto's van kapelaan Van Hooff:

De gemakkelijke verklaring is dat hij iets teveel inzoomde, maar ik denk niet dat hij toen een zoomlens had. Meer waarschijnlijk is dat hij een spiegelreflex camera had met een 'prime' lens (een lens waarmee je niet kunt in-of uitzoomen). Zo'n lens in combinatie met een spiegelreflexcamera die waarschijnlijk geen "full frame" camera was maar een goedkopere camera die niet hetzelfde kan 'zien' als een full frame camera. De meeste hobbyfotografen (zoals ik) hebben zo'n goedkopere versie. Daar kun je vrijwel net zulke goede foto's meeschieten als met zo'n professionele full frame camera, zeker als je dat doet in combinatie met een prime lens. Alleen, je moet je wel bewust zijn van het zogenaamde "crop" effect, waarbij de buitenste rand van wat je ziet door de lens, niet op de uiteindelijke foto komt. Dat heeft dus hetzelfde effect als iets te veel inzoomen.

Bij de foto's van de kapelaan zie je dat hij eigenlijk drie stappen terug had moeten nemen. Dat is geen kritiek. Hij had tenslotte geen beschikking tot internet waar je dat soort dingen kunt leren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 januari 2020 om 16:46
Opnieuw dank, Mark, voor deze waardevolle aanvullingen. Allereerst het linkje naar het filmpje op YouTube: wat een nostalgie! Mooi om zo een kijkje te kunnen nemen in de vorige eeuw in Den Dungen.

En bedankt ook voor de technische toelichting over de manier kapelaan Van Hooff zijn foto's maakte. Een heel aannemelijke redenatie, en het zorgt ervoor dat ik nu toch weer anders naar zijn foto's kijk.
Mark Goossens zei op 7 januari 2020 om 17:29
Graag gedaan. Wat mij betreft is de speurtocht naar meer foto's van onze kapelaan geopend want die foto in die video die, vooralsnog, niet op de BHIC site staat is wat mij betreft vrijwel zeker een echte "Van Hooff".

Die video is samengesteld door pastoor Van Beurden. Het commentaar is ook van hem. Je ziet hem ook in die video van het Dungens bakhuis die ik plaatste bij je artikel over bakhuisjes. Hij werd kapelaan in 1966 in Den Dungen, en nam de pastoorsrol over van pastoor Cox in 1978. Hij ging met pensioen in 2016 toen hij 50 jaar priester was. Zie: https://www.bd.nl/sint-michielsgestel/oud-pastoor-christ-van-beurden-uit-den-dungen-verschijnt-in-documentaire~aabc6966/

[ Hint: Een artikel over hem op deze site heeft hij wel verdiend lijkt me.;) ]
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 januari 2020 om 11:51
Haha, message understood Mark: pastoor Van Beurden komt hoog op m'n lijstje ;)
En die speurtocht naar meer foto's, daar sluiten we ons graag bij aan. Trek zeker ook aan de bel als we je daarbij - in welke vorm dan ook - kunnen helpen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 januari 2020 om 14:23
Via de mail ontvingen wij het volgende berichtje van Bart Aerssens:

Van Hooff was in zijn Tilburgse periode een aantal jaren mijn naaste buurman. Een bijzondere man die door mijn broers en mij ook wel “Goofy” werd genoemd. Wij zijn zowel thuis als op school diverse keren door hem gefotografeerd. Een tweetal van die foto’s (in werkelijkheid dia’s) sluit ik hierbij bij.

Het geven van aanschouwelijk onderwijs deed hij ook in Tilburg met veel verve. Daarnaast verzorgde hij op school met regelmaat diavoorstellingen, bijvoorbeeld over de reizen van Niels Holgersson, of toverde hij het parochiehuis behorend bij de Vredeskerk om tot een heuse bioscoop. Veel van mijn leeftijdgenoten hebben daar hun eerste bioscoopfilms gezien.

Ik heb lang niet meer aan Van Hooff gedacht. Dank voor het opfrissen van mijn herinneringen.Bedankt voor het insturen van de mooie foto's Bart! De andere foto van de twee jongetjes staat in het verhaal zelf.
Mark Goossens zei op 15 januari 2020 om 17:27
Mooi, foto's van na zijn Dungense periode! Er begint een consistent beeld te onstaan van kapelaan Van Hooff, ongeacht zijn standplaats.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 januari 2020 om 21:23
En collega Joost (van de foto's) probeert - dankzij jouw tip - via diverse heemkundekringen nog meer foto's te achterhalen... Wordt hopelijk nog heel vaak vervolgd ;)
Mark Goossens zei op 15 januari 2020 om 21:33
Ik probeer al een tijdje te beredeneren wat voor een filmrolletjes kapelaan Van Hooff gebruikte. De twee meest waarschijnlijke kandidaten uit die tijd zijn het Duitse Agfacolor en het Amerikaanse Kodachrome. Ik ben hier absoluut geen expert in (dus, lezers!) maar met die nieuwe foto van Bart en dat andere jongetje op het heel groene gras moet ik wel heel erg aan Paul Simon's Kodachrome denken:

"Kodachrome
They give us those nice bright colors
They give us the greens of summers
Makes you think all the world's a sunny day, oh yeah"
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 januari 2020 om 09:52
"And everything looks worse in black and white" ;)

Een snelle zoektocht online leert me dit: "Er is eerder een groot en bekend onderzoek naar het verschijnsel amateurfotografie gedaan. De Franse socioloog Pierre Bourdieu heeft zich er al in 1964 over gebogen. Aanleiding was een enquête onder een grote groep Franse fotografiebeoefenaren, in opdracht van de firma Kodak-Pathé, de Franse tak van Kodak.11 Het was midden jaren ‘60. De Agfa Clack (1954) en de Kodak Instamatic (1963) rukten op. Er zullen maar weinigen in het westen niet over een fotoapparaat hebben beschikt."

(via https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=19&ved=2ahUKEwiq-t6F3ofnAhULU1AKHd2HBioQFjASegQIBxAB&url=https%3A%2F%2Frepub.eur.nl%2Fpub%2F101847%2F2017-Mattie-Boom-Kodak-in-Amsterdam-.pdf&usg=AOvVaw0doKqGZJsBIzVQNGz2EV9E)

Maar hopelijk melden zich hier mensen die meer weten over dit onderwerp? Als ik ook even namens jou mag spreken, Mark: we zijn hier echt heel benieuwd naar!
Ad Vercruijsse zei op 11 mei 2021 om 12:55
Deze reactie van Peter Jeuken interesseerde mij als luchtvaarthistoricus zeer:

"De kapelaan heeft ooit voor de misdienaars een uitje georganiseerd. Hij had een grote personenauto van een parochiaan geleend. Met misschien wel tien dienaars (waarschijnlijk alleen de oudsten) erin gepropt, reden we naar de open dag op het militaire vliegveld in Veldhoven. Hij reed expres via omwegen omdat hij blijkbaar autorijden leuk vond, en de streek waar hij gewoond had nog eens wilde bekijken.
Onderweg zijn we - vlak bij de Belgische grens - aangehouden voor een routinecontrole door de douane. De kapelaan legde uit dat we geen smokkelaars waren en gewoon naar de open dag gingen. Ik meen nog dat hij vertelde dat hij de zoon van de vroegere burgemeester van Veldhoven was. De auto is niet doorzocht maar de autopapieren werden wel gecontroleerd. We mochten doorrijden. Een spannend avontuur.
Het werd later op de dag nog een keer spannend. Op het vliegveld was een oude dubbeldekker tijdens de show bij het uitvoeren van kunstjes vlak boven de grond verkeerd geland (met de neus in de grond) en in brand gevlogen. De piloot heeft het overleefd. Van het vliegtuigje was niet veel meer over."

Ik ben op zoek gegaan naar meer informatie over deze crash. Het blijkt te gaan om de Tiger Moth A-22 van de luchtmacht. De onfortuinlijke piloot was adjudant Van Tol. De crash gebeurde op 15-09-1956 tijdens een vliegfeest op Eindhoven-Welschap ter gelegenheid van het bevrijdingsfeest.
Zou kapelaan Van Hooff bij dit vliegfeest misschien ook foto's gemaakt hebben? Dan zou ik die zeer interessant vinden.
Mark Goossens zei op 11 mei 2021 om 16:27
Indrukwekkend Ad! In het artikel staat dat de kapelaan in oktober 1956 in Den Dungen begon. De crash die je vond gebeurde een maand eerder. Wellicht begon de kapelaan eerder in Den Dungen?
Ad Vercruijsse zei op 11 mei 2021 om 17:10
Mark, ik vermoed dat Van Hooff al wat eerder dan oktober 1956 in Den Dungen is begonnen. Zijn benoeming wordt weliswaar vermeld in De Tijd van 20-10-1956 in een lijstje "Benoemingen van het bisdom", maar er staat niet bij wanneer hij benoemd is. Dat kan dus eerder geweest zijn.
Ik kan daar uit eigen wetenschap niets over zeggen, aangezien ik pas in november van dat jaar naar Den Dungen verhuisd ben. Toen was kapelaan Van Hooff er al. De voornaamste herinneringen die ik aan hem heb, zijn dat hij kaal was en dat hij mij de Latijnse misteksten overhoorde die ik als aankomend 8-jarig misdienaartje van buiten moest leren vanaf een gele, geplastificeerde kaart.
De datum van het vliegfeest was in elk geval 15-09-1956 en het daar gebeurde vliegtuigongeval staat in diverse kranten van 17-09-1956 beschreven in ongeveer dezelfde bewoordingen als die van Peter Jeuken.
Mark Goossens zei op 11 mei 2021 om 18:45
"Vanaf een gele, geplastificeerde kaart." Mooi detail!

Hij zal dan inderdaad eerder zijn begonnen in Den Dungen.

Wat betreft je vraag of kapelaan Van Hooff ook foto's heeft van dat vliegtuigongeval: Mijn vermoeden (op geen enkele kennis gebaseerd) is dat na het overlijden van de kapelaan op IJsland, de afhandelaars van zijn erfnalatenschap enveloppen met negatieven/foto's hebben aangetroffen waarop hij zelf had geschreven op welke van zijn standplaats ze betrekking hadden. Vervolgens zijn die enveloppen naar de verschillende oude standplaatsen gestuurd, zoals naar de Dungense Heemkundevereniging (of wellicht naar de kerk). Als er dus meer foto's zijn (en mijn vermoeden enige waarheid heeft) dan zijn die foto's in die andere oude standplaatsen. Aangezien dat vliegtuigongeluk kort na zijn aankomst in Den Dungen moet zijn geweest, is er een kans dat, als hij er foto's van heeft, ze in zijn vorige standplaats zijn omdat ze nog op een oud rolletje zaten van die plaats. Als hij zijn fototoestel pas in Den Dungen heeft gekocht, nou ja dan zijn er natuurlijk geen foto's. Nogmaals, dit is puur speculatie.
Gerard Jeuken zei op 12 mei 2021 om 03:17
Goede morgen, allemaal,..... Hier de schrijver , van de verhalen, over kapelaan
van Hooff. Tussen, ong. 1950 en 1955.
Als je boven het laatste verhaal, Den Dungen, verwisseld met
Asten- Heusden-Peel, Kardinaal Mindscenty school, dan klopt het precies.
Zo als hij les gaf, heb Ik het daar ervaren.
De datum, van het vliegtuig ongeluk Eindhoven is gemakkelijk te achterhalen ,Als je op internet zoekt ,
Luchtvaart ongelukken... Het was een Klein vliegtuigje, en brandde.
Vlieg ongelukken, zijn allemaal geregistreerd.
Groet, Gerard Jeuken.
Gerard Jeuken zei op 12 mei 2021 om 03:24
Aanvulling, van mijn bericht,
De boven ste 5 fotos, zijn geknipt in Den Dungen.
Groet, Gerard.
Ad Vercruijsse zei op 12 mei 2021 om 10:28
Marc Goossens, e.a., we zaten op het verkeerde spoor. De foto van de kapelaan met misdienaars op een ladder boven elkaar is niet uit de Dungense periode (ik vond de namen al zo on-Dungens), en het verhaal over het vliegfeest van Peter Jeuken evenmin. Ze dateren uit de Asten-Heusdense periode van kapelaan Van Hooff. Dus de kapelaan was in september 1956 nog gewoon in de Peel aan het werk en zal in oktober van dat jaar naar Den Dungen gekomen zijn, zoals her en der vermeld staat. Raadsel opgelost!
Mark Goossens zei op 12 mei 2021 om 16:21
We komen er wel!
Bots H zei op 13 januari 2022 om 23:55
Beste mensen, ik heb een en ander van jullie gevolgd over kapelaan van Hooff en dat schrijf je inderdaad met dubbel f hij heeft mij gedoopt in 1955 in Asten Heusden en mijn schoonmoeder heet (toevallig) met haar achternaam ook van Hooff haar vader was de broer van burgemeester van Hooff uit Veldhoven, wat is de wereld toch klein.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 januari 2022 om 20:00
Kijk aan, dat is inderdaad bijzonder! Wat leuk dat je dat hier laat weten. En het maakt mij heel nieuwsgierig: staat deze kapelaan mogelijk op de foto dat je werd gedoopt? Dat zou leuk zijn om erbij te zetten...
H.Bots zei op 14 januari 2022 om 20:47
Dag Merilou, ik weet niet of daar foto's van zijn gemaakt maar dat zal ik in ieder geval navragen wij zijn thuis gedoopt omdat het in de winter van 55 veel te koud om naar de kerk te gaan, ben van een tweeling en we zijn zes weken te vroeg geboren.
Wat ik wel heb is een prentje van nog een kapelaan van Hooff waar jullie mee in de war zijn denk ik. Petrus Hendrikus van Hooff geboren te Eersel 11 Dec. 1883, priester gewijd 13 juni 1908, kapelaan te Ewijk 1909, kapelaan Ravenstein 1940, kapelaan Zeelst. 6 febr. 1920, Kapelaan te Boekel 14 juli 1922, pastoor te Hurwenen 18 nov. 1927, pastoor te Horsen 13 mrt. 1932, eervol ontslag 27 april 1956. geen datum van overlijden.
Hoop dat hier door e.e.a. duidelijk wordt.
Jan van den Dungen zei op 14 januari 2022 om 20:58
Deze priester Petrus van Hooff, mogelijk een oom van “onze kapelaan Van Hooff”, overleed op 24 september 1968, 84 jaar oud, in Koningshof in Veldhoven en ligt begraven op het RK Caecilia-kerkhof in Veldhoven
Jan van den Dungen zei op 14 januari 2022 om 21:08
Zoals ik zojuist al stelde is deze Petrus van Hooff, inderdaad de oudste broer van de vader van Kapelaan van Hoof, Albertus (*Eersel 6 mei 1891). Petrus ging na de Lagere School op 25-9-1895 naar het seminarie in St. Michielsgestel. Mogelijk is oom Piet voor Kapelaan Frans van Hooff destijds het grote voorbeeld geweest voor diens ‘beroeps’ keuze.
Hierbij een foto van priester Petrus van Hooff, oom van Kapelaan Frans van Hoof (o.m. in Den Dungen)
Mark Goossens zei op 14 januari 2022 om 22:04
Dank Jan! Ik ben er altijd in blijven vertrouwen dat hier eens duidelijkheid over kwam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 januari 2022 om 14:19
Ik sluit me aan bij Mark, dank je Jan! Fijn dat dit nu helder is :)
Jet zei op 13 november 2023 om 14:04
Beste, Op 20 nov 2019 schrijft Mark Goossens dat hij Frans van Hooff herkent op de foto's knielend maar ik weet dat dit niet zo is. Het rijtje wat daarachter staat daar staat Frans van Hooff voorop. Als u mij per mail benaderd dan geef ik U het mailadres van mijn moeder door. Ik denk dat zij u de meeste informatie kan geven om het artikel te actualiseren. Mijn moeder is schoonzus van Frans van Hooff https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/c0f3f6f8-45f9-11e3-a93e-6731d382ff58/media/d6f85472-a4f1-6554-239a-cd28eb97404d
Mark Goossens zei op 13 november 2023 om 16:49
@ Jet. Ik denk dat u mijn reactie bij die foto verkeerd leest, want we zeggen namelijk hetzelfde: de kale man vooraanstaand in dat rijtje is kapelaan Van Hooff.

Mark Goossens
2019-11-21 15:44:
knielend rechts: pastoor Cox. Rij mannen, voorste man: kapelaan Van Hooff (schijnbaar met dubbel "F"), beroemd van al die kleurenfoto's gemaakt eind jaren '50 in Den Dungen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen