skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic

Electrische bakkerij

Dit karakteristieke gebouw staat in Geffen, op de plek waar de Kerkstraat, de Dorpstraat en de Kloosterstraat samen komen. Vroeger zat hier een 'electrische bakkerij', zo valt te lezen op de gevel. We zijn op zoek naar herinneringen, aan deze bakkerij, aan de mensen die er woonden en werkten, of aan het gebouw zelf. Kun jij hier meer over vertellen? Deel je verhalen! We hopen op reacties.

Klik op de foto om deze te vergrotenDorpstraat 2, Geffen, 1983 (foto: PNB001022246)

Ons vallen een aantal dingen op aan deze foto uit 1983 van de Dorpstraat 2 in Geffen. Dat zijn in de eerste plaats de reclameborden voor ‘Van Nelle Zware Shag’ die direct in het oog springen en in tweevoud de gevel (ont)sieren. Verder is er de uitgebreide tekst die er geen misverstand over laat bestaan welke zaak hier gevestigd is: ‘Electrische brood- koek- beschuit- banket- en ….goedbakkerij’. Dat is nogal wat. En dan heb je nog de bewegwijzering, pal voor de voordeur.

Kijk naar Toen

Wie kan ons iets over deze foto vertellen? Herken jij het gebouw en weet je meer over de geschiedenis? Wat was een ‘electrische bakkerij’ eigenlijk? Kwam jij bij deze bakker om brood te halen, werkte je er of weet je wat er op de plek van de puntjes op de gevel stond? Kortom: wil jij jouw herinneringen met ons delen? We nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (12)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 18 mei 2018 om 13:16
Wellicht een klein beetje hulp: foto DCGEF-000006 toont bakker/bezorger Guus Sommers in de Dorpstraat. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Guus brood bezorgde voor een bakkerij welke aan de Dorpstraat in Geffen gevestigd is, maar toevallig is het wel!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2018 om 15:09
Bedankt Jan, misschien kan iemand dit nog bevestigen of aanvullen?
Leny Romme zei op 29 mei 2018 om 15:37
Als ik deze foto zie van de bakkerij van de familie Jansen den ik vooral aan bakkerke Jansen.
Bakkerke René Jansen, met zijn alpinopet op, fietste altijd door het dorp op een bakfiets met een grote mand er voor op. Daarin het brood dat hij rondbracht.
Dat deed hij zelfs nog in de zeventiger jaren toen de bakkers allang in auto's het brood rondbrachten. Bakkerke Jansen was daardoor een icoon in het dorp. Ik zie het beeld nog zo voor me hoe hij door het dorp fietste. Ook de winkel is altijd in oude stijl gebleven, met een rammelende bel boven de deur en snoeppotten op de toonbank.
Iedereen was geschokt toen op een dag bakkerke Jansen op zijn fiets een dodelijk ongeval kreeg.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 09:32
Bedankt Leny voor je reactie en wat goed dat we nu weten van welke familie deze bakkerszaak was. Wat een mooi verhaal over bakkerke Jansen, die bleef volhouden om met zijn fiets het brood te bezorgen. Dat zijn mooie tradities. Des te wranger dat hij dus blijkbaar tijdens dit werk overleden is als gevolg van een ongeval. Weet je misschien nog wanneer dat ongeveer was?
Leny Romme zei op 30 mei 2018 om 10:15
In "Auw Neijts", het blad van de heemkunde in Geffen heeft Ruud Verhagen in 2011 een heel artikel geschreven over Harrie (d'n Bekker) Jansen. Samen met zijn vrouw Klaar en de vrijgezelle, inwonende broer René runden ze de bakkerij. Grappig is dat Harrie met de auto het brood rondbracht en René met de bakfiets. Onderweg vulde Harrie de mand op de fiets van René bij indien nodig.
Bakkerke René Jansen werd in december 1979 op zijn fiets aangereden door iemand. Hij overleefde dit ongeluk niet. René Jansen was toen 66 jaar. Met de bakkerij waren ze toen al een paar jaar gestopt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 11:58
Bedankt Leny voor je aanvulling. Ik ga je tip over het blad van de heemkundekring nog even doorgeven aan mijn collega, zodat we nog meer informatie bij deze foto hebben.
Wat ontzettend sneu om te lezen dat René zo jong was toen het ongeluk gebeurde en juist op het moment dat hij wat meer tijd vrij had om te gaan genieten.
Hans Jansen - Geffen zei op 30 mei 2018 om 13:43
De volledige "titel" op de gevel van deze bakkerij was" Electrische brood-koek-beschuit -en kleingoedbakkerij". Dit was de bakkerij van mijn grootvader Johannes, Servaas Jansen. Deze was getrouwd met Hendrika van Breda en waren vanuit Haren bij Megen naar Geffen verhuisd waar zij aanvankelijk een bakkerij aan de Dorpstraat runden. Later -waarschijnlijk jaren 30 vorige eeuw, verhuisd naar de bakkerij zoals op de foto. Later werd de bakkerij voortgezet door de 2 zonen René en Harrie. Een derde zoon Jo stierf door ziekte tijdens de tweede wereldoorlog terwijl de vierde zoon Wim er tegenover een zaak in haarden, kachels etc runde die later overging in een rijwielhandel, annex taxibedrijf en benzinepomp. Rijwielhandel en taxibedrijf bestaan nog steeds en worden gerund door de Tonny, de zoon Wim. De bakkerij hield op te bestaan eind jaren zeventig.
Hans Jansen zei op 30 mei 2018 om 13:48
sorry titel is niet volledig en moet zijn: Electrische brood-koek-beschuit-banket -en kleingoedbakkerij
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 20:39
Wat leuk Hans, dat jij ook reageert op deze foto, en nog wel omdat het de bakkerij van jouw grootvader was. En wat een mooie titel van de bakkerij op de gevel. Kwamen jullie als kinderen vaak in de bakkerij? En mocht je dan ook wat snoepen van het 'kleingoed'?
Mijn collega Marilou Nillisen gaat aan de hand van het artikel wat Leny aanraadde (uit het tijdschrift van de Geffense Heemkundekring) een mooi verhaal schrijven over deze bakkerij. Mag zij misschien nog bij jou aankloppen Hans voor wat meer informatie?
Hans Jansen zei op 30 mei 2018 om 20:48
Hallo Mariët,
Wij kwamen als (klein)kinderen inderdaad bijna dagelijks bij opa en oma en mijn twee ooms en tante in de bakkerij en de bakkerswinkel. Snoepen was er niet echt bij geloof ik. Geen enkel probleem als Marilou contact met mij wil opnemen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 09:41
Bedankt voor je reactie Hans, de geur van vers brood moet jou zeker bekend voorkomen en goede herinneringen bij je oproepen.
Bedankt ook voor het feit dat mijn collega contact met je op mag nemen. Dat gaat Marilou zeker doen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!