i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Elzendaal

vertelde op 5 januari 2009 om 12:39 uur

Het oorspronkelijke huis Elzendaal was het buitenverblijf van pastoor Antonius Peelen. Het lag aan de huidige Dr. Peelenstraat. In 1672 vestigden de Karmelietessen zich in Boxmeer en de zusters namen eerst hun intrek in dit prachtige huis. Al spoedig bleek echter dat de behuizing niet voldeed aan hun eisen. In 1682 werd er een nieuw klooster gebouwd.

In de achttiende eeuw breidden de zusters het kloostergebouw verder uit met onder meer een kapel. Het Emmaushuisje, de laatste concrete herinnering aan dr. Peelen, werd afgebroken.

In 1838 is er nog een nieuwe vleugel aan het klooster toegevoegd. Tot aan het vertrek van de zusters in 1975 is het gebouw als klooster in gebruik geweest. Daarna is het gebouw grondig gerenoveerd.

Door alle verbouwingen die er in de voorgaande eeuwen hebben plaatsgevonden, is er van het oorspronkelijke gebouw eigenlijk niets meer overgebleven.

Elzendaal is nu in gebruik als conferentieoord, trouwlocatie en als plaats voor culturele manifestaties.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

arno peters zei op 17 maart 2012 om 22:27 uur

Tegenover het klooster woonde een meisje dat dolgraag als non in het klooster Elzendaal wilde gaan wonen. Na veel zeuren van de ouders werd ze uiteindelijk als novice aangenomen. Maar al na enkele weken werd ze naar huis gestuurd omdat zij in de nachten over de gangen rende en schreeuwde dat ze spoken zag in het klooster. Dat gaf teveel onrust onder de medebewoonsters. De abdis heeft haar daarom uit het klooster terug naar huis gestuurd.

Annemarie van Geloven bhic zei op 19 maart 2012 om 11:13 uur

Schitterend verhaal voor de lezer, maar een nachtmerrie voor het meisje destijds. Het klooster is in 1975 dicht gegaan. Weet u ook in welke tijd zich dit drama afspeelde?

arno peters zei op 19 maart 2012 om 21:38 uur

Volgens de overlevering in de 18e eeuw.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 december 2009 om 16:31 uur

Antonius Peelen

vertelde op 4 januari 2009 om 15:47 uur

Het Karmelietenklooster

vertelde op 28 augustus 2007 om 08:57 uur

Kasteel Frisselstein